NyheterOles MFF-blogg

Inte färdigvärvat i MFF – och det går att skapa plats

Jag är fortfarande övertygad om att det inte är färdigvärvat i MFF.

Trots snacket om att truppen ska består av 16-17 etablerade utespelare plus egna lärlingar som ska ha nära till en A-lagsplats.

Det går att skapa plats. Men det innebär också att någon måste bort.

Eller faktiskt inte någon utan några. Just nu har Malmö FF nämligen 18 etablerade utespelare i truppen. Så redan nu är man över siffran ledningen har bestämt som maxantal.

Så hur gör man?

För det första tror jag att 16-17 ska tolkas som 17. MFF har förstått att det behövs 17.

För det andra ingår den tidigare avstängde xx bland de 18. Trycket på MFF är hårt, både utifrån och från de egna supportrarna som inte vill se honom i den himmelsblå tröjan oavsett hur det går i den kommande rättsprocessen. Titta bara på reaktionen när MFF av rent arbetsrättsliga skäl kände sig tvingat att låta honom vara med på träningen igen.

Jag tror och tycker fortfarande att MFF vid fällande dom ska göra sig av med honom och vid ett friande sälja honom (vill ni ha den uppfattningen utvecklad är det bara att titta i ett par tidigare bloggar). Det handlar om juridik och moral. Om man enbart gör en rent fotbollsmässig bedömning är det dock omöjligt att inte imponeras av xx. Hans fysiska status var bra redan när han fick börja träna med laget igen i torsdags. Idag gjorde han en kanonträning. Det bjöds på mycket matchspel och xx var med tanke på den långa avstängningen närmast löjligt bra.

Ur en strikt fotbollsmässig kvalitetssynpunkt finns det alltså inga som helst skäl att göra sig av med honom. Men just då blir det ännu viktigare att stå benhårt fast vid de juridiska/moraliska aspekterna. Att MFF redan utan fler nyförvärv ligger en spelare plus i truppen (18) mot det antal man tagit ett beslut om att ha (17) tror jag också ska tolkas som en tydlig fingervisning på hur man kommer att agera. Och om en klubb som vill köpa undrar över klass och form på xx är det bara att skicka en video från träningen.

Men för att få in ett – eller fler – nyförvärv till måste ytterligare någon bort.

Att de 16-17 är etablerade innebär ju inte att de inte kan säljas eller lånas ut.

Trelleborgs FF är i akut behov av att förstärka mittförsvaret och letar två nya mittbackar. En av dem kan finnas i MFF. Dennis Hadzikadunic skrev ett tvåårskontrakt som lärling i oktober 2016. I höstas omvandlades det till ett fullvärdigt A-kontrakt till och med 2020. Inte så konstigt, 2017 tog han stora kliv framåt under sitt första lärlingsår, då MFF nästan alltid vill ha spelaren på plats. Nästa steg kan vara att låta honom bilda mittbackspar med Alexander Blomqvist i TFF i jakten på nytt allsvenskt kontrakt. Jag tror att han är mogen för det och efter att ha klarat av den utmaningen blir han i sin tur mogen att 2019 återvända till MFF och ta upp konkurrensen på allvar. Många i MFF tror stenhårt på Dennis. Det gör jag också.

Fast det finns en liten rysare. Någonstans surrar ett envist rykte om ett par klubbar som vill köpa loss Franz Brorsson. Till rätt pris är alla spelare till salu. Jag tror inte att MFF släpper både Brorsson och Hadzikadunic, men oavsett vem som går blir det ju en etablerad spelare mindre i truppen (alla utom lärlingarna räknas som etablerade).

Bonke Innocent då? Malmö FF vill sälja eller låna ut honom. Bonke själv vill det inte. Han vill stanna och ta revansch på sina prestationer under hösten. Och visa att han kan spela lika bra i MFF som han gjorde i Norge. För det som hände efter flytten till MFF är fortfarande en gåta. Det har sagts att han var felscoutad och inte var bra i Norge. Fel, det var han. Det har även sagts att han inte fått chansen att visa upp sig i MFF. Också fel, det har han. För att få spela i A-laget är det på träning eller i U21 man ska visa kvalitén, det har han inte gjort.

Fast det handlar kanske om tid? Spelare har olika långa inkörningsperioder. Jag tycker faktiskt att man kan se ett litet lyft på de träningar MFF hittills genomfört i år. Inte tillräckligt dock. Men när jag står där i det Malmöitiska vinterkyleblasket bredvid plan 9 kan jag inte låta bli på att fundera över om inte felet ligger på ett helt annat ställe. Att Bonke Innocent inte presterar i Malmö FF kan bero på att han inte får spela sitt eget spel. Han är kanske framförallt en aggressiv bollvinnare som med både justa och ojusta medel förstör för motståndarlagets speluppbyggare. Så kommer han till MFF och det första han får höra är att han måste lugna ner sig på träningarna för att inte riskera att skada medspelarna. När han ska spela får han kommentarer om risken att dra på sig frisparkar, gula och röda kort. Om MFF inte vill ha en spelare som för att prestera på topp ibland måste få lov att hamna på fel sida gränsen för det regelmässigt tillåtna ska man kanske inte värva en sådan spelare?

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close