Oles MFF-blogg

Nu hamnar Teddy Bergqvist mer rätt

Bekräftelsen dröjde, men visst blev det Varbergs BoIS och Superettan för MFF-anfallaren Teddy Bergqvist.

Rätt givet – och bra.

Bättre än Åtvidabergs FF dit han var utlånad under höstsäsongen. Med facit i hand blev den flytten aldrig särskilt lyckad. Att vara en del av ett klassiskt lag som stred för nytt kontrakt och misslyckades var säkert utvecklande rent mentalt. Socialt lärde sig 18-årige Teddy nog också en hel del av att bo på egen hand i Åtvidaberg. Fotbollsmässigt var det fel klubb.

Teddy Bergqvist är en straffområdesspelare, en riktig målskytt som blir bättre i ett bra och spelförande lag som ofta har bollen under kontroll i eller i närheten av motståndarlagets straffområde. Han ska inte spela i ett lag som främst försöker täta i försvaret.

Det är därför han öst in mål i Malmö FF:s olika ungdomslag och det var ingen slump att hans två första A-lagsmål kom när MFF först dominerade mot Fremad Amager och sedan gjorde det igen mot FC Flora. Han är fostrad i ett ofta överlägset, nästan alltid bollförande MFF där han med sin kvickhet och målfarlighet får operera nära motståndarmålet.

Därför tror jag att det är bra när han nu kommer till ett Varbergs BoIS som precis bytt tränare till förre MFF-spelaren Joakim Persson. Det första Persson sa när han anställdes i Varberg var att han vill att laget ska vara spelförande och alltid skapa fler målchanser än motståndarna. Lyckas han med det kommer Teddy Bergqvist också att lyckas.

Teddy slog igenom tidigt och fick sitt första lärlingskontrakt med MFF A i december 2015. Då hade han redan tränat en del med A-laget. Men han är fortfarande bara 18 år gammal och det är inte rimligt att han ska konkurrera ut spelare som Markus Rosenberg, Carlos Strandberg och Alexander Jeremejeff. Det gör han inte heller och därför var det ett korrekt beslut att låna ut honom igen.

Han behöver speltid på hög nivå och eftersom ett par av MFF:s mittfältare kan vikariera som anfallare ska trion Rosenberg, Strandberg och Jeremejeff räcka alldeles utmärkt, i alla fall under våren. Kvalitetsmässigt är det ingen som helst tvekan. Antalsmässigt bör det också fungera även om Rosenberg långt ifrån lär spela alla matcherna när de kommer tätt. Men eftersom det är Markus Rosenberg absolut sista säsong och anfallare som gör många mål är de som köps först och dyrast av utländska klubbar med stora resurser måste det alltid finnas en plan B för Malmö FF-ledningen. Det kan bli nödvändigt att köpa in en etablerad forward i sommar. Och kan man få loss en spelare som Ola Toivonen har tidpunkten ingen betydelse; det är bara att slå till när chansen finns.

.

 

Relaterade artiklar

Close
Close