HandbollsbloggenNyheter

Hjälp! Vad jobbar mittsexor och högernior med?

EM har börjat. Och slutade efter en kvart – för svensk del åtminstone. Jaja, nog om det. Ni är säkert lika trötta som jag på alla förståsigpåare som spekulerar i anledningar, effekter och konsekvenser. Ibland är det ju trots allt bara så att man är svinkass.

***

Under gårdagen hade jag en liten pratstund med Sabina Jacobsen. En standardintervju som gick helt okej. Men mitt i den slogs jag av en insikt. Sabina undrade förmodligen vad det var för en dåre hon hade på tråden när jag presenterade min tes, men den bara slank ur mig när hon förklarade att hon utbildat sig till landsekonom.

Jag: “Va fan. Varenda central försvarare i mitt liv har varit ekonom eller något liknande!”
*tystnad*
Sabina: Öh, va?
*obekväm tystnad medan jag lade ihop 15 års uselt fotbollssparkeri*
Sabina: Hallå?
Jag: Va? Ja, just det. Intervjun. Sorry. Vart var vi?

Jag har rätt många år bakom mig som fotbollsspelare. Ytterst få, noll i vuxen ålder, som handbollsspelare.
Därför behöver jag hjälp med att översätta denna fotbollstes till handbollsvärlden. Jag är övertygad att om ni är lika inskränkta, enögda och fördomsfulla som undertecknad så kommer det gå galant.

Så här är det, om vi tillåts generalisera en gnuttans smula. Fotbollsspelare hamnar förr eller senare i olika fack. De ÄR en högerback, även om han/hon spelar mittfältare eller innerback någon gång. Och är de en högerback är de fantamaj nästan alltid en reklamförsäljare, brandskyddsförsäljare eller något liknande. Ur ett klassiskt 4-4-2-perspektiv stämmer profilerna i mitt fotbollsliv rätt bra in i sina respektive roller genom åren.
Nu kommer 80 procent av er läsare att tycka att jag har tappat det helt. Ni kan då sälla er till den 19 procent som redan nåtts av den insikten. Men den där sista procenten – det är er jag talar till nu.

Målvakter: Bagare, lantbrukare, brevbärare. Kufar som ogillar andra människor, sena bortamatcher och motvind.

Ytterbackar: Säljare. De fick den enda positionen som återstod och gjorde det bästa utav situationen. Drömmer dagligen om något mer själsligt eller betydande arbete. Men så fort de passerat mittlinjen och får livslust ropas de tillbaka av tränare eller innerbackar. Måste hela tiden komma med lösningar när de andra tabbar sig.

Mittbackar: Banktjänstemän, ekonomer eller poliser. Typ. Båda-fötterna-på-marken-individer som försöker att räkna ut hur de springer så lite som möjligt. Älskar att dela ut tjuvnyp när de tror att ingen ser och har aldrig någonsin fel. Och har de fel erkänner de det aldrig.

Innermittfältare: Kakelsättare, golvläggare, montörer. Älskar att jobba med små marginaler och att få beröm för minsta lilla enkla passning. Alltid morgonpigga och starkt beroende av svart kaffe.

Yttermittfältare: Elevassistenter och studenter i allmänhet. Alltid panka. Alltid bäst på taktikgenomgången och uppvärmningen. Vill alltid ha uppmärksamhet (och boll) men får det sällan. Pigga och hurtiga typer utan bollkänsla, men som hela tiden irriterar någon annan genom att smyga i vassen. Tar sällan grovjobbet hem när det krisar i 90:e utan gör bara det som behövs, för att sedan skylla på samhället.

Forwards: Här har vi himmel-eller-helvete-nissarna. Det är artister, som antingen går hela vägen till toppen eller som bäst får ett klockan 04-gig på TT-Line. Det är de obrydda bidragstagarna, konstnärerna och kulturarbetarna som inte störs en gnutta av att luta sig mot samhällets sociala skyddsnät snarare än att ta obekväma jobb.

***

Nu behöver jag hjälp. Vad jobbar handbollsspelare som? Och nu menar jag inte elitspelare som ändå aldrig har haft riktiga jobb. Vi snackar division ett och nedåt. Ju mer fördomsfullt desto bättre.

Maila till christoffer.ekmark@skanesport.se eller kommentera i Facebookflödet, på Twitter eller posta ett brev.

Målvakter: ?
Kantråttor på H6/V6: ?
Mittsexor: ?
Mittnior: ?
Höger/vänsternior: ?
Renodlade försvarsspelare: ?

Jag gör en sammanställning på måndag. Men först bilar vi väl ner till Rumänien över helgen? Jupp, så får det bli.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close