NyheterOles MFF-blogg

En bra affär för MFF – av minst tre anledningar

Fouad Bachirou är på plats i MFF. Äntligen!

För det här är en bra affär för MFF, av minst tre skäl:

1) Det är en högklassig spelare som visat att han håller både i Allsvenskan och det internationella cupspelet. Det nationella cupspelet också förresten, vilket ju är en plusfaktor i MFF:s jakt på titeln i den där “cuppajävelen”.

2) Det fanns ett behov av värvningen. Ett gigantiskt behov till och med efter alla tappen på MFF:s mittfält. Jobbet kan inte vara klart här, men det är ett stort och nödvändigt kliv på vägen.

3) Det är en ekonomiskt bra affär också. Twitterprofilen Fotbollsdamp har gjort ett utmärkt jobb med att gräva fram en massa fakta om övergången, bland annat att priset är mellan 6 och 8 miljoner kronor. För en spelare av den här kalibern är det ett fyndpris!

Där vet jag att inte alla håller med mig. Huvudsakligen för att rätt många av MFF:s supportrar och medlemmar lever kvar i det förgångna när inget fick kosta och när en bra affär bara var en där MFF köpte billigt, eller gratis, och sålde dyrt. Ibland tror jag att stora delar av styrelsen också är kvar i det tänket!

För mig är det en gåta. En klubb som har 450 miljoner i eget kapital och en kassa på långt över 200 och som vill ut i Europa åtminstone två år av tre måste våga. 50 satsade miljoner kan ge 150 och då har man råd att missa ibland.

Om Fouad Bachirou gått till en utländsk klubb och inte haft en utköpsklausul hade han kanske kostat 25 miljoner. Nu fick MFF chansen att köpa honom för mindre än en tredjedel av det beloppet. Givetvis ska man ta den.

Daniel Andersson ska ha stort beröm. Inte för att han köpte billigt, för den var den enkla delen. Priset var ju redan fastställt. Men för att han snabbt lyckades övertala Bachirou att det var en god idé att välja Malmö FF och göra det direkt trots att det väntar ett par Arsenalmatcher för Östersunds FK. Att vara tidigt ute med att känna till att det fanns en utköpsklausul och sedan utnyttja den var givetvis också bra jobbat.

Nästa steg för Malmö FF för att närma sig målsättningen att bli Skandinaviens ledande klubb borde nu vara att inte bara köpa 25-miljonersspelare för 7 miljoner utan ibland ha modet att hosta upp de där 25 direkt. Eller 30.

Inte som en regel, utan som undantag när chansen att värva hit spelare som verkligen lyfter laget dyker upp. Det innebär INTE att man inte ska fortsätta att värva så billigt som möjligt eller släppa fram alla de unga talangerna som står och stampar när de blivit bra nog. Jag ser inte någon motsättning där utan bara en möjlighet. 2018 är inte som 60-. 70- eller 90-talet. Nu är det dags för MFF att släppa taget om bassängkanten och börja simma på de lite större vattnen utan gummianka och flytväst.

I det modet ingår även att inse att det kanske inte bara krävs ett nyförvärv till utan två.

Plus att ibland rensa i truppen. Där var beslutet att släppa Erik Andersson till Trelleborgs FF ytterligare ett bevis på att MFF-ledningen blivit mycket klokare. Tidigare har det ibland varit så att man lånat ut spelare man egentligen inte trodde skulle platsa när de kom tillbaka efter låneperioden bara för att inte riskera något. Eller hittade en klubb som ville köpa, alternativt ta över kontraktet. Bästa exemplet är ändå Sixten Mohlin. I veckan blev han klar för Dalkurd FF efter att ha varit utlånad till först Västerås SK och sedan Kristianstad FC i fyra år! Inte någon gång under de där fyra åren har det funnits plats för honom i MFF-truppen eller en fast tro på att han skulle kunna komma tillbaka och konkurrera.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close