Fotboll

Nya förslaget om fria byten skrotas

"En maktdemonstration från fotbollsleden"

Förslaget om fria byten i herrarnas division två och damernas division ett klubbades igenom, men ledde till högljudda protester och ett extrainkallat representantskapsmöte hos Svenska Fotbollsförbundet.
Under tisdagskvällen valde SVFF att backa.

På tisdagskvällen beslutade Svenska Fotbollförbundets extra Representantskapsmöte att ändra det beslut som togs på det ordinarie Representantskapsmötet 1 december 2017 om att införa ett avbytarsystem med flygande byten, i division 2-3 herrar samt division 1 damer.
Det nya beslutet, som Förbundsstyrelsen (FS) föreslagit det extra Representantskapet, innebär att antalet ersättare utökas från tre till fem i berörda serier, men att det ska vara samma ersättarsystem som tidigare, d.v.s. inga flygande byten. Dessutom beslutades att byten får ske vid tre tillfällen under pågående spel, halvtid undantaget.

Mötet öppnades med att en stor majoritet (34-8) röstade för att beslutet från i december skulle upphävas. Därefter kom ett motförslag från Örebro Läns FF, som ville ha ett ersättarsystem i div.2 herr, samt avbytarsystem i div.1 dam och div. 3 herr. Ett tilläggsyrkande till FS förslag kom från Skånes FF om att de föreslagna fem bytena skulle få göras vid tre tillfällen under pågående spel.
Majoriteten röstade för FS förslag (37-5) gentemot Örebros förslag. Sedan beslutades enhälligt för Skåne FF:s tilläggsyrkande om att fem ersättare kan sättas in vid tre tillfällen, med halvtid undantagen.

FS motiv till sitt nya förslag var dels att finna en balans mellan syftet med motionen (från Hallands FF) att fler spelare ska kunna delta i spel i de lägre förbundsserierna, dels ambitionen att begränsa de av berörda föreningar framförda upplevda negativa sportsliga konsekvenserna. Liksom även vad de tävlingstekniska konsekvenserna skulle innebära för andralag i distriktsserierna med avbytarsystem.
Även detta beslut ska nu utvärderas under säsongen och Förbundsstyrelsen ska återkomma med en rapport till det ordinarie sammanträdet med Representantskapet under hösten 2018.

I fotbollsleden har många upprörda röster hörts under vintern. Österlens FF:s Mladen Blagojevic var en av dem som hördes mest.
Han blev nöjd när beskedet kom – av flera olika anledningar.
– Det är skönt att det inte blev fria byten. Rent sportsligt är det någonting som de flesta i klubbarna tycker känns självklart.
– Men man måste också vara ödmjuk inför det faktum att alla inblandade måste alla lära oss något av det som hänt.
Du tänker på kommunikationen mellan klubbar och förbund?
– Ja, kommunikationen är en bit. Sedan måste föreningarna vara mer aktiva och ta in förbundens information. Visst, det är svårt eftersom vi är små föreningar och det finns trots allt inte heltidsanställd personal. Jag har själv jobbat på kansli och vet hur otroligt mycket information som kommer in.
– Samtidigt är det en strykedemonstration från fotbollsleden, på alla fronter, att förnuftet nu har segrat. Är vi bara prestigelösa, alla inblandade, så tror jag att detta som hänt i längden innebär att det demokratiska systemet inom fotbollen blivit bättre.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Close
Close