Handboll

Hallå där – Sabina Jacobsen

Champions League-guld och OS-medaljer.
Sabina Jacobsen har inget av ovanstående – men är fast besluten om att fortsätta jaga båda delar.
– Jag känner mig fortfarande ung i kropp och sinne. Herregud, jag spelar trots allt i unga laget på fotbollsuppvärmningarna, säger den blivande 29-åringen.

I somras gick flyttlasset, hastigt och kanske mindre lustigt, från Midtjylland till Bucaresti. Den danska klubben avvecklade sin damhandbollssatsning för att satsa på fotboll – och Jacobsen fick söka nya jaktmarker. Valet föll på topplaget Bucaresti – ett lag som är mer eller mindre överlägset i den rumänska ligan och efter elva omgångar är utan poängförlust.
– Allt går ut på att spela i Champions League. Det är därför man lirar här. De närmsta lagen bakom oss i ligan är rätt bra, men vi är såpass bra att vi ska lösa, och löser, de flesta uppgifterna.
Kan det rentav bli svårt med motivationen ibland?
– Njae. Nej, ligamatcherna ska spelas de också. Men det är som sagt för Champions League man spelar och tränar för.
För många svenskar är Rumänien förknippat med stor fattigdom och utanförskap. Hur upplever du ”ditt” Rumänien?
– Jag trivs väldigt bra här nere. Allt fungerar väldigt bra. I vårat lag finns många skandinavier och vi har Helle Thomsen som tränare. Handbollsmässigt är det inte så stor skillnad och jag har många duktiga spelare runt mig.
– Visst finns det fattigdom även i Bukarest, men inte som på landsbygden. Där kan det vara väldigt slitet och annorlunda. Bukarest är en fin stad och för mig personligen är det lite annorlunda att bo i en storstad efter att ha bott i Randers, Silkeborg och Ikast.

Igår hade ni bortamatch mot ligasjuan Zalau och vann stabilt med 24-30. Det är speciellt intressant ur ett skånskt perspektiv eftersom de svenska mästarinnorna H65 Höör ska spela EHF-cupmatch där på söndag. Hur bra är Zalau?
– De är inte alls så tokiga. De har spelare som går väldigt mycket mål. De kör inte så många passningar utan ser de ett litet hål mellan två försvarare så kaster de sig in där med full kraft.
Några svagheter?
– De är ganska dåliga i hemspringet, annars spelar de väldigt individuellt.
Sabina lägger till:
– Det är nog lite skillnad att spela mot dem i den rumänska ligan jämfört med spel i EHF-cupen. De har en gammal rumänsk landslagsspelare som tränare som haft laget i många år – han får göra hur han vill på deras hemmaplan. Timeouterna är över en minut långa, inte 30 sekunder. Mot oss tillåter man det, men i EHF har man andra domare som knappast tillåter sådant
– Hallen är det bra tryck i. Den är inte så stor, men det är alltid fullsatt och de har en publik som skriker och gormar.

Hur mycket följer du svensk handboll?
– Inte mycket. Det går ju inte att se på TV utan att man ska betala en massa pengar. Istället blir det mycket dansk handboll.
Men spontant, hur tror du att ett svenskt topplag står sig mot ett sjundelag i den rumänska ligan?
– H65 Höör är ett bättre lag och spelar dessutom mer som just ett lag. Zalau är mer typiskt rumänskt, de kör med gamla kombinationer och mycket individuellt. Det är speciellt och annorlunda.
– Vi hade det ganska tufft mot dem i onsdags, åtminstone i första halvlek.

Sabina Jacobsen jublar i kvartsfinalen mellan Sverige och Danmark under handbolls-VM där Sverige slutade fyra.

Hur ser din närmsta framtid ut?
– Jag har ett plus ett år på mitt kontrakt och trivs jättebra, jag ha inga andra planer än på att fortsätta här.
Du fyller 29 år i mars. Ingen 30-årskris på gång?
– Faktiskt inte. För några säsonger sedan tänkte man ju ”är man över 30 ska man inte spela längre”. Men herregud, jag spelar trots allt i unga laget på fotbollsuppvärmningarna och tänker fortsätta med handbollen i många år till.
Du har tidigare varit positiv för att avsluta din karriär i moderklubben LUGI, klubben som du tog upp till Elitserien 2006, spelade i tills 2012 och vann skytteligan tre år i följd med?
– Jag hopas att jag spelar i LUGI en dag, men det dröjer. Just nu mår mitt knä bra och allt annat fungerar precis som jag önskar. Jag vill spela på toppnivå ute i Europa ett par år till.
Vad är det för mål som driver dig till det?
– Att vinna Champions League.

Hur ser schemat under våren?
– Ligaspel fortsätter och vi spelar just nu gruppspel i Champions League (Bucaresti leder sin grupp). Sefan blir det kvartsfinaler i april och förhoppningsvis final four i början av maj.
Och landslaget?
– Vi har ett landslagsläger i mars och jag ser inget stopp där heller. Så länge mitt knä fungerar kör jag på där. Jag ser ett till OS framför mig (Tokyo 22020) och vill gärna uppleva ett till sådant mästerskap.
Är det bara handboll som gäller eller kan du kombinera det livet med någonting annat?
– I Danmark läste jag till landsekonom. I grunden blir man ekonom, men det är en bred term och handlar om investeringar, mäkleri, bank, revisor, budgeteringar och så vidare.
Huva. Bäst du håller dig till handbollen ett tag till då?
– Tack. Det är planen…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close