H65HandbollNyheter

Ärkerysare när H65 slog tjeckiska mästarinnorna

I en sanslös rysare inför drygt 1000 åskådare i Eslövshallen tog H65 Höör en blytung, tursam och kanske rentav nödvändig seger mot de tjeckiska mästarinnorna Banik Most.
Laget var i ledning en enda gång. Med dryga minuten kvar vräkte Emma Lundqvist in 28-27 – som stod sig tiden ut.

I mer eller mindre hela matchen fick H65 Höör kriga i uppförsbacke.
Efter en knackig start hamnade laget snabbt i sexmålsunderläge. Marketa Jerabkova, matchens främsta aktör och en av fyra tjeckiskor som nyligen spelade VM, sköt och sköt och sköt. Hon stannade på 14 mål och såg ut att bli matchhjälte för sitt lag. Men slutminuterna skulle bli en mardröm för Marketa…

I andra halvlek segade sig H65 Höör ikapp. Sakta men säkert. Evelina källhage fick en bra start med tre mål de första fem minuterna på andra akten – och med tio minuter kvar av matchen var det plötsligt helt jämnt – 20-20.
Banik Most fortsatte att föra matchen. Dominika Mullnerova i det tjeckiska målet svarade för flera strålande räddningar.
Men det blev en annan målvakt som under slutfasen kom att avgöra. gry Bergdahl hade nämligen avlöst Jannike Wiberg – och med en benparad som första aktion kom Vetlandaväggen rätt in i matchen.

Med tre minuter kvar skadade sig just nämnda Marketa Jerabkova. Hon förblev liggande, domarna tillät spelet att gå vidare varpå H65 gjorde mål. En situation som blev omdiskuterad – och som fick de tjeckiska ledarna att kraftigt ifrågasätta det danska domarparet.
Lagen följdes åt och med en och en halv minut, vid läget 27-27, fick Emma Lindqvist bollen.
– Jag utmanade, körde min kullagerfint som jag brukar och fick skottläge. Jag minns att jag direkt bestämde mig för att skjuta högt eftersom deras målvakt tagit mycket lågt. Bollen satt, Sedan minns jag inte vad som hände efter det, säger matchhjälten Emma Lindqvist.
Hur summerar du lagets insats på en skala till 100?
– Vi kommer upp i 55-60, inte mer, grymtar Emma.

Tränare Ola Månsson drog en lättnadens suck efter matchen.
– Idag hade vi tur som vann. Ett oavgjort resultat hade faktiskt varit rättvist. Men jag slutade aldrig att tro på seger och det var imponerande av tjejerna att kriga hela vägen. Det är sådana krafttömningar vi är tränade för.
Vad tänkte du vid sexmålsunderläget i första halvlek?
– Att vi måste börja sätta våra chanser… Vi spelade oss fram till många lägen, men tog inte vara på dem.
– Men nu blev det två poäng. Två viktiga poäng inför fortsättningen – men vi kan bättre.
Lagkapten Sofia Hvenfelt var också lättad efter segern.
– Fy 17 – de var riktigt bra och tuffa att möta. Det var en fysisk tuff match där vi inte kom ut rätt på deras skytte många gånger, säger Sofia och tar själv upp en brinnande punkten.
– Vi brände på tok för många lägen. jag vet inte hur mycket jag själv brände från sex meter i första halvlek. Sådant har man normalt sett inte råd med.
– Samtidigt är det är styrka och moral i det här laget som är någonting utöver det vanliga. Visst hade vi lite tur idag, men det var enormt starkt att lyckas vända på det till slut, säger Hvenfelt.

I H65 Höör blev Mikaela Mässing främsta målskytt och “La Bomba” belönades dessutom med priset som bästa H65-spelare.
Eslövshallen var rejält välfylld – hela 1035 åskådare räknades in.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close