NyheterOles MFF-blogg

Självklart att MFF:s beslut rör upp känslor

Efter en åtskilliga månader lång avstängning fick den sexbrottsmisstänkte spelaren i förmiddags på nytt vara med på MFF:s träning. Det är givetvis ett kontroversiellt beslut som redan rört upp känslor och lett till en kritik som knappast kommer att mildras.

Det finns många bottnar i det här.

Juridiskt är det egentligen rätt enkelt. Innan xx är dömd är han oskyldig. Det är den grundläggande principen i ett rättssamhälle. Men när en rättsprocess drar ut på tiden, här är inte ens förundersökningen avslutad, kan det arbetsrättsligt vara problematiskt att stänga av någon hur länge som helst. Och oavsett hur bråttom MFF har och hur bra det än hade varit för alla att få ett snabbt besked är inte det här ett prioriterat ärende som kan få någon slags förtur. Utredningen tar tid, så är det tyvärr ibland. Få kvarnar mal lika långsamt som rättvisans.

Malmö FF trodde på åtal och dom före jul och stängde av xx säsongen ut. Nu kan det dröja mycket längre än så, i värsta fall fram till sommaren. MFF har därför bedömt det som ohållbart att förlänga avstängningen. Jag gissar att det finns åtminstone ett skäl till. Om xx tränar blir det mycket enklare att få honom såld och i klartext bli av med honom.

För det är och ska givetvis vara huvudmålet.

Moraliskt är det nämligen lika enkelt som det är med det juridiska.

Om förundersökningen läggs ner eller om han blir frikänd i domstolen är han oskyldig. Punkt.

Men det går ju alldeles utmärkt att hävda att han ändå är olämplig att ha i en MFF-trupp, både av moraliska och rent praktiska skäl.

Lika givet som att det är rättsväsendet – och absolut ingen annan – som avgör vilka som är skyldiga till brott lika givet är att det är Malmö FF – och absolut ingen annan – som avgör vem som ska få lov att representera Malmö FF. Ytterst är det medlemmarnas åsikter som är de viktigaste och det går heller inte att bortse från vad alla de övriga supportrarna tycker. Förtjänar xx att ha Malmö FF:s tröja? Om svaret är nej ska han inte ha det.

Och om någon undrar, så ja, jag är medlem.

När det gäller beslutet att låta xx träna är det bara att lita till att MFF-ledningen efter att ha rådfrågat all den juridiska expertis den har tillgång till fattat ett beslut som inte gick att undvika.

Nästa steg måste då vara att avgöra om xx även ska spela macher. Utgångspunkten är nej. Och det är ju en målsättning som är hur enkel som helst att uppfylla. Det är möjligt att det finns en rättighet att träna – MFF-ledningen har som sagt bedömt det så – men det är inte samma sak som att det finns en rättighet att bli uttagen i laget.

Tycker också att det finns en solklar skillnad mellan träningsmatcher och tävlingsmatcher. Cupen? Nej. Allsvenskan? Hemskt mycket nej. Försäsongsmatcherna där man kan spekulera i om inte spel kan underlätta en försäljning? En diskussionsfråga.

Fönstret ut till de flesta internationella ligor stänger vid månadsskiftet januari/februari. Innan dess ska MFF spela försäsongsmatcher mot Fremad Amager och FC Flora. Men till den första träningsmatchen den 20 januari är han knappast fysiskt redo att prestera.

Tror också att det är så här:

Om xx blir fälld blir han väldigt svårsåld. Då är det nödvändigt att bryta/förhandla sig loss från kontraktet. Men med en dom att hänvisa till ska det gå att göra.

Om förundersökningen läggs ner eller xx blir frikänd är han lättsåld. Chansen kan till och med vara god att få igen pengarna man lagt ut. Ryktesvis finns det redan klubbar som är intresserade.

Det stora problemet är tiden. Innan ett besked kommer har vinterfönstret stängt och det är inte ens säkert att rättsprocessen är klar innan sommarfönstret öppnar. Ur en ren MFF-synvikel är det riktigt illa, men det är givetvis något som både polisen och domstolen ska strunta i.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close