FotbollMalmö FF

Fjellström om MFF 2018: “Fy fan vad vi kommer vara…”

Malmö FF:s försäsong och träningsläger i Bradenton är i full gång.
Lagets assisterande tränare, Jens Fjellström, berättar vad han ser fram emot att få ut av säsongen 2018 med Malmö FF.
– Fy fan vad vi kommer vara… ja, vi kommer vara superskarpa. Det ser jag fram emot, säger Fjellström.

Malmö FF anlände till IMG Academy i Bradenton i början av denna vecka. Jens Fjellström (Malmö FF:s assisterande tränare) anlände till Malmö FF:s träningsläger i Florida först under torsdagen efter att en träningskurs på Bosön uppehållit honom och hindrat honom från att anlända till USA tillsammans med resten av laget.

Men nu är den tidigare MFF-spelaren på plats i Florida.
Och han är imponerad av det idrottskomplex som IMG Academy har att erbjuda under de tio dagar som Malmö FF spenderar här.

– Det är jättehäftigt tycker jag. Det är en rätt imponerande anläggning. Man ser tennisbanor som bara radar upp sig, man ser golfbanor, man ser basebollbanor, friidrottsarenor, gym till höger och vänster. Det är måste vara enorma resurser som plöjts ner i det här.

Jens Fjellström har nu varit en del av MFF:s tränarteam sedan sommaren 2016. Ett och ett halvt år in rollen känner han nu att han börjat hitta tillrätta i rollen som assisterande tränare för Malmö FF.

– Det var lite trevande till en början. Jag vet ju vem jag är och jag känner mig hyfsat i trygg i vad jag kan, men jag visste inte riktigt hur jag skulle förmedla det. Jag visste ju att jag var assisterande tränare när jag hoppade in i det, men vad ingår i det och hur ska man passa in Jens i den rollen? Lite trevande till en början till att nu vara en tryggare ledare och jag har landat i rollen mer.

– Från början kunde jag känna att man sökte lite. Dels sökte man efter en del svar som man visste fanns i Allan Kuhns huvud, eftersom det var hans spelidé som jag skulle sätta mig in i. När Magnus (Pehrsson) kom in skulle jag sätta mig in i hans huvud och söka svar där. Nu känns det som att jag har lyckats synka mitt huvud med Magnus huvud och nu söker jag bara efter svaren i mitt eget huvud. Då kan jag blanda in mina egna tankar och idéer på ett naturligt sätt och då kommer svaren snabbare och jag tycker jag får bättre svar och bättre idéer som kommer.

Tränaruppdraget är hans första på seniornivå. Sedan Fjellström la ner spelarkarriären år 2000 har han, fram till sommaren 2016, bland annat arbetat i TV och media som fotbollsexpert. Men han har också haft tränaruppdrag inom fotbollen tidigare, då som tränare för sina egna barn.

– Varje fotbollsspelare som blir förälder tycker jag nästan har en skyldighet att ge tillbaka fotbollen till sitt barn. Att engagera sig i sina egna barns fotboll, idrott eller andra intressen tycker jag är något av det finaste man kan göra. Man lär både känna sina barn, deras kompisar och man lära känna kompisarnas föräldrar på ett väldigt bra sätt. Jag hade fem år med min sons lag och tre år med min dotters lag. Jag tycker mer att det handlar om att gilla fotboll. Fotboll är så förbannat fint alltså! Många av de föräldrarna har kommit fram efteråt och sagt ”det där var de finaste åren”. Att fotboll kan ge sådan sammanhållning. Det är mest det tror jag. En sak som jag har lärt mig: många av de spelare som vi har i laget nu, är i samma ålder som mina barn är vilket gör att jag tror jag vet ungefär hur de fungerar.

Så du vet exakt hur jag fungerar alltså?

– Jag inbillar mig det i alla fall!

Från din tid i TV gjorde du dig något känd för att vara en riktig detaljnörd som grottade ner dig i de minsta detaljerna och hur mycket dessa betyder för spelet i stort. Hur är det att få, mer eller mindre, jobba med den typen av analyserande idag?
– Det finns nog en och annan sådan detalj som jag tittar på. Hur kan man göra det svårt för motståndarna och hur kan man göra det lättare för sig själv? Det är i mångt och mycket det som det handlar om väldigt mycket. Om man säger att vi målade med lite bredare penseldrag förra året så kan man nu säga, när det jobbet är gjort, plocka fram de lite finare penslarna. Vi har ganska mycket videofeedback till spelarna och försöker ge dem feedback på det som de gör som sedan är kopplat till våra idéer och så där. Där blir det ganska mycket att titta på detaljer. Det kan ju vara rätt så små grejer som kan göra rätt stor skillnad. Det är jäkligt kul tillfällen att höra hur spelarna själv uppfattade en situation. Emellanåt kommer de med svaren själv. Det är häftigt när man har spelare som reflekterar över det som sker och inte bara gör saker utan att tänka på varför. Där har du väl skillnaden mellan bra spelare och dåliga spelare.

– Egentligen är jag väl mest intresserad av när 1+1=3. Det är det jag tycker är mest fascinerande och det som intresserar mig mest. Om vi har en kille som är på väg att slå ett inlägg, en forward som är på väg någonstans, de vet redan vad de vill göra och försvararen vet ännu inte. Det tycker jag är häftigt. De har inte pratat med varandra men de har gjort det på träningar. En liten blick på mindre än en tiondelssekund har berättat för varandra att ”jag är beredd – du vet var jag vill ha bollen”. Den typen av grejer intresserar mig allra mest. Hur kan man liksom sätta ihop ett lag och ett lags spelsätt så att det blir så jätteofta.

Då mår du?

– Ja, det gör jag! Jag tycker att det idéer som Magnus kommit in med bygger på ett liknande tänk. Jag tycker det är kul att vara en del av det som vi gör i MFF nu. Det är ett bra kvitto på att vi göra något bra, men också att vi trivs.

Vad känner du att du behöver fortsätta utveckla i din roll som tränare?

– Alltså… det går ju att bli jättedetaljerad och nördig och sådär, men en grej är att vara ännu mer närvarande i det som sker och vad man håller på med. Det kan ibland vara rätt svårt för att när fotboll spelas kan man titta på så många olika delar. Om man försöker titta på alla olika delar av det som sker blir det lätt att man inte ser speciellt mycket alls. Konsten är lite att välja ut vad som är viktigt i just den här övningen och det vi tränar idag och istället fokusera enbart på de grejerna. Då blir det lättare att vara närvarande i nuet och kunna ge bra stöd, råd och inte minst att kunna ställa bra frågor till spelarna. Det är så viktigt att spelarna själva reflekterar över det vi håller på med. Jag kommer ihåg när jag gick tränarutbildning för drygt 20 år sedan.

– Då var det mer att ”tränaren har alla svar” och det pekades mycket med hela handen. Alla våra fotbollsspelare är experter på sina områden och många av dem har de bästa svaren själva. Att få dem att ta del av sin egen kunskap, att lyfta dem och väva in det i vårt tränarskap och att vi får spelare att också ta ansvar för det som sker där ute på plan. Där har du nog den svåraste med att vara tränare: att hitta balansen mellan att vara tydlig – så här ska vi arbeta – men samtidigt klara av att involvera spelarna så de känner att detta är deras idéer också. Att de kan vara med och bidra också.

I ett varmt, soligt och i en mer inbjudande träningsmiljö än det horisontalregn och snålblåst som enbart en malmöitisk vinter kan erbjuda hoppas nu Jens Fjellström, tillsammans med sina tränarkollegor, kunna finslipa detaljer för att laget ska vara förberett för svenska cupen som inleds senare i februari.

– Vi har sex veckor kvar fram till dess att serien drar igång. Under de sex veckorna vill vi hinna gå igenom, både försvars- och anfallsmässigt, så mycket som möjligt. Då blir de här veckorna med bra kvalitet på planer och bra klimat viktiga, när det går att ge några extra instruktioner och köra en kvart extra då spelare varken tappar fokus eller börja frysa. På så vis är detta kvalitetsveckor. Eftersom vi är tillsammans 24 timmar om dygnet hinner vi prata än mer med varandra, göra än mer med varandra, ha fler möten med varandra eller vad det nu kan vara. En sån här vecka blir en vanlig vecka upphöjt till två.

Grunden för Malmö FF anno 2018 är lagd, och det gjordes, i mångt och mycket, under förra säsongen. Jämfört med säsongen 2017 tycker han att laget och tränarstaben i år ligger bättre till.

– Jag tycker att hela ledarteamet och hela laget är, på så vis, längre fram. Förra året var första gången som jag var med då en säsong startades, och då med en ny tränare i form av Magnus. Då skulle vi liksom lägga grunden. Nu är det, även om det försvunnit fem spelare, ganska många kvar och det finns en grund att bygga ifrån. Det är en stor skillnad. När vi nu sätter igång har vi en grund att stå på vilket gör att vi nu kan lägga nya stenar på grunden.

Trots att spelartruppen förändrats så mycket?

– Ja, det tror jag. För att flertalet av spelarna vet ändå vad vi gjort tidigare vilket gör att de kan hjälpa de nya spelarna att hitta in ännu lättare i det. Jag tror vi alla hade känslan efter två veckors träning att det kändes som att vi hade varit igång i fyra-fem veckor. Vi hade hunnit så långt. Jag visste nog egentligen inte när jag sa att jag tyckte det skulle bli häftigt att dra igång igen, men det är det som är effekten av det hela: man kan bygga vidare på någonting. Så tycker jag det har känts också.

Du sa i en podintervju i höstas att du såg fram emot säsongen 2018 för att då kunna starta en säsong från scratch med en tränare vars idéer man är i synk med. Hur mycket längre fram i arbetet är nu jämfört med 2017?

– Vår försäsong är ju kortare. Istället för att, som vi hade då, 10-12 veckor till tävlingssäsongen började så har vi nu sex veckor. Det innebär att vi ska förbereda oss på kortare tid. Det tror jag egentligen har underlättat en del. Alla vet om att det är kortare tid till vi drar igång och då är vi skarpa från dag ett, och då är vi skarpare i allt vi gör. Jag tycker spelarna har svarat upp på ett bra sätt och varit på tårna från dag ett. Det har inte varit något snack om att det här är en mjukstart och att ”första veckan känner man på det lite” eller något sånt. Det har varit pang in i säsongen och det tror jag faktiskt underlättar av att man vet att det bara är sex veckor till vi kör och att göra det bästa av varje vecka som finns.

Hur viktig är cupen för er?

– Den är viktig. Det är den första titeln som går att vinna. Det var ett tag sedan Malmö FF vann cupen. Vi är hungriga och har varit tydligare än tidigare över att den ska prioriteras. Jag hoppas det kommer synas när matcherna drar igång också.

Om du får blicka in i spåkulan och förutse 2018. Vad ser du?

– Vi går för cupen och vill vinna den, det är både en förhoppning och en förväntning. Spelar du i Malmö FF, har den trupp vi har och är så duktiga som vi är det liksom… vi ska vinna nytt guld! Vi ska lägga på så att vi, om några år, börjar blicka mot den tredje stjärnan. Intressant blir ju också att ta sig an en Europa-utmaning och jag tror att vi alla är rätt revanschfyllda efter förra året. Vi kommer vara jäkligt på tårna och noggranna med allt vi gör för att vi ska göra betydligt bättre ifrån oss denna gång.

Ni kommer inte lämna något åt slumpen alltså?

– Nej. Utan att recensera det som gjorts tidigare… Nej. Fy fan vad vi kommer vara – ja, vi kommer vara superskarpa. Det ser jag fram emot.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close