FotbollNyheter

Fotbollen i Balsby har väckts till liv

Sedan år 2000 har seniorfotbollen varit obefintlig i Balsby. Fram till för drygt en månad sen. Fredrik Persson är en initiativtagarna till nystartade Balsby SK och det är med en ny syn på föreningslivet som han nu drar igång BSK.

Fotbollen i Balsby lever igen!
Efter 17 års frånvaro från seriesystemet och det lag som då hette Balsby Blue Saints SK har nu Balsby SK nu startat upp ett herrlag i den lilla tätorten vid Råbelövsjöns södra del.
Till våren kommer laget finnas med i herrarnas division 7 Nordöstra.
– Jag har själv flyttat hit och det finns en fantastisk och sjönära anläggning med en A-plan och en B-plan. Alla förutsättningar fanns här, sedan har här varit verksamhet tidigare som varit kopplat till seniorfotboll. Men föreningen har legat vilande ett tag även om det funnits andra aktiviteter som varit kopplade till byn, säger Fredrik Persson (bilden) som är en av initiativtagarna till Balsby SK.

Tidigare har han spelat fotboll i Tollarps IF högre upp i seriesystemet, men tiden för fotboll har fått sättas i andra hand vilket också märks under vårt samtal.
Intervjun avbryts, mer än en gång, utav ett av Fredriks barn. Däri ligger den kanske enskilt största anledningen till att Balsby nu återigen existerar i seriesystemet och division 7 till nästa säsong: familjen.
– Jag hörde av mig till en del gamla spelare i Tollarps IF, där jag varit aktiv tidigare, där en del av oss har bekymmer som dessa. Fotboll är ofta två träningar i veckan och sedan match på helgen. Det konceptet håller inte för mig med familj, men jag är inte heller redo att släppa fotbollen även om jag blir 36 till våren.
– Då var det läge att titta på ett nytt format, idag är det snarare så att klubbar läggs ner än att startas. Vi satte oss ner och ritade på det behovet som vi hade. Alla har, mer eller mindre, familjer nu och då är det uteslutet med matcher på helgerna och vi bestämde oss för att ha en träning i veckan. Då lägger vi inte ner så mycket tid på det samtidigt.

Det är med ett nytt synsätt på hur en förening och dess verksamhet finansieras och drivs han nu är med och startar upp Balsby SK.
– Hela föreningstänket går igenom ett stålbad tänker jag. Jag har ett stort föreningshjärta själv men är det bara en av femtio som har det blir det svårt att få ihop föreningen. Då tänkte vi att om vi står där vi står idag och livet och med jobb, familj, hus och allt det där får vi kanske vara villiga att se föreningen mer som en hobby än en förening ur ett klassiskt perspektiv.
– Då kanske vi får vara beredda att betala också, en hobby kostar en del. Så vi har vridit lite på de instrumenten och tittat på en betalningsmodell som innebär att vi har en relativt låg medlemsavgift och har en träningsavgift som är kopplat till det som egentligen finansierar hela verksamhetsåret. Där har vi räknat med en uppstartskostnad med material och så vidare som hellre får vara dynamisk och med en höjd på 1500 kronor per person. Vi räknar med att vi blir minst 16 man i truppen, i nuläget ser vi ut att bli ännu fler då vi är drygt 25 spelare på träningarna. Då är vi i balans med kostnaderna och behöver inte göra oss beroende av att ha en loppis som genererar 70 000 kronor om året, det får i sådana fall bli en bonus.

Och detta menar han, hittills åtminstone, har fungerat väldigt bra och sammansvetsat den trupp som finns i Balsby idag.
– Vi har försökt tänka om lite och möta de problem som ”vanliga” klubbar ställs inför. Vi ser ett jättestort sug efter det. Modellen har fått vissa att hålla sig borta då alla inte är redo att lägga så stora pengar på sin hobby vilket också gjort att utbudet av spelare sorterats av sig själv. De 17 som nu är klara har alla samma ingångsvärde vilket också gör att det redan nu är en tajtare grupp än jag tidigare upplevt. Vi alla drar redan nu åt samma håll.

I närområdet finns föreningar som tänkt på liknande sätt där den sportsliga ambitionen inte sätts i främsta rummet och det är från dessa Persson hämtat sin inspiration för hur en förening ska drivas.
– Det finns två klubbar i närområdet som vi tittat på. Åhus IF som nu spelar i femman och Skepparslöv som nu gick upp från sjuan till sexan efter att ha slutat tvåa i sexan två år i rad men tackat nej till en plats i sexan. Vi vill kanske försöka lägga oss däremellan dessa klubbar. Vi är fortfarande vinnarskallar hela högen och vi kommer ha som ambition att vinna varje match och vi kommer inte ha några problem att få ihop spelare till matchdag.

På detta sätt och med den ambitionsnivån menar han att Balsby också får ett naturligt flöde av spelare som kommer ut och in, även i framtiden.
– Jag tror kanske att vi vill ha en sportslig ambition som är högre än sjuan och kanske till och med sexan, men sedan får det kanske vara stopp. Vi ska bygga långsiktigt och de spelare som är här nu kommer nog inte lämna för andra klubbar, om de lämnar så lägger de nog av. Detta gör att vi får en naturlig påfyllnad av spelare som så småningom hamnar i samma fas i livet som de som är här nu. Så tror jag att vi kommer att generera och locka spelare.

Någon ungdomsverksamhet finns inte i Balsby idag att hämta upp spelare ifrån. En sådan verksamhet kommer heller inte startas upp, inte nu direkt åtminstone.
– Österslöv har absorberat upp den ungdomsverksamhet som fanns och får jag drömma fritt så är den inget vi ska konkurrera om, det tror jag är bättre att vi i bygden värnar om den tillsammans. Sen vilken klubb som för den ungdomsverksamheten framåt får klubbarna i närområdet diskutera. Jag tycker att alla barn ska ha förutsättningen att tillhöra en klubb.
– Där hoppas jag vi ska kunna ha ett samarbete med klubbarna runtomkring i framtiden. Desto mer folk som kommer i rörelse och får upp ögonen för sporten, desto roligare är det, avslutar Persson.

Rasmus Hansson
Foto: Fredrik Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close