FotbollNyheter

Gylles förvandling på ett enda år

Fyra man på träningen i januari.
Spel i division sju och obefintlig tillväxt.
Gylle AIF höll på att gå i graven inför sin 70-årsdag. Då vände allt.

Vintern 2017 var eländig. Åtminstone med Gylle AIF-perspektiv.
Laget hade kommit dyngsist i sin division sex-serie och var nu nere i sjuan. Österlensjuan dessutom.
– På träningarna var vi tre-fyra man. Vi höll på att lägga ner laget och i så fall hade det inte funnits mycket kvar av klubben, säger Henrik Harletun, en slags sportchef eller snarare tränarens förlängda arm i olika frågor.
– Samtidigt skulle föreningen fylla 70 år samma år. Vi ville inte lägga ner då, så vi bestämde oss för att göra ett försök.

Henrik ville utnyttja sitt fotbollsnätverk. Så han började att lyfta lur.
rätt snabbt började det hända saker.
– Personligen har jag mycket kontakter. En av de första jag ringde var Ingemar Olsson, ungdomsledare i TFF sedan flera år tillbaka. Han kom in som tränare. Sedan pratade med min son Kevin, 17, som spelade i MFF och han lockade sina gamla klasskamrater till Gylle.
– Fyra veckor senare var vi 35 stycken. Från 15-åringar till 50-åringar.
Gylle AIF gick från nedläggningshot till att kunna mönstra både A- och B-lag.
– Fotbollen var kravlös på många sätt. Främst hade vi kul. Men vi hade också målet att ta oss tillbaka till sexan vilket också lyckades. Nu är målsättningen att försöka kvala oss till femman, trots att vi tappat vår skyttekung Adel Mekic (26 mål) till Pelister.

Hur ser det ut i klubben idag?
– Nu är vi ett 20-tal man på träningarna och 35 inskrivna spelare totalt. Många av dessa är 00-02:or. Medelåldern är 23 år och Ingemar tränar fortfarande laget.
Vad betyder han för Gylle?
– Jättemycket. Han har jobbat med ungdomar i hela sitt liv och nu för första gången ett seniorlag. Här är jätteviktig för oss.

Ingmar.

– Det senaste året har varit en boost för föreningen. Nu söker sig spelare till oss.
– Men viktigast av allt. Vi ska nu försöka starta ungdomslag. Inskrivningen äger rum den 30 januari i vår klubbstuga i Gylle. Klubben har delat ut lappar på skolorna och målsättningen är att nå ”alla”. Kön, nationalitet, funktionshinder – inget är ett hinder. Alla är välkomna, säger Henrik Harletun.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close