NyheterÖvriga sporter

OS-plats öppen för Malmö-skrinnare

Normalt sett är inte Vinter-OS något för Malmöidrottare. Men nu har två Malmö-skrinnare chansen att komma med till Pyeongchang i Sydkorea.

De tävlar båda för samma klubb, SK Skrinnaren, som Sveriges hittills ende deltagare i Short Track Martin Johansson. Han var med  OS i Lillehammer 1994, Nagano 1998 och Salt Lake City 2002.

Duon som har möjligheten den här gången är Jacob Jansson (bilden) och Fabrice Dufberg Suh och distansen är 1500 meter.

Förutsättning nummer ett är på plats. I slutet av november bekräftade Internationella Skridskounionionen att Sverige fått en kvotplats på 1500 meter. Förutsättning nummer två är tuffare. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ska ta beslutet att utnyttja platsen och SOK har av tradition mycket hårda krav. Att vara inkvalad räcker inte.

– SOK har valt en modell att den som ska åka två gånger ska ha kommit bland de åtta bästa i Världscupen. Det kravet uppfyller varken Jacob eller Frabrice. Därför hoppas vi att man istället ska titta på framtidskriteriet. Då ska bedömningen vara att det finns möjligheter att vara med och konkurrera på den nivån i kommande OS och att få åka nu ökar de möjligheterna, säger Skrinnarens tränare Linda Liljedahl.

Uttagningen har skjutits upp till efter EM, som avgörs i Dresden i Tyskland den 12-14 januari. Omedelbart efter den tävlingen tar SOK sitt beslut och givetvis blir prestationen i EM avgörande, inte bara för om Sverige ska utnyttja kvotplatsen eller avstå utan även för vem av Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh som ska åka.

För det är bara en kvotplats som är öppen.

– Det är en plats och en distans, 1500 meter.

– Vi förbereder både Fabrice och Jacob som om det blir OS. Det räcker inte att hålla tummarna utan vi måste träna oehört hårt också och göra planer redan nu för vad som ska hända efter EM. Bland annat kommer vi att ligga kvar på läger för träning i Dresden och det finns egentligen ingen tid att avvakta. 1500-metersdistansen i OS avgörs redan den 10 februari, det är andra dagen på OS så det är tidigt. Å andra sidan lär ju en bra form på EM ha förutsättningar att hålla i sig till OS, säger Linda Liljedahl.

Hon berättar också att det där med ingen rast och ro och bara hård träning inte är tomt snack. De två Malmöskrinnarna tränade på nyårsafton.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close