HandbollIFK Ystad

IFK Ystad mot Handbollsligan – trots allt

"Redo att ta nästa steg som förening"

Ett ekonomiskt pressat IFK Ystad åkte ur Handbollsligan och tappade därefter 13 spelare.
Nu har föreningen gjort ännu en nystart – och leder lite överraskande Allsvenskan som kommit drygt halvvägs.
– Skulle vi lyckas ta oss tillbaka till Handbollsligan redan i år har klubben betydligt bättre ekonomiska förutsättningar för att kunna hålla sig kvar den här gången, säger tränare Kenneth Andersson.

17 omgångar av Allsvenskan är spelade.
I topp: IFK Ystad.
Hur är det möjligt, med tanke på de försiktiga tongångarna innan serien startade?
– Well. Till och med jag är lite förvånad, säger Kenneth.
– Vi var svårbedömda på förhand, samtidigt som jag ansåg att lag som Varberg, Önnered och Hallby skulle vara favoriter. Ändå uteslöt jag inte att vi skulle kunna utmana den trion om vi fick alt att stämma.
IFK Ystad tappade 13 spelare inför säsongen
– Det var en djäkla omsättning på spelare, men vi har vant oss vid den situationen. Det har nästan gått smidigare för varje år som det gått till på liknande sätt.
Ändå har ni vissa nyckelspelare som är kvar – och som dessutom har förlängt ytterligare i dagarna?
– Du tänker på Henrik Knudsen. Han är en viktig kugge, men har på grund av skador inte spelat så mycket som han hade kunnat. Henrik har mest lagt straffar och varit inne i 6-5-spel. Men visst är han viktig för gruppen och för framtiden.

Vad har varit framgångsreceptet då?
– Märkligt nog har vi ändå fått bredd. Vi har fått igång de gamla spelarna bra och de nya som kom in i laget har snabbt tagit stora steg i sin utveckling.
Som vem då?
– Jag hämtade en 98:a från Drott, Jack Månsson, som snabbt blivit ordinarie i mittförsvaret och fått en stor roll där. Det kunde man inte räkna på innan serien startade och det är tack vare sådana detaljer som leder vi serien.
– Sedan kan man även nämna båda våra kantspelare Christoffer Nilsson och Christopher Schnell. Båda har gått framåt jättemycket och är dessutom egna produkter som varit med och kämpat från ungdomsåren.
Kenneth Andersson fortsätter sin utläggning:
– Att Johan Nilsson och Henrik Knudsen är bra vet vi sedan innan, men Johan har blivit mer utav en ledare på planen. I de senaste matcherna har han snäppat upp och tagit den rollen tillsammans med Filip Långh.
Du pratar om bredd. Samtidigt har ni i dagarna fått ställa in en träningsmatch på grund av för få spelare i speldugligt skick?
– Just nu är det väldigt mycket skador och sjukdomar. Vi fick till och med ställa in en träning idag. Men jag har koll på det mesta i skadeväg, möjligtvis bortsett från Sebastian Glemhorn som fick en bristning i vaden och ska undersökas. Linus Olsson har stått de senaste matcherna så det är ingen panik.
Så pappa Artur Zareba är inte aktuell för comeback det här året?
– Haha, nej, det tror jag inte. Och han kommer inte att spela någon match med sin grabb heller eftersom Osar ska operera axeln och blir borta ett halvår.
Men hur allvarligt är skadeläget? Inställda träningar och träningsmatcher låter ändå allvarligt?
– Många behöver behandling mellan matcherna. De får sjukgymnastik för att att sedan kunna göra en träning eller två innan match. Men visst, det går inte att ha det så för många veckor i rad och definitivt inte i Handbollsligan.
– Vi har inbjudna spelare som tränar hos oss och håller tempot uppe, det betyder faktiskt en hel del.

Jesper Gustavsson, skytten på nio meter, kom till er efter en ”ugly divorce” med YIF. Hur har han kommit in i laget?
– Jesper är en intressant spelare och jag har följt honom länge. Jag försökte få honom till IFK Kristianstads ungdomsakademi när han var 15 år, men misslyckades med det och minns att jag var förbannad ett tag då. Å andra sidan fick IFK fick Markus Olsson istället och det blev ju också rätt bra. Jag vet vilken potential Jesper har, men han måste hitta rätt igen. YIF har inte haft någon nytta av honom. Nu är det svårt att komma in på nio meter mitt under säsong, men min förhoppning att det kommer att bli bra.
Det låter som att du hade en del att göra med den övergången?
– Jo… Han hade en djäkla masa alternativ, men nu slapp han flytta från stan, tjejen hans pluggar i Malmö – och nu är han klar även för nästa säsong. Jesper har kommit in i det bra. Han var med när vi vände näst senast och fick mer speltid senast. Han underkastar sig vårat spel och våra ramar och det är kul att se att han är såpass dedikerad.
– Visserligen är han en av spelarna som behandlas denna veckan, men jag hoppas att han kan vara med mot Önnered borta till helgen.

Kan du känna att intresset för IFK ökat nu när ni vinner matcher igen – även om det ”bara” är i Allsvenskan?
– Absolut. Vi hade hyfsat drag på läktaren när vi gick upp, men det kom inte mer folk för att vi spelade i Handbollsligan. Det kommer mer och mer folk nu dock och framförallt så hörs de bättre! Både motståndare och domare vet numera om att de spelar i Ystad Arena och det är rätt gött eftersom det har varit en del jämna matcher.

Efter ett litet uppehåll har IFK Ystad börjat med tre raka hemmamatcher – och tre raka segrar.
– Nu har vi flera topplag kvar att möta borta, Önnered, Varberg och Amo. Men vi ligger ju hellre etta än tvåa inför det spelschemat.
De senaste åren har IFK Ystad varit förknippad med usel ekonomi. Hur mår klubben idag?
– Det blir bättre och bättre och har under min tid i klubben aldrig varit så bra som nu. Om vi skulle gå upp igen har vi en mer realistisk chans att hänga kvar.
Hur menar du?
– Senast när vi gick upp tappade vi Cavar till Lugi och Henningsson till Kristianstad – och ersatte dem med Allsvenska spelare. Skulle vi gå upp är jag 100 procent säker på att ekonomin finns för att ersätta framtida tapp med spelare i samma klass. Det ska inte bero på pengarna den här gången om vi inte skulle klara av att hålla oss kvar – om vi går upp.
– Både varumärket och sponsorarbetet har blivit starkare. Klubben har betat av en större skuld under en lång tid och det känns som att vi har det under kontroll. Detta är mitt femte år i IFK och tidigare har det nästan bara handlat om ekonomisk sanering. Nu är IFK redo att ta nästa steg som förening. Förhoppningsvis spelar vi i Handbollsligan igen till våren, avslutar Kenneth Andersson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close