BloggarH65HandbollsbloggenIFK KristianstadIK Lågan

Knivig situation bakom H65:s seger

H65 Höörs Europatåg tuffar vidare.
Inför en nästintill fullsatt Eslövshall (det trodde jag inte, trots att det var gratis entré) blev det en ytterst märklig match.

Jag har nog aldrig sett H65 bränna så många helt rena lägen, inte minst i första halvlek.
Sexmålsunderläge ett tag. Fyra back i paus. Allt gick emot.
Men vi har sett det förut. Inte minst i europacuperna. H65 är ett 60-minuterslag. Banik Most var, idag, ett 55-minuterslag.
Det var samma sak i kvalmatchen mot det tyska storlaget Metzingen. Rejält underläge i första halvlek som snyggades till något innan paus. Sedan… Sedan pressade H65 sönder sina motståndare som en hydraulisk press.

Banik Most var bra. Fyra landslagsspelare som nyss kom från VM, varav den bästa, Marketa Jerabkova, hade show. 14 mål stannade hon på innan en knäskada med tre minuter kvar förstörde tjeckiskornas kväll. Dessutom såg det ut att vara en rätt allvarlig skada.

H65 rann undan med 28-27, efter att bara ha varit i ledningen en enda gång. Den viktigaste gången.
Ett mycket… intressant skede var det då Jerabkova skadade sig. Hon blev nämligen liggande i anfallszon när H65 vann boll och gick till anfall – och i uppställt spel kunde H65 göra mål. Då rann det över i det tjeckiska laget – och jag förstår dem. Jag förväntade mig också en avblåsning.
Marketa Jerabkova var stenhård. Tyvärr, för sitt lag. Hon försökte resa sig. Det gick inte. Hade hon legat kvar och skrikit hade domarna blåst av. Nu avvaktade den danska duon.
En delikat situation som förmodligen blev avgörande i H65:s favör.
Efter matchen ställde Banik Most inte upp för line up där matchens spelare skulle prisas. Även ledarnas frustration och besvikelse var påtaglig. På presskonferensen efteråt vägrade tränaren Peter David att prata. “Grattis till H65 Höör. I övrigt har jag INGA kommentarer snäste han”.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Segern för Höörlaget var, skulle jag vilja påstå, direkt nödvändig. Hemma mot gruppens (kanske?) svagaste lag var två poäng i budgeten om man ska gå vidare från gruppen.

***

På tal om EHF-cupen.
Jag hjälper ju H65 Höör en del inom organisationen, det ska vi inte hymla med, och det är intressant att se hur EHF hanterar damhandbollen generellt.

EHF har fått stark kritik tidigare, inte minst från herr-Champions League-klubbarna som vill ha mindre administration och mer fokus på att sälja in turneringen (och klubbarna däri). Mer intäkter istället för utgifter alltså.

På damsidan finns också många kritiska röster.
Jag nöjer mig med att konstatera följande:
EHF har en massiv administration och organisation. Det kan ju vara bra. Men i nuvarande form är det en organisation som inte lyfter damhandbollen och de klubbar som vill satsa på europeisk klubbhandboll.
Damlagen har hårda regler och restriktioner som i vissa fall är smått absurda. Regler ska följas i både stort och smått och görs det inte på rätt sätt med allt från hur flaggor ska bäras in, hur pressackrediteringar ska se ut, hur funktionärsbordet ska smyckas och hur biljetterna ska se ut – då riskerar klubbarna böter.

Det går till överdrift och kostar klubbarna stora pengar att anpassa sig efter en nivå som man har svårt att hantera – och ärligt talat inte behöver, en del saker är rena alibisaker. Tyvärr fungerar EHF därför, i många fall, som en bromskloss. Det borde vara precis tvärtom. Ibland kan jag ibland känna hur EHF-delegaterna som kontrollerar och bevakar matcherna nästan är obekväma i sina roller på grund av en del av de hårda reglerna.

***

I SHE är Eslöv som sagt illa ute.
Men frågan är om inte jättefloppen Boden kan bli ett byte i jakten på nytt kontrakt.
All glädje, harmoni, ledning och självförtroende verkar vara på upphällningen och Per Johanssons ledarskap verkar inte alls passa där han idag opererar.
Spelare anklagas för att pissa på sin klubb, det snackas skit om varandra inför öppna ridåer – och nu börjar även de norrländska tyckarna att tröttna på Johansson.
Ny torsk idag, 26-28 mot Önnered. Thomas Westerlund nickar säkert observant med en professormin och via en seger hemma mot Heid i nästa hemmamatch är man med i racet igen.
H65 bevisade ju att man som hemmalag faktiskt kan vinna i den där hallen…

***

De skånska lägre serierna drog igång idag.
Bland annat noterar vi att:
* IFK Kristianstads division tre-lag tog en 17-18-seger borta mot Lejonen – nionde raka segern på nio matcher. Målvakten Julia Mårtensson satt på bänken hela matchen. Frågan är om hon gör det även imorgon dår hon lånas in till KHK och deras hemmamöte mot Västerås?
* Daniel Johansson avgjorde med 12 sekunder kvar när Lågan tog en TUNG seger borta mot Hohultsslätt i division två. Underläge 17-11 i paus blev seger med 28-29. Och nu ser förutsättningarna för att hänga kvar betydligt bättre ut.
* I samma serie vann H43 Lund tryggt borta mot Åhus med 24-31. Men det är jämnt vad gäller de två kvalplatserna till division ett.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close