FotbollMalmö FFNyheter

Briar Karim: MFF är Sveriges starkaste varumärke inom idrotten

När Tillmobil gick in som dräktpartner till MFF och utnyttjade ett ledigt utrymme på baksidan av spelartröjorna var det säkert många som höjde på ögonbrynen.

Men det var knappast någon skräll.

Tillmobil har en längre tid satsat hårt på idrottssamarbeten och syns med åtskilliga klubbar i både Allsvenskan och SHL.

Det är dessutom ett Malmöbaserat företag ägt av Briar Karim, Erling Pålsson, Hans Pihl, Fredrik Liljegren och Sam Aston.

Briar Karim spelade i många år fotboll i åtskilliga av de mindre Malmöklubbarna, men även tidigt i Malmö FF där hans bror Bovar är ett mer känt namn.

Uppväxt på Seved är han också en representant för det nya Malmö. Och en entreprenör som på mycket kort tid sett företaget växa lavinartat. Till stor del genom att våga satsa! Samarbetet med MFF är en ny satsning.

– Jag har ingen akademisk bakgrund. Till en början skämdes jag när folk frågade vilka skolor jag gått på och tänkte, kommer jag att bli dömd för att jag inte ens gått ut gymnasiet. Jag gick på Sofielundsskolan och idag är det kanske någon lärare som säger att de såg att jag skulle bli något, en entreprenör. Men i så fall ljuger de. På skolavslutningen i nian fick väktare komma hem och hämta mig. Men jag visste att jag kunde prata mig ur alla situationer och anser mig själv vara en smart människa. Läser jag en bok kommer jag ihåg allt och jag fick alltid toppbetyg i nationella prov och sådant. Nu är jag glad över att jag inte tog den akademiska vägen. Den jag tog har varit tuff, men det positiva är att jag vet exakt var jag kommer från. Det är inte från Fridhemstorget även om jag bor där nu utan från Sevedsplan.

– Mina föräldrar bor kvar där, i samma lägenhet på Lantmannagatan och varje gång jag kommer dit är det precis som att jag är hemma igen och alla mina gamla vänner är fortfarande lika vänliga och glada. På samma gata växte Mehmet Culum, som nu dömer Champions League, upp. Han var granne med oss. Min bror Bovar har varit fotbollsproffs. Jasmin Sudic, som nu spelar i BK Häcken, är från samma kvarter. Vi har folk som idag är jurister och läkare, eller musiker. Många från Seved har verkligen tillfört något till samhället. Visst, kriminaliteten finns där, men tro mig, den finns även på Limhamn eller Fridhem.

Starten i arbetslivet kom när Briar Karims föräldrar efter ett tag insåg att han inte gick på gymnasiet och han beslutade att ta vilket jobb som helst. Det blev ett sommarjobb på Malmö IP.

– I början var det lokalvårdare tidiga sommarmorgnar på ett vikariat. Efter ett halvår blev jag uppgraderad till vaktmästare och tog körkort. När jag kom med vaktmästarbilen till Sevedsplan trodde mina vänner att jag var rubbad, jobbar du som städare liksom? Men när lönen kom så. Sedan kom jag in i försäljningsbranschen när jag spelade i IFK Klagshamn. Där tog jag rätt snabbt kommandot, började lära mig telekom- och IT-branschen och tänkte, oh shit, detta är jag ju duktig på. Och jag kunde sälja.

När Briar Karim arbetade som städare på Malmö IP var MFF:s VD Niclas Carlnén anställd på LdB FC Malmö (nuvarande FC Rosengård).

– Och idag är städaren dräktpartner med MFF och gör affärer med Carlnén.

Under perioden som städare träffade Briar även sin fru Nina och han kan inte nog betona hur mycket hon och den övriga familjen betyder för honom.

– En dag stod hon där och hon står där med mig än idag. Hon och hela min familj har stöttat mig i vått och torrt och det är de som är drivkraften bakom allt, inte pengarna.

2013 kom en brytpunkt i karriären. Briar tröttnade och ville inte vara anställd. Han bodde på Dammfri och när han och frun köpt lägenheten hade han förhandlat till sig ett litet cykelförråd på Ribevägen. Det var i den lokalen som dagens Tillmobil föddes.

– Tillmobil fanns sedan 2011. Vi sålde lite tillbehör. Så jag och brorsan sa, vi kör. Men det vi behövde var någon som hade koll på papperen och kunde vara VD. Jag gick igenom mina kunder och hittade Fredrik Liljegren, som satt som VD i ett annat bolag som jag hjälpte med IT och telefoni. Jag tog kontakt och bad honom komma till ett möte på Ribevägen. Det luktade skit nere i lokalen, det var betonggolv och tomma väggar, men inte mycket mer och jag hade fått hyra den för 2 000 kronor i månaden och lovat bostadsrättsföreningen att göra om allt till ett kontor. Vad fan gör vi här nere? sa Fredrik. Jag sa att han skulle bli VD för bolaget. Vilket då? sa han. Det här sa jag. Han såg kanske mig som en framgångsrik människa, som tjänade hiskeliga pengar, reste världen över och levde som en rockstjärna och där stod vi i cykelförrådet och jag sa att bolaget heter Tillmobil och det är här nere vi ska sitta.

– Han bara tittade på mig och gick därifrån. Men jag sprang efter och sa, kom, kom jag har en vision. Vi ska bli störst i Sverige! Jag sa att pengar finns och tänkte lite vad håller jag på med? Han sitter som VD för ett annat bolag och har kanske 100 000 i lön och pengar fanns inte. Fredrik ville inte lämna bolaget han redan var engagerad i, men gick i alla fall med på att känna på pulsen hos mig. Och han som satt i skithäftiga lokaler i Turning Torso var med och lade golv och målade i lokalen plus bytte toalettstol. De första månaderna var han konsult och sedan började han förstå att vi nog skulle nå visionen jag målat upp för honom. Från januari 2014 till juni, vi hade brutet räkenskapsår, omsatte vi 5 miljoner kronor.

Det var också då Briar Karim bestämde sig för att ta en ny stor risk och inledde satsningen på att via idrotten göra varumärket Tillmobil känt och komma in i nätverk där han kunde göra affärer. Men det var varken i fotbollen eller hockeyn som han då såg möjligheten utan i golfen.

– Jag har aldrig varit rädd att ta risker och fick höra att Nordea Masters skulle gå på PGA i Bara. Vi var med i deras Business Club, där jag hade avgiften på avbetalning. Varje månad kom en faktura som vi betalade. Bra, vi är med där denna månaden också. Så jag ringde hem till den ansvarige på Nordea Masters, som jag träffat i Bara och som jag egentligen inte gillade eftersom han aldrig hälsade på någon. Tjänare, mitt namn är Briar Karim, jag representerar Tillmobil och jag vill ha ett möte med dig. Vi vill bli official partner till Nordea Masters. Veeem? sa han. Jag kommer upp till dig imorgon, är du där då sa jag och det var han också när jag dök upp. Han började med att visa paket på 15 000 och sånt och jag sa att vi vill vara störst. Vem är du egentligen? sa han och jag svarade att det spelar väl ingen roll. Jag vill synas ute på greenerna, jag vill synas ute på banan. Det kostar ju jättemycket pengar sa han och kollade vår omsättning på datorn. Ni omsätter knappt fem miljoner med en vinst på 1,2, hur ska ni ha råd med detta? Jag sa att min ficka är väldigt djup, vi kommer att klara det och att de skulle skicka en faktura på 30 dagar.

– Alla sa till mig att det skulle bli vår död. Jag satte på musik i bilen på vägen hem, kände mig välsignad och tillbaka i källarlokalen sa Fredrik att du är ju dum i huvet, vi kommer att gå i konkurs, det fattar du väl. Jag sa att jag har en plan, vi kommer att göra affärer ute på PGA. Vi ska synas med PEAB, Citygross och de riktigt stora. Det kan inte bli fel, det kan bara bli bra. Efter många om och med fick vi ihop pengarna, betalade och till slut gick det plus. Min uträkning stämde. Det var skithäftigt. Kommer jag att göra om det? Aldrig. Den höga pulsen jag hade månaderna innan tävlingen började vill jag aldrig ha igen. Men vi växte. När vi gick där ute på PGA kom folk och frågade om oss och vad kursen stod i. De trodde att vi var börsnoterade.

– Fredrik var stolt i vår monter och Peter Hansson kom dit och Jens Dantorp signade jag tre timmar innan han skulle gå ut och spela eftersom jag behövde en spelare på Nordea Masters. Jag ringde ett företag och sa att de snabbt skulle trycka Tillmobil på ett par kepsar. Jag gav dem till Jens, betalade det hans agent begärde och han kom trea och vi hade en spelare på pallen som vi gjort klart med alldeles innan han gick ut på banan. Han blev fotograferad och på kepsen stod det Tillmobil och bakom fotona när Henrik Stenson gick runt banan stod det Tillmobil. Det blev ju en hype, glass och ballonger för hela slanten.

– Vi överlevde och därifrån började de övriga samarbetena inom idrotten.

Tillmobil gick även relativt tidigt in i Malmö Redhawks och har varit med i lite mindre aktörer som Prespa Birlik och motocross.

– Jag kör lite på magkänsla, det ger effekt och vi har dubblat vår omsättning varje år.

2017 tog Tillmobil dessutom beslutet att växa i andra städer. I samband med att man öppnade kontor i Växjö gick man in tungt i SHL-dominanten Växjö Lakers.

Totalt är Tillmobil engagerade i ett tiotal av de största klubbarna i Sverige och nu är det alltså dags att trappa upp med MFF hemma i Malmö.

– MFF är Sveriges starkaste varumärke inom idrotten. Jag har alltid sagt att ska vi gå in i Malmö FF så ska det vara på tröjan. Vi är på tröjan på Växjö Lakers, nästa år kommer vi att vara det på Frölunda, vi är det på Redhawks, Trelleborgs FF, HK Malmö, FC Rosengård, IFK Malmö. Vi syns även mycket på arenor, som Malmö Arena och VIDA Arena i Växjö. Givetvis ska vi då också vara på MFF-tröjan.

– För Tillmobil är MFF ett steg till. Vi expanderar, vi vill ha ut vårt varumärke ännu mer och det gör man bäst genom att göra det med mästarna. Vad är det som mest engagerar flest människor? Idrotten Då ska vi bygga broar tillsammans med den. Idrotten förenar alla, oavsett hur mycket pengar du har eller var du kommer från för den oss samman. Vårt varumärke kommer ut, vi bygger broar, vi delar idéer och det är många fler som tänker som vi.

– Tillmobil vill göra skillnad i våra samarbeten. Vi gör det för att synas men vill även påverka och vill vara med och hjälpa till med att stötta och hjälpa ungdomar. Vi gör det även för att skapa långsiktiga relationer med kunder och samarbetspartners.

Dessutom finns det en stark MFF-anknytning på Tillmobil-kontoret: Bröderna Briar och Bovar Karim som spelat i och följt laget i många år, Erling Pålsson, som i massor med år satt i MFF:s styrelse och gjort stor nytta för föreningen, Fredrik Liljegren vars farbror är en stor profil i supporter-leden och säljchefen Jörgen Dahlström som under Hasse Borg och Bengt Madsen-tiden var försäljningschef i MFF.

Den egna fotbollskarriären har 29-årige Briar Karim lagt på is. Han hinner inte med att spela annat än med kompisarna. Fortfarande är det dock många klubbar från division 2 och nedåt som frågar om han ändå inte är sugen på en comeback.

Och det är han. Men.

– Tyvärr hinner jag inte. Nu pendlar jag mellan Malmö och Göteborg där vi ska satsa hårt 2018. Ändå ska jag hinna lägga tid på Växjö och snart är det dags för Stockholm. Jag har ett kontrollbehov också, jag vill kunna se och ta på allt.

Någon allvarlig konkurrent till entreprenörsskapet och affärsvärlden var heller aldrig fotbollen. Han såg tidigt sin begränsning, bland annat att storebror Bovar var betydligt bättre och mer talangfull.

– Jag började ganska sent med fotbollen, när jag var tolv. Mina föräldrar var på Bovar att kan du inte fixa in Briar i Malmö FF också. Så jag var på lite provspel, men de var så mycket bättre än jag. Ändå av någon konstig anledning fick jag en plats i laget och lärde mig av MFF-skolan fram till juniorlaget. Att jag blev kvar så många berodde nog på att man jämförde mig med Bovar och hade en förhoppning om att jag nog trots allt kunde bli bra.

– Till slut sa de dock att det här fungerar inte och jag var ju heller inte i närheten av mina lagkamrater. Det jag hade var ett riktigt bra tillslag. Brorsan fixade ett par provspel också. När han var i Tromsö var jag där uppe med honom och där kunde jag faktiskt fått ett kontrakt. Det positiva för mig var att deras U21-lag var rätt dåligt samtidigt som deras A-lag var bra och de ville ha mig direkt när jag gjorde mål från 35 meter och kom från MFF 17 år gammal, helt orädd. Men jag kände bara att här kan jag inte stanna högt upp i Norge mitt i vintern. Jag var även nere och tränade med Feyenoord när brorsan var där, och Labinot Harbuzi också. Där var jag helt chanslös!

Istället blev det spel i bland annat Limhamns IF, IFK Malmö, BK Olympic och IFK Klagshamn. Just i Klagshamn hade han sin allra bästa tid när laget avancerade till division 1. Det laget hade massvis med riktigt duktiga spelare plus en tränare Briar Karim gärna hyllar.

– Anders Grimberg är en mycket duktig tränare. Träningsmässigt finns det ingen som är bättre och han motiverar dig verkligen. Tyvärr hade de inte koll på ekonomin utan fick säga nej till division 1-platsen. men det var verkligen ett kul lag att spela i.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close