skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMagasinNyheterTrelleborgs FF

Mattias Kronvall om sina många roller i Trelleborgs FF

När nyfövärven nu börjar falla på plats i Trelleborgs FF hamnar sportchefen Mattias Kronvall lite grann i rampljuset. Men att sätta samman truppen är bara en av hans många uppgifter i den allsvenska nykomlingsklubben.

Detta är en del av Trelleborgs FF:s föreningsmagasin.

Han är klubbdirektör också med ett ansvar att bygga upp organisationen utanför det rent sportsliga och se till att allt fungerar.

– Just nu är det väldigt mycket som måste göras, inte minst här på Vångavallen, betonar han när Skånesport besöker den klassiska arenan.

Förbundet ställer allt högre krav i Allsvenskan och det har tillkommit en hel del bara sedan TFF:s förra allsvenska sejour. Trelleborgs FF kan göra en del själva, men när det gäller rätt många åtgärder är klubben beroende av att Trelleborgs kommun finansierar, bygger och åtgärdar.

– Vi har ett bra samarbete med kommunen och har stor respekt för den demokratiska beslutsprocessen och att saker där måste få ta längre tid. Givetvis finns det dessutom många andra viktiga saker som de måste prioritera. Men ibland hade jag önskat tydligare besked, säger Mattias Kronvall.

Kravet på minst 3 000 numrerade sittplatser under tak har man redan lyckats fixa, men det återstår bland annat att hårdgöra alla ytor kring bortaklacken och att installera den nya – dyra – planbelysningen på minst 1200 lux.

Men det är inte bara vid matcherna Vångavallen måste uppgraderas. I vardagen är Trelleborgs FF rejält trångbodda. Kansliet är redan alldeles för litet för dem som jobbar där och nu ska det in ännu fler anställda. Tränaren Patrick Winqvist har till exempel inte haft en egen arbetsplats eller skrivbord, sedan han anställdes.

Det fanns därför långt gångna planer på en ny byggnad för administrationen vid korvkiosken bredvid huvudläktaren. Trelleborgs FF hade till och med ett bygglov klart. I och med avancemanget behövs dock den ytan till extraläktare. Därför har man börjat titta på att istället bygga en ny klubbstuga längre upp mot träningsplanerna.

– Att ha en klubbstuga där känns som en bra lösning. Då hade vi även kunnat använda den i samband med träningar för de övriga lagen. Nu finns det ingen samlingsplats i närheten. Och vi behöver verkligen större utrymmen för att kunna jobba effektivare.

– För ett par år sedan satte vi oss ner och funderade över våra värderingar och kom fram till vad just vi i TFF vill göra. Då kom vi bland annat fram till att vi måste ha ett damlag. Det har vi nu, ett som snabbt avancerat en bra bit upp i seriesystemet. Vi ville även utöka våra sociala projekt och nu har TFF i samhället 80 aktiviteter varje år. Men allt detta ställer större krav på lokalerna vi har att tillgå och där måste vi utöka och förbättra, poängterar Mattias Kronvall.

Han erkänner dock att TFF fortfarande får jobba mycket i skuggan av många andra föreningar, som uppmärksammas mer – och har egentligen inget emot det.

– Vi slår gärna ur underläge även i fortsättningen. I division 1 pratades det mer om Landskrona BoIS, Öster och Örgryte än oss, i Superettan var det Helsingborgs IF, Falkenberg, Brommapojkarna, Gefle, Dalkurd och de andra som skulle göra upp om det. Utanför Skånes gränser flög vi rätt mycket under radarn, frånsett derbyt mot HIF då alla skulle vara här. Det lär bli likadant i år i Allsvenskan. Få pratar om TFF och det har vi egentligen inget emot.

Just det där med att tillhöra ”lilla TFF” är Mattias Kronvall uppvuxen med. Innan han blev sportchef och klubbdirektör i föreningen satt han i styrelsen och innan dess var han högerback i TFF:s A-lag i många år.

– Jag har 20 obrutna år i TFF. Från 1998 spelade jag fem år i Allsvenskan och fem i Superettan, totalt 276 matcher i A-laget, varav 111 i Allsvenskan. Sedan blev jag tillfrågad om att gå med i styrelsen, tackade ja och jag har blivit kvar här på Vångavallen.

Har du nytta av din egen tid som TFF-spelare när du ska sätta samman truppen?

– Så känner jag och det är framförallt tre aspekter det handlar om. Jag vet hur en spelare tänker, vet att vinnarmentalitet ibland kan få effekter och vet vad TFF-publiken förväntar sig av en spelare.

Och vad förväntar TFF-publiken sig?

– Att en spelare ger allt och har fötterna på jorden. Om det står 0-2 ska man ändå jobba i 90 minuter och även om det går bra ska man inte sväva iväg.

Fanns det för ett par år sedan inte vissa tendenser till att det höll på att gå förlorat?

– Jo, det kan man nog säga och det var mycket därför vi satte oss ner för att komma fram till vilka värden TFF ska jobba med, säger Mattias Kronvall och är mycket stolt över att ungdomsverksamheten fått ett rejält lyft och att det går bra för damlaget.

– TFF får positiv PR av sådant. Ta bara Skånecupen där vi fick fram TFF 1 mot TFF 2 i både P16- och juniorfinalen. Det har vi aldrig varit ens i närheten av tidigare.

– Att vi gick upp i Allsvenskan gör dock att vi får tumma på ett av målen vi satte upp, nämligen att 85 procent av spelarna i truppen ska komma från närområdet. Så kommer det inte att bli och än så länge är det inte realistiskt.

Däremot ska det finnas utrymme för typiska TFF-sagor med plats för lite annorlunda spelarkarriärer, som Salif Camara Jönssons; anfallaren född 1983 som nu för första gången får chansen att spela i Allsvenskan.

– Härligt för Salif.

Mattias Kronvall betonar också att man även förstärker organisationen kring truppen.

– Vi har anställt Fiip Lundgårdh som fysioterapeut. Det kan man också räkna som ett nyförvärv.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close