FotbollMalmö FFNyheter

Andreas Georgson redo att starta i sin nya roll i MFF

Nu är det även formellt klart att Andreas Georgson tar steget upp som ny assisterande tränare i MFF:s seniorlag. Där ska han jobba med att underlätta steget från ungdomslagen till A-truppen och ansvara för U21-laget.

Den nya tjänsten presenterades på MFF:s medlemsmöte i slutet av november när klubben berättade om en större omorganisation. Då skrev Skånesport så här:

”MFF kommer att göra en omorganisation som innebär att klubben från och med nästa säsong får två sportchefer. Daniel Andersson kommer att vara ansvarig för senior-, U19- och U17-laget. Per Ågren blir sportchef ungdom, det vill säga för den övriga ungdomsverksamheten, inklusive fotbollsskolan och de sportsliga delarna av grundskole-akademierna. Dessutom inrättas en ny halvtidstjänst direkt underställd A-lagstränaren som får ansvar för U21 och blir länken mellan U19 och A-laget. MFF har ännu inte gått ut officiellt med vem som ska få den tjänsten, men det kommer att bli Andreas Georgson, som nu är scoutingansvarig på ungdomsidan.”

– Vi har väl varit rätt överens ett tag, men det har funnits en del praktiska detaljer att lösa. Bland annat hur vi ska göra med min scoutingroll på ungdomssidan. Jag blir fortsatt ansvarig för den biten, skillnaden är att vi nu får in fler som kan hjälpa till med att till exempel titta på matcher och jobba ute på fältet. Det är en viktig del, som blir ännu viktigare för oss nu när antalet akademier växer ännu mer, säger Andreas Georgson.

I det nya jobbet kommer han fullt ut att följa A-lagets spel- och träningsschema. Han ska särskilt stötta de unga spelarnas utveckling, ge dem feedback och support i ambitionen att konkurrera fullt ut på lika villkor med de mer etablerade spelarna samt bidra med analys och extra träning.

– Jag kommer att ge de unga signalen att även om de kallas lärlingar är de med i truppen på lika villkor.

Med tre assisterande tränare – förutom Georgson även Olof Persson och Jens Fjellström – öppnas möjligheten att vässa träningsupplägget för dem som hamnar utanför truppen i samband med matcherna.

– Om laget åker iväg på bortamatch i två dagar faller det på mitt ansvar att se till att de som är hemma i Malmö får rätt träning och belastning. Där finns det mycket att vinna.

I ett pressmeddelande lyfter Malmö FF:s huvudtränare Magnus Pehrsson fram att Andreas Georgson förutom spetsegenskaperna i jobbet med de unga spelarna har en stor erfarenhet av att arbeta med data och analys.

– Han blir viktig både på planen och med sina kvaliteter i att analysera individuella och kollektiva prestationer. Han kommer att arbeta mycket med Jens Fjellström för att utvärdera vad vi gör i träning och match. Men huvudsakligen kommer han att hjälpa våra yngsta spelare i truppen att anpassa sig till den nya nivån som seniorspelare i Malmö FF, säger Magnus Pehrsson.

Rekryteringen av en extra resurs för att underlätta övergången från U19 (eller direkt från U17) till A-laget kommer vid en tidpunkt då MFF har fler uppflyttade talanger/lärlingar än någonsin i truppen. Från och med den 1 januari är Hugo Andersson, Felix Konstandeliasz, Anton Kralj, Mathias Nilsson, Laorent Shabani och Jakob Tånnander nya lärlingar. Tidigare i år flyttades Samuel Adrian och Pavle Vagic upp och i och med att lånekontraktet med Åtvidabergs FF löpte ut är även Teddy Bergqvist tillbaka. Därmed har MFF sammanlagt nio spelare med lärlingsstatus. Målvakten Jakob Tånnander är på väg att lånas ut till Lunds BK och det kan bli fler, men Andreas Georgson lär inte lida brist på spelare att lotsa fram.

– De unga spelarna är som sagt uppflyttade för att de förtjänar att vara det. Det är viktigt att skärpa in. Jag tycker också att U21 redan i år blev en bra matchmiljö. Vi ska jobba med att göra den ännu bättre, säger Andreas Georgson.

U21-serierna ändras från och med 2018. Åldersbegränsningen slopas helt och det blir upp till varje enskild klubb att se till att få till rätt matchningsmix av de unga och gamla. De blir även en vår- och en höstserie, med nedflyttning av de två sista lagen efter våren och SM-final mellan vinnarna i söder- och norr-serierna sist på hösten. Både vår- och höstserien spelas med enkelmöten, totalt sju matcher, det vill säga totalt 14 matcher, plus en för lagen som går till final.

I U19- och U17-klasserna kommer SM att avgöras helt i serieform. Under våren spelar man precis som idag en söder- och en norrserie. Men till hösten blir det bara en högstaserie dit de sju bästa från norr och de sju bästa från söder går. Tabellen nollställs, de 14 lagen spelar enkelmöten och seriesegraren är svensk mästare.

– MFF ser positivt på kompromissen. Under våren slipper lagen som varit oroliga för det de långa resorna medan det till hösten blir mer likt seniorfotbollen både match- och resmässigt, säger Andreas Georgson.

Hans kontrakt för det nya jobbet är skrivet från den 1 januari, men i praktiken har förberedelsearbetet redan startat.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close