NyheterOles MFF-blogg

MFF-träningen en fest – som inte behövde Bachirou

Bengaler, men ingen Bachirou.

Traditionen att göra en fest av MFF:s premiärträning håller i sig.

Och är fortfarande en väldigt bra idé.

1600 åskådare kom till Malmö IP och fick se truppen gå in till ljudet av publikens sång av hymnen, se kortsidesläktaren ut mot konsthallen förvandlas till ett hav av bengaler och lyssna till ljudet av försenade nyårsfyrverkerier.

Men på planen var det mest allvar. Magnus Pehrsson tog direkt möjligheten att träna på saker som kommit upp under utvärderingen och som ska vässas ytterligare i år. Ingen tid får gå förlorad. Efterhand tunnades dessutom publikskaran ut betydligt i den bitande kylan och när det var färdigt för autografskrivande och annat var det nog bara ett 500-tal kvar.

De som bespetsat sig på att få se ett ännu inte presenterat nyförvärv – läs Foad Bachirou – fick också gå hem besvikna. Men det behöver de inte vara länge.

Han är klar. MFF och den 27-årige mittfältaren är överens ocn nu är klubbarna det också. Det fanns dock ingen anledning att forcera något bara för att eventuellt kunna ha med honom på det första passet. Den obligatoriska och inte alls bara formella läkarundersökningen ska genomföras i lugn och ro och PR- och uppmärksamhetsmässigt kan det vara en god tanke att sprida ut händelserna.

Cirka 25 ackrediterade journalister följde träningen och det fanns möjlighet att titta på den i två direktsändningar i TV. Det kommer att skrivas och diskuteras massor och den första träningen har blivit en tillräckligt stor händelse i sig. Presentationen av Fouad Bachirou kan göras en annan dag – typ imorgon eller på onsdag – och bli en stor händelse i sig. Varför krocka och låta de två grejerna stjäla uppmärksamhet av varandra när man kan dela upp dem? Nu vet jag inte om MFF resonerat så, men om man gjort det är det bara smart.

Frånvaron av Bachirou kan man alltså inte läsa ut något alls av när det gäller hans plats i truppen.

Det kan man däremot av det faktum att Erik Andersson saknades. 2017 var han utlånad till Trelleborgs FF. Låneperioden har löpt ut och han är egentligen tillbaka i MFF-truppen. Fast det känns som om det bara är på papperet. Jag har skrivit det tidigare och gör det igen. Allt talar för att han lånas ut även säsongen 2018. Troligen till TFF, som vill ha honom och behöver honom eftersom man hittills bara har 17 kontrakterade spelare i sin allsvenska trupp.

Träningen på Malmö IP blev för övrigt både den första och sista på Malmö IP. De övriga passen i januari fram till avfärden till träningslägret i Florida kommer att genomföras på den nylagda konstgräsytan på plan 9 på Stadionområdet. Den är betydligt modernare och bättre än gräset på Malmö IP. Skillnaden är att det är värme under Malmö IP-mattan, men inte på Stadion. Därmed kan man planera in ett förstapass med publik där och veta att det om inget alldeles oförutsett inträffar går att genomföra. Givetvis hade 1600 åskådare runt plan 9 också varit omöjligt och klassiska Gamla IP har dessutom en mysfaktor som ingen av träningsplanerna på Stadionområdet ens är i närheten av.

Malmö FF-säsongen 2018 är officiellt igång och fick en bra start. Om det ska bli en god fortsättning måste dock inte bara Bachirou utan ytterligare ett eller två – hur många beror på klassen – nyförvärv in i truppen för att kompensera för de tunga förlusterna. Spelarna som var på plats nu kan vinna SM-guld. Men ska man även vinna Svenska cupen och kvala in till Europaspel krävs det fortfarade mer.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close