FotbollHelsingborgs IF

HIF:s klubbdirektör om resan tillbaka till Allsvenskan

Helsingborgs IF rustar för en allsvensk återkomst.
Ekonomiskt, sportsligt och organisatoriskt står klubben på stabilare ben jämfört med 2017.
– Jag är glad att vi är där vi är idag. Men vi är långt ifrån där vi ska vara, säger klubbdirektör Mats-Ola Schulze.

HIF i Superettan.
Det är, inte minst för de flesta Helsingborgare av modern tid, någonting som inte passar in i självbilden.
Efter degraderingen 2016 ekade det på Olympia “Vi ska tillbaka” under större delen av 2017. Problemet var att klubben inte var redo ännu. Laget var inte “där”. Inom organisationen var anpassningen till de nya förutsättningarna en enorm utmaning och halva personalstyrkan fick gå.
Efter smakstarten med seger i premiärderbyt mot TFF inför nästintill fullsatta läktare på ett nytt Olympia rann drömmarna ut i sanden. HIF-supportrarnas kvalplatshopp blev mest en plåga under större delen av säsongen.

Förutsättningarna för HIF 2018 ser betydligt bättre ut – på alla plan.
Under försäsongen har klubben värvat starkt och ses av de flesta spelbolag nu som favoriter till seriesegern. Klubbdirektör Mats-Ola Schulze har en mer offensiv, och mer välgrundad, optimism inför kommande säsong.
Hur mår HIF:s ekonomi med tanke på vinterns många prestigevärvningar?
– Vi har tömt ur truppen med rätt många spelare i två olika omgångar och därigenom skapat oss mer utrymme för dessa nya namn. Vi håller oss exakt inom budgeten för spelarlöner.
Degraderingen till Superettan tog hårt på klubbens ekonomi.
– Hade vi legat kvar i Allsvenskan hade vi inte behövt gå så brutalt tillväga som vi då blev tvungna till.

Hur går dina tankar kring den trupp som nu börjar sätta sig?
– Vi har starka karaktärer och ledare på och utanför plan.
– Vi har hemvändare i form av Per Hansson och Andreas Granqvist och det är många som vill vara med på vår resa just nu. Det finns även andra namn som figurerat i det sammanhanget. Dessutom har vi ett gäng ungdomsspelare som är på väg uppåt och några etablerade profilvärvningar.
Vad möjliggör att ni kan ta in så starka namn? De flesta förknippar ju HIF med en tom kassakista och för några år sedan tid pratades det om maxlöner på 30.000 kronor?
– Tidigare skulle HIF kompaktera och hitta ett läge över en hel trupp. Idag har vi profilvärvningar som inte nödvändigtvis behöver tjäna den summan, det finns en annan lönespridning.
– Klubben har en ambition att ha en intäktsbudget på 67 miljoner kronor. Inom ramen för den balanserar vi vår driftbudget där fotbollen har X antal miljoner.
Så kortfattat är X nu mer än vad X var då?
– Ja.
– Men omställningskostnaderna har varit tuffa. Det var djävligt tufft!
Har ni kommit ikapp?
– Ja, delvis. I väldigt högt tempo har vi försökt “slå om” föreningen. Vi har inte en 25-27-mannatrupp längre, vi är nere på cirka 20. Det har skalats ner och nu har vi en trupp som ska kunna ta en av de två direktplatserna till Allsvenskan.
Kan man säga att ni “landat” först nu efter att ha åkt ur Allsvenskan?
– Mmm, absolut. Fotbollsmässigt klarade vi precis att ställa om till 2017. I övrigt var det en katastrof – inte minst det första kvartalet. Den stora skillnaden nu är att HIF har blivit mer intäktsdrivande. Vi har tagit över drift av restaurang, merchendise och annat själva.
Vad ser du för resultat kring det?
– Vi kommer som sagt att kicka upp omsättningen till 67 miljoner och har även frigjort eget kapital; 35 investerare gick in i Olympia Invest, varav två supporterandelar á 250 000 kronor. Där tillförde vi ett eget kapital om dryga elva miljoner kronor. Vi har en starkare balansräkning och en aggressiv resultaträkning som inte byggd på någon utopi – utan är fullt realistisk.
De här elva miljonerna…Är de öronmärkta till något?
– De ska möjliggöra för HIF att göra “den längre resan” vilket innebär att vi kan vi ta långsiktigt strategiska lösningar för lönsamheten.

Andreas Granqvist och Mats-Ola Schulze under en presskonferens.

Intäkter ja.
Att spela i Superettan jämfört med Allsvenskan är som att jämföra svart med vitt. Och kontrasterna kommer att bli ännu större framöver.
– Med det nya TV-avtalet (Diiscovery från och med 2020) är det extremt viktigt att vara på rätt “sida” – det vill säga i Allsvenskan som kommer att få 75 procent av intäkterna jämfört med 25 procent i Superettan. Istället för 240-250 miljoner på C More-avtalet förväntas 550 miljoner komma in via Discovery. Så det kommer att tillföras rejält med nya pengar till svensk elitfotboll.
Hur tror du att dessa pengar kommer att hanteras? Blir det bara att köpa in bättre och dyrare spelare för att vinna mark kortsiktigt?
– Vi pratar mycket nu om att skapa starka föreningar. Pengarna måste stärka föreningarnas organisationer och framtida intäktskanaler – det skapar i sin tur förutsättningar för att växa.

HIF har enligt Schutze blivit “en tightare organisation”. Både på sportkontoret och i A-truppen.
– Sven Andersson och Reine Almqvist tillför mycket. Fysdelen har vi ett nytt upplägg kring och dessutom har vi anställt en idrottspsykolog. Det senare är någonting nytt som vi vill ska prägla HIF; både huvud och kropp ska vara på rätt ställe. För mig var det en självklarhet. Tänk på alla förväntningar, all press, som spelare och ledare har på sig. Då är det viktigt att ha någon att samtala och ventilera med. Det är någonting som jag tror att alla människor, oavsett yrke, skulle må bra utav.
HIF 2018 känns mer… komplett?
– Ja, herregud. I fjor gick det omkring folk i korridorerna som var uppsagda och spelare som var på väg ut. Vi gör en lång resa där vi tar kvartal för kvartal. Jag är glad att vi är där vi är idag. Men vi är långt ifrån där vi ska vara.

Kan du känna att kraven var för höga på klubben 2017 med tanke på vilka förutsättningar som fanns då och att många förlikat sig med verkligheten först nu?
– Njae. När jag träffade folk i dec/jan förra året sa alla till mig “ta det lugnt, bygg om i lugn och ro för det tar tre-fyra år att fixa”. Sedan vann vi en massa matcher under våren och då piskades det på. “Är vi där redan?”
– Jag hoppades att vi skulle vara med på övre halvan när säsongen vände för då trodde jag att vi skulle ha det bästa framför oss. Det blev tvärtom.
Men du har din insikt i föreningen. Förväntningarna är kanske annorlunda hos supportrarna?
– Tro fan det! HIF tog fem titlar för fem-sex år sedan. Vilken supporter hänger med i de svängarna? Det kan inte jag förvänta mig. Det jag förväntar mig är ett högt engagemang och en stark tro på det vi gör. Jag vill inte leva i en snäll stad där alla lallar runt – utan det ska finnas en hög kravbild.
Vilken kravbild har HIF på sig självt?
– Sportsligt är vårat mål att vara på övre halvan av Allsvenskan 2021. Sedan kan ju allt i den här världen förskjutas. Vi kanske slutar nia i superettan i år, men målsättningen är att ta en av de två direktplatserna – utan tvekan är det så.

Hur tycker du att Södra Stå har ställt upp för laget?
– Jag tackar på varje medlemsmöte och i varje internt videoklipp för det otroliga jobb som supportrarna gör. Och det är NU jag vill att de ska vara med, när det går tyngre. Även om deras nyckelord sällan är tålamod… Jag kan som sagt inte förvänta mig att alla har min insikt. Men ska vi nå den gemensamma ambitionen om övre halvan i Allsvenskan måste vi omsätta över 100 miljoner och då måste vi orka göra jobbet – tillsammans. Sänkta axlar, in med energi och glädje. Blir man för orienterad i måste-tänket tror jag inte att vi presterar som bäst.
Om ett normalt allsvenskt lag gjort de värvningarna ni gjort hade de flesta tyckt att det var stabila och bra värvningar. Ni gör det som en Superettanklubb…?
– Jo, men… När vi tar ombord nya spelare signar vi dem inte för ett år/halvår. De ska bidra till att ta tillbaka laget till Allsvenskan, men även för att kunna ta nästa steg. Spelarna kommer inte hit för att spela i Superettan – de gör det för att spela i Allsvenskan inför ett fullsatt Olympia.

Hur har intresset för varumärket HIF förändrats det senaste året?
– Vi har jobbat stenhårt i egna kanaler för att beskriva det HIF vi vill stå för. Jag kommer själv från breddfotbollen och det handlar om att möta människor på rätt sätt. Successivt har det förbättrat bilden av HIF. Men det går alltid snabbare att bryta ner ett varumärke än att bygga upp det. Det är också en del av den här resan.
– En annan sak i det arbetet innebär att vi som förening ska vara mycket närmare våra medlemmar och supportrar. Därför har vi flera olika medlemsmöten varje år – istället för ett enda möte. Då får vi fler tillfällen att berätta om vad som händer i klubben. Det finns otroligt mycket att prata om och ett otroligt stort intresse. Det förtar inte medias roll, men de ställer andra krav på dem. De ska inte känns sig undanskuffade, men de måste vara smarta och hitta nya vägar. Det kan förvåna mig att kreativiteten inte är större ibland.

Schulze blickar ut över ett grådassigt Olympiafält.
Det tindrar lätt i hans ögon.
– 2017 var ett lurigt år av många skäl. Kommer vi rätt på det, och det tror jag ju att vi gör, så har vi 30 djävligt häftiga omgångar framför oss.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close