Fotboll

Rekord för Nils Holgersson-cupen

100 lag är i år anmälda till Nils Hogersson-cupen. Nytt rekord.
– När många andra turneringar tappar – så växer vi. jag har en teori om varför det är så, säger tävlingsledare Simon Kristensson.

Jag hade gärna sett att ni gjort ett reportage om Nils Holgersson Cup som spelas under tre helger med start 19/1.
I år så har cupen rekordmånga lag med 64 lag på herrsidan och 36 på damsidan. Väldigt imponerade med tanke på de trender som vi sett med minskat intresse för inomhusfotboll runt om i Skåne. Idag är Nils Holgersson Cup Skånes störta inomhusturnering för seniorer.
Går gärna in på vår hemsida där ni kan läsa mer om cupen eller kontakta mig.

I 14 år har Nils Holgersson-cupen arrangeras. Idag hanterar Skivarp och Rydsgård turneringen för herrar, på damsidan är även Janstorp och Skurup med ombord.
– Cupen har haft en fin utveckling sedan 14 år sedan då det var 28 lag (endast herrar). Efterhand kom damerna in i turneringen och i år har vi 64 respektive 36.
– Tyvärr har vi gått ner fyra lag på damsidan, men ökat åtta på herrsidan. Totalt sett är det ett fint resultat med tanke på att många andra cuper tappar lag. Trenderna är tydliga runt omkring i regionen med färre och färre lag i liknande turneringar.
Varför är det så?
– Jag har en teori som bygger på att det handlar om ett bra helhetskoncept. Sjumannafotboll med elvamannamål gör det mer likt utomhus och det ligger bra i tiden med försäsongen som står inför dörren.
– Det tillsammans med att vi försöker att hålla hög nivå vad gäller anmälan och information samt domarkvalitet. Vi försöket att hålla det så transparent som möjligt och det ska finnas en tanke bakom allt. Jag har varit ute på många cuper och försöker att snappa upp flera olika saker. Nytt för i år är vår nya cupsida. Vi vill förbättra någonting varje år och tekniken har gått framåt.

Vilka lag är det som brukar ställa upp?
– Många lag är återkommande lag, men tendensen nu är att vi fått in många nya lag från Malmöregionen. Tidigare har turneringen främst varit stark hos olika klubbar på Österlen och i Trelleborg. Lagen från Malmö har uppmärksammat oss mer – och där finns ju ett stort utbud.
– Något som blivit mer och mer positivt är att turneringen fått en bra bredd med många division fyra-fem-lag. Som bäst har vi ett division två-lag i form av IFK Malmö. Det är kul att locka de bästa lagen, men det blir intressantare matcher när de blir jämna och inte slutar 8-0.
Nils Holgersson-hallen i Skurup är spelplatsen, en halvtimme från Malmö.
– Vi når väldigt många lag inom liten radie. Utmaningen är att det spelas en liknande cup i Eslöv nästan samtidigt och lagen från lund-regionen söker sig såklart ditåt.
Hur betydelsefull är turneringen för de arrangerande klubbarna?
– Mycket. Efter sponsorer och bingolottoförsäljning så är cupen den tredje störta inkomstkällan för ”min” klubb Rydsgårds AIF, säger Simon Kristensson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close