NyheterOles MFF-blogg

Konsten att räkna in MFF-truppen

Så sent som idag bekräftade Daniel Andersson när jag pratade med honom att:

MFF ska ha 16-17 etablerade utespelare i truppen, plus lärlingar.

Det ska tolkas strikt. Dennis Hadzikadunic ska räknas som etablerad, liksom Mattias Svanberg. Enligt modellen att alla spelare som är i truppen och inte är lärlingar är etablerade.

Då har MFF just nu 17 etablerade utespelare:

Eric Larsson, Egzon Binaku, Behrang Safari, Oscar Lewicki, Carlos Strandberg, Arnor Ingvi Traustason, Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff, Rasmus Bengtsson, Bonke Innocent, avstängde xx, Lasse Nielsen, Andreas Vindheim, Franz Brorsson, Mattias Svanberg, Dennis Hadzikadunic plus Erik Andersson, vars utlåningsavtal med Trelleborgs FF löpt ut.

Därmed skulle det inte finnas plats för fler nyförvärv, men det gör det.

XX kan nämligen räknas bort. Blir han dömd måste MFF göra allt för att utlösa code of conduct-klausulen och blir han frikänd eller om ärendet aldrig går till åtal är det fritt fram att sälja honom.

Jag övertygad om att Erik Andersson också ska räknas bort. Just nu tar han ingen plats på Malmö FF:s mittfält. I praktiken ligger lärlingarna och stortalangerna Samuel Adrian och Pavle Vagic före honom i urvalslistan. TFF vill fortsätta attt låna Erik Andersson och är även i akut behov av att göra det eftersom man för närvarande har massor med tomma platser i truppen. Alltså är det bäddat för en lösning med fortsatt TFF-spel.

Då är siffran nere på 15 och det finns utrymme för två etablerade nyförvärv. Efter de tunga spelartappen är det snarast ett krav att få in de spelarna. Först då kan det kännas acceptabelt att släppa en spelare som Anders “AC” Christansen.

Står MFF fast vid bedömningen att det kommer att ta ytterligare tid innan Bonke Innocent kan vara med och konkurrera om en plats och lyckas låna ut eller sälja honom blir startsiffran 14. Då kan man göra en ekonomisk och sportslig bedömning om man ska nöja sig med två nya spelare till och hamna på 16 eller gå efter ett förvärv till och hamna på 17.

Anledningarna till att nöja sig med 16-17 är givetvis att kunna satsa ännu mer på de egna talangerna och göra vägen in i A-laget kortare. Det är även i det sammanhanget man ska se internrekryteringen av Andreas Georgson som ny assisterande tränare i MFF med specialuppgiften att underlätta övergången från ungdomslag till A-trupp.

Givetvis blir det även lättare att på sikt höja lönerna om man bara har 16-17 att avlöna på A-kontrakt. Och för att kunna konkurrera med de utländska klubbarna är ambitionen just att höja spelarlönerna.

Nästa fråga inför 2018 blir då hur många lärlingar som kommer att ha en fast plats på A-lagsträningarna?

När MFF i höstas tog beslutet att från och med årsskiftet flytta upp sex nya lärlingar och fick tillbaka Teddy Bergqvist från Åtvidabergs FF samtidigt som man skrev ett nytt lärlingskontrakt med honom var man nio.

Pavle Vagic och Samuel Adrian som redan var uppflyttade, Teddy Bergqvist som kom tillbaka plus de nya Mathias Nilsson, Jakob Tånnander, Anton Kralj, Laorent Shabani, Felix Konstandeliasz och Hugo Andersson.

Efter det har Tånnander blivit utlånad till Lunds BK och Kralj till Gefle IF.

Mathias Nilsson behövs på plats som backup till de två etablerade målvakterna Johan Dahiin och Fredrik Andersson, en roll han i praktiken haft redan tidigare. Mittfältarna Laorent Shabani och Felix Konstandeliasz samt mittbacken Hugo Andersson kommer med stor sannolikhet också att vara fullvärdiga medlemmar i A-truppen och inte lånas ut. MFF vill gärna att nyuppflyttade lärlingar ska vara på plats första året och tillgodgöra sig träningslyftet och lära sig vad som gäller. Det kan de inte om de lånas ut direkt.

Återstår Teddy Bergqvist. Ska jag tippa så lånas han ut. Om MFF hittar rätt klubb den här gången. Ett Åtvidabergs FF i fritt fall mot division 1 var det inte. Han lärde sig mycket, inte minst utanför planen, men skulle behöva komma till ett lag som är bättre och modigare än “Åtvid”. För att utvecklas till den kvalitet han har talangen att nå – och den är fortfarande hög – bör han nog komma till ett lag som är spelförande och ofta har bollen under kontroll nära motståndarlagets straffområde. Inte ett lag som desperat jagar nytt kontrakt. Hittar MFF rätt utlåningsklubb gynnar det både Malmö FF, låneklubben och Teddy Bergqvist.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close