NyheterOles MFF-blogg

Ett klokt beslut av Lewicki – och bra för MFF

Oscar Lewicki är både en klok person och spelare.

Jag ska erkänna att jag trodde att loppet var kört i kampen om att få honom att skriva ett nytt kontrakt. Tiden brukar inte tala för en fortsättning när inget händer sista året, och framförallt de sista månaderna, på det gamla kontraktet.

Oscar Lewicki var garanterat lockad av att sticka ut i Europa igen och det kom bud. Men inte från klubbar som lockade tillräckligt mycket. Polen och Legia Warszawa eller Danmark och Bröndby hade troligen gett ett lyft i ekonomin. Men när det kom till beslut kändes uppenbarligen att stanna i MFF som ett bättre alternativ.

Det är inget att hymla om att hade Oscar fått bud från en utländsk klubb som han och agenten bedömt som större och bättre än Legia och Bröndby – plus de vi inte känner till – så hade han tackat ja. Att låta ett kontrakt löpa ut är i princip det samma som att sätta upp en stor till salu-skylt.

Men de buden kom aldrig!

I det läget agerar många spelare på ett av två sätt: antingen tackar de ändå ja till något av buden de trots allt fått eller så fortsätter de att vänta och hoppas att det till slut ska dyka upp något bättre.

Inte Oscar Lewicki. Dagen efter det gamla kontraktet löpte ut fanns ett nytt treårskontrakt på plats.

Eftersom han är så pass klok vägde han säkert även in ett par andra saker:

1) Det blir lättare att konkurrera om en VM-plats utan ett klubbyte. Regelbundet spel i MFF är en fördel. Jag vet att många tjatar om att man måste lämna Allsvenskan för att ha en chans att bli uttagen till en tävlingstrupp i landslaget. Det tror jag inte på. Skälet till att de som tas ut från Allsvenskan är så få är att det är svårt att bli uttagen. Men att till exempel danska ligan eller en bänkplats som ny i Legia skulle smälla högre än trygg fortsatt utveckling i MFF är trams som jag förutsätter att Janne Andersson inte sysslar med.

2) Läget i MFF-truppen talade också för en fortsättning. För bara ett par dagar sedan skrev jag en bloggtext om att MFF fortfarande stod på minus i en jämförelse mellan 2018 och 2017. Att MFF måste värva eller förlänga med Lewicki eller Rakip för att inte ha ett alldeles för tunt mittfält. Det känns faktiskt fortfarande lite för tunt trots tre år till med Lewicki. Så pass akut var behovet. De förutsättningarna var givetvis både Oscar och MFF väl medvetna om. Och de talade tydligt för att parterna skulle komma överens i förhandlingarna.

Jag är dessutom övertyad om att Daniel Andersson menade allvar när han efter medlemsmötet mer än antydde att det i ett sånt här läge finns en förtur för egenfostrade spelare i truppen. MFF plockar fram alternativ att värva, men den egne spelaren ges chansen att säga ja först. Inte i evighet givetvis, men ett bra tag.

Är då Oscar Lewicki tillräckligt bra för att ett kontrakt med tre år till i MFF ska vara motiverat?

Det kan ju inte bara vara det akuta behovet som ska styra utan framförallt kvalitén.

För mig är svaret på den frågan delvis tidsberoende. Efter säsongen 2015 var svaret ja, efter säsongen 2016 nej och efter 2017 ja igen. Oscar var bra i BK Häcken, bra med Åge Hareide i MFF, fick en rejäl dipp 2016 med Allan Kuhn och var på nytt riktigt bra med Magnus Pehrsson. Det lyftet kom inte automatiskt utan var resultatet av ett envetet jobb av Pehrsson och den övriga ledarstaben plus Lewicki själv. Att man kan fortsätta den positiva utvecklingen nästa säsong också är ytterligare ett skäl att tycka att meddelandet om kontraktsförlängningen är en väldigt bra nyhet för MFF.

Och för en Malmöit och MFF-produkt som Oscar Lewicki kan det ju vara bra att ha gjort åtminstone en allsvensk säsong mer i MFF än i BK Häcken. Just nu har han spelat 80 matcher i Allsvenskan för MFF och 69 för Häcken. Ett par säsonger till i MFF-tröjan målar honom lika himmelsblå som de flesta redan ser honom som…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close