FotbollMalmö FFNyheter

Nu måste MFF komma tillbaka med klassvärvningar

Försäljningen av Anders Christiansen till ligafemman Gent i Belgien slog ner som en väldigt oönskad transferbomb hos de flesta, om inte alla, MFF supportrar och sponsorer skulle jag tro.

Och vad är det som i slutänden gör att Allsvenskans dominant, på alla plan, med ännu ett stundande Champions Leaguekval måste släppa en av och kanske sin allra bästa spelare?!
En spelare som dessutom precis blivit utsedd till ligans mest värdefulla spelare. En spelare som dessutom själv vill gå till en ligafemma i Belgien för en i sammanhanget ynka ersättning. om de siffror som kommit ut i media verkligen stämmer, istället för en fortsättning i en nuvarande mästarklubb?

Vad är det som inte stämmer här?

Och då menar jag inte ynka ersättning till spelaren, för det är där skon klämmer tror jag, utan ynka ersättning till klubben som fått honom på fötter igen. Från en bakgård i Italien till nyputsad stjärnstatus, och då drar vi iväg igen. Ett viktigt förtydligande i mitt resonemang är att många väljer att byta jobb för en högre lön, så ingen skugga faller på AC ur just det perspektivet.

Utan det som gör mig aningen betänksam är klubbarnas egentliga möjligheter att påverka spelarnas förutsättningar och till viss del lojalitet med ett långt kontrakt. Ett nyskrivet femårskontrakt visade sig ha… absolut ingen betydelse i sammanhanget! Inte för spelaren, inte för klubben och uppenbarligen inte för transfersumman i heller!

Nu signalerar spelaren själv att det handlar om att han belastas av sin ålder (28år) och ser stundande VM-spel med Danmark som sin sista chans att kunna få vara med i ett stort mästerskap med landslaget. Fine.. det skulle man ju kunna köpa, men är det någon som pratat med honom om lite självinsikt här eller menar han att spel i Gent tar honom förbi Eriksen i Tottenham?

En spelare som troligtvis har minst en nolla till efter sig i prislappen som AC gick för. Eller är det så att förbundskaptenerna i Sverige, och i detta fall Danmark (tillika MFFs gamle tränare Åge Hareide) säger till spelarna att om ni stannar i våra egna nordiska ligor konkurrerar ni inte på samma villkor? Att eventuellt vara bänkspelare i en ligafemma i Belgien går före att vara en stjärnspelare i Allsvenskan!?

Snacka om att devalvera sina länders egna ligor! Och klubbarnas varumärke! Vi har sett flera exempel även i det svenska landslaget där spelare som varit bänkade under en i sammanhanget lång period ute i Europa går före spelare som spelar vecka efter vecka i dessa ligor. Det finns undantag, t.ex Tinnerholm, Helander, Erik J, Robin O etc som spelade i Champions League 14/15 med MFF och nu senast Sema i ÖFK efter spel i Europa League som fick spel i landslaget.

Nu är det inte förbundskaptenernas jobb att bygga klubbarnas varumärke utan vad jag försöker säga är att jag tror inte ett skit på att AC går till Belgiens ligafemma för att öka landslagschansen. Han gör det för pengarna! Och här har alltså Sveriges gigant på fotbollssidan inte en möjlighet, eller vill inte, matcha budet ens för en av sina bästa spelare. Och frågan är om inte ACs chanser varit större till landslagsspel via ett framgångsrikt europaspel med Malmö istället för ligaspel i Belgien.

Nu sätter sig dessutom Daniel A i en ganska utmanande situation. Efter försäljningen av AC och den som det verkar ganska dåligt scoutade värvningen av Bonke samt debaclet med den avstängde spelaren som värvades dyrt från Sirius blir det oerhört viktigt att komma tillbaka med klassvärvningar.

Inte bara för att rent sportsligt säkerställa den satsning man vill göra med en trippel 2018, utan även för att putsa till det något stukade varumärket Malmö FF. För det är med detta man bibehåller sin position även i näringslivet och ute i de akademier man jobbar för framtiden!

Därför menar jag att försäljningen av AC blir av större symbolisk betydelse än både sportsligt och ekonomiskt, och varför eventuella nyförvärv därefter bör vara detsamma för bibehållen marknadsposition!

Robert Persson

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close