MagasinNyheterTrelleborgs FF

Allsvenskan har länge varit planen för TFF:s nyförvärv

Trots att han bara 21 år har Deniz Hümmet varit med om en hel del i sin fotbollskarriär. Men han har aldrig spelat i Allsvenskan. Det ska han göra nu, i nykomlingen Trelleborgs FF.

Detta är en del av Trelleborgs FF:s föreningsmagasin.

Eftersom han gjorde tolv mål och tre assist för Gefle IF 2017 ser många honom som ersättaren för Dino Islamovic, som i kvalet sköt upp TFF till Allsvenskan och sedan lämnade för Östersunds FK.

– Jag ska göra mål, men jag har min egen spelstil och måste utnyttja det jag själv är bra på, betonar Deniz Hümmet och berättar att Allsvenskan var planen redan när han lämnade Troyes och Ligue 1 i Frankrike för att flytta till Gävle och Superettan.

– Eftersom jag hade två år kvar på kontraktet med Troyes var det säkert många som undrade vad jag höll på med som inte stannade i Frankrike. Men jag ville ha speltid, visste att jag kunde få det om jag flyttade tillbaka till Sverige och bad Troyes om att få bryta kontraktet. Efter ett tag gick de med på det.

– Det spelade även in att Troyes höll på att byta tränare hela tiden. På två säsonger hade jag fyra olika tränare. Jag lärde mig dock massor i Frankrike som jag har nytta av nu. De lägger mycket vikt på bolltempo, passningsspel och återerövring på träningarna. Träningarna är sällan över en timme långa så det är högt tempo hela tiden och ofta är det två pass om dagen. Allt runtomkring är också noga med kost och vila. Vi hade till exempel fettmätningar varannan vecka så de visste hela tiden hur man låg till.

Deniz Hümmet konstaterar också att han, trots tränarbytena, fick vara med om mycket roligt i Troyes. Första säsongen spelade laget i Ligue 2 och avancerade till högstaligan och säsong två spelade han nio matcher i Ligue 1, varav två från start.

– Jag var med och mötte flera av de stora lagen.

Precis som många av de övriga i TFF-truppen är Deniz Hümmet fostrad i Malmö FF. Han började spela där som femåring i fotbollsskolan och blev kvar till han fyllt 19 och inte blev uppflyttad som lärling i A-truppen. Det kom som en överraskning för honom eftersom han 2014 gjorde 41 mål på 45 matcher i MFF U19.

– Om jag fått en lärlingsplats hade jag stannat. Nu blev jag istället erbjuden ett förlängt ungdomskontrakt och att få träna med A-laget och då valde jag att titta på vad som fanns i utlandet, minns Deniz Hümmet.

I Trelleborgs FF får han återknyta bekantskapen med tränaren Patrick Winqvist, som han hade i Malmö FF både tidigt i åldrarna och ett år i U17. Det påverkade Deniz Hümmets val av klubb. Hittills har han tränat fyra pass med sitt nya lag och han gillar vad han sett.

– Patrick och jag har haft en öppen och bra diskussion, träningsförhållandena är goda och flera av spelarna i laget har jag spelat med tidigare i MFF. Mest med Jacob Palander, men även med Marko Johansson och Johan Brannefalk.

Deniz Hümmet betonar dock att även om det bara blev en kort tid i Gefle IF så hade den klubben och tränaren Poya Asbaghi stor betydelse för honom. Det var inte bara Hümmet som fick ett lyft utan även spelare som Piotr Johansson och Anton Kralj. Gefle IF verkar ha varit en bra miljö för unga spelare att utvecklas i.

– Det är en proffsigt skött klubb. När man gjorde tränarbytet till Poya Asbaghi mitt under säsongen föll allt dessutom på plats. Under hösten spelade vi riktigt bra och om bytet skett tidigare kunde vi mycket väl ha varit med i toppen.

Deniz Hümmet hade ett år kvar på kontraktet med Gefle IF. Trelleborgs FF har köpt loss honom och skrivit ett tre år långt avtal. Matchdebuten för Hümmet sker troligen i helgens träningsmatch mot Östers IF (Vångavallens konstgräs lördag klockan 14.00).

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close