Nyheter

Sveriges stora stavhoppstalang – Rebecka Krüeger

14-åriga Rebecka Krüeger tillhör en av landets mest lovande friidrottare.
Stavhopperskan från MAI hoppas även kunna nå världseliten.
– Mitt stora mål är att en dag tävla i OS, säger Rebecka.

Det ska sägas direkt.
Det är en lång lång lååång väg att gå från 14-årig talang till elitidrottare.
Men den exceptionella talang som Rebecka Krüeger har visat i sin paradgren stavhopp finns det ändå anledning att höja på ögonbrynen.

Rebecka har i dag ett personligt rekord på 3.65, vilket är överlägset bäst i Sverige bland jämnåriga (ingen annan över 3 meter). Hon har vunnit alla tävlingar överlägset som hon har ställt upp i, bland annat Världsungdomsspelen med internationella deltagare. Hon tränade och tävlade fram tills nyligen i gymnastik – först artistisk gymnastik och därefter truppgymnastik – i Motus Salto på högsta nivå i Sverige. Parallellt har hon också varit aktiv friidrottare där hon från tidig ålder profilerat sig: vunnit Kalvinknatet i Malmö och Skåne flera gånger, satt klubbrekord i MAI i sex olika grenar, tagit medaljer vid Götalandsmästerskapen i tre olika grenar och är överlägsen Sverigeetta i stav i F15.
– Idag går jag på Malmö Idrottshögskola vid Stadion och tränar stavhopp dagligen i 1,5 timme – och lika mycket efter skoltid. När jag började i sjuan var jag tvungen att specialisera mig på någon idrott.
Varför just stavhopp?
– Stavhopp är roligare. Truppgymnastiken skedde i alltid i lag vilket är lite jobbigt för mig – jag föredrar individuell idrott där jag kan påverka allt själv.
Vilka var fem andra friidrotts-grenarna du slog MAI-rekord i?
– 600 meter, kula, höjdhopp, tresteg och 60 meter häck.
Vilka egenskaper är viktigast för att bli en bra stavhoppare?
– Det gäller att vara allsidig. Gymnasitken ha varit nyttig för mig och många stavhoppare har gått just den vägen. Man måste vara snabb, stark – och smidig.
– Nu satsar jag dock 100 procent på stavhoppningen. Visserligen behöver jag lägga ner mycket tid på löpningen – även om jag inte tävlar där.

För mindre än ett år sedan drabbades Rebecka av en allvarlig nackskada (ledbanden slets av) i samband med en tävling. Hon fick då gå med stödkarge i två månader och tvingades till ett längre uppehåll från stavhopp. Hon har kommit tillbaka genom att vara träningsvillig och målmedveten.
– Nacken mår fint nu. Jag känner mig helt frisk. Ryggproblem är annars en av de vanligaste stavhoppsskadorna.

Rebecka representerar Malmö AI, men tränar en till två helger i månaden i Göteborg med Sveriges ledande stavhoppstränare, Gustaf Hultgren, tillsammans med några av Sveriges och Danmarks bästa seniorhoppare, bland andra Micaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson. Gustaf Hultgren har uttalat att Rebecka har alla förutsättningar att bli Sveriges bästa seniorhoppare och konkurrera på högsta internationella nivå.
– Det betyder jättemycket att få träna där. De få gånger jag varit där har det verkligen hjälpt. I den första tävlingen efter att ha tränat där slog jag mitt personliga rekord inomhus med två decimeter.

Vad har du för tävlingar att se fram emot under 2018?
– Mitt första USM inomhus, i Växjö i mars, ska bli roligt. Sedan blir det ett par tävlingar i Malmö. Jag ska även vara med i en tävling i Stockholm – en ren stavhoppstävling. Vi är inte så många i låg ålder som tävlar, men det är fyra egna personliga stavar i förstapris så det lockar ju.
– Förhoppningsvis blir det även ett par tävlingar utomlands.
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag har stora drömmar. Jag vill vinna OS och kommer verkligen att jobba för det. Det är det stora målet. 2024 går OS i Paris, då vill jag kunna vara som bäst. Det är alltid bra att ha något att sträva efter. 2020 går OS i Tokyo, men då är jag bara 17 år, det blir nog för tidigt, säger Rebecka, utan att låta helt övertygad om det…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close