NyheterOles MFF-blogg

Rieks ett viktigt och vettigt nyförvärv

MFF behövde få in mer offensiv kraft på mittfältet.

I Sören Rieks får man det. Var någonstans på mitten är lågt ifrån säkert och det är en stor del av poängen. MFF och tränaren Magnus Pehrsson vill ha flexibla spelare. Med sättet att bygga truppen, bara 16-17 etablerade och resten lärlingar från de egna leden, blir det dessutom en nödvändighet.

Vid pressträffen med den 30-årige dansken frågade jag honom var han själv helst vill spela och då svarade han till vänster och att han nog är bäst där också. Men han är bekväm lite överallt i de offensiva rollerna. Därför ska man inte låsa sig för mycket i tanken på att MFF med både Arnor Traustason och Sören Rieks bland nyförvärven får en liten slagsida åt vänster. Det är flexibiliteten som ska styra och de passar bra in i den. Och tänker man efter går det att använda exakt samma beskrivning på Mattias Svanberg, den egna produkten som om han ska ta det där avgörande klivet in i rollen som en stor spelare i MFF nog måste göra det den här säsongen.

En annan poäng är poängen.

MFF har tappat flera spelare som stått just för poängen.

Sören Rieks har spelat i IFK Göteborg i 3,5 säsonger (han kom till Blåvitt under sommaren 2014). På dem har han gjort 4, 13, 11 och 11 poäng på 12, 28, 22 respektive 30 matcher. Det är ett snitt på 0,42 poäng per match.

Han antydde att det borde bli något mer i ett bättre lag och Magnus Pehrsson var också inne på den linjen. Jag tror att de har rätt. Kan Rieks komma upp i 0,5 pratar vi om ett riktigt nyttigt tillskott. Allt inom fotbollen går inte att uttrycka i siffror – långt ifrån – men i många fall säger de rätt mycket.

Med värvningen av Sören Rieks har därför MFF löst ett problem och gjort det med en spelare där kontakten funnits ett tag. Spontant kan det se ut som om det här är en övergång där allt hänt snabbt de senaste dagarna. Men den första kontakten togs redan före jul.

Tittar man på de fem nyförvärven som hittills – det är inte färdigt – dykt upp i MFF går det också att se ett trendbrott. MFF tittar på spelare som är etablerade i Allsvenskan och där man gillat det man sett i den inhemska konkurrensen.

Eric Larsson – GIF Sundsvall.

Egzon Binaku – BK Häcken.

Fouad Bachirou – Östersunds FK.

Sören Rieks – IFK Göteborg.

Arnor Traustason – från en utlandssejour visserligen, men innan dess etablerad och bra i IFK Norrköping.

Det var inte så länge sedan som alla pratade om att spelare från allsvenska konkurrenter i stort sett aldrig hamnade i Malmö FF. Nu gör de det.

Lite därför tror jag också att det faktiskt kan komma ett nyförvärv till, Lite tyngre än de andra fem och utifrån!

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close