FotbollMalmö FFNyheter

Dahlin: “Jag kunde egentligen bara misslyckas…”

Johan Dahlin kom tillbaka till Malmö FF sommaren 2017 efter nästan fyra år med spel i danska och turkiska ligan. Dahlin känner nu att han hittat rätt i vardagen i Sverige men pratar samtidigt om att det inte var helt lätt att återvända till MFF i somras.
– Jag har fått frågan innan. Jag kunde egentligen bara misslyckas när jag kom tillbaka i somras.

Han kom tillbaka till Malmö FF i somras, Johan Dahlin.

Efter en stark avslutning på säsongen 2017 med ett säkrat SM-guld och stabilt målvaktsspel väntas han fortsatt inneha platsen som förstemålvakt i Malmö FF 2018, ett MFF som inleder säsongen 2018 med träningsläger på USA:s soliga östkust under drygt två veckors tid.

För målvakten, Johan Dahlin, har det dock inte varit helt enkelt att lämna Sverige för träningsläger i Florida under drygt två veckors tid.
– Det är helt okej, jag har lite svårt att acklimatisera mig tidsmässigt. Det är som det är med tidsskillnaden. Annars är det helt okej här. Jag har svårt att komma in i dygnsrytmen och så.

Jobbigt att lämna familjen hemma?
– Det är det alltid. Det känns så himla långt bort.

Johan Dahlin gjorde, mellan 2009–2013, fyra år i Malmö FF och lämnade klubben efter guldsäsongen 2013 för spel i turkiska Genclerbirligi. Sommaren 2017 kom han tillbaka till Malmö FF och menar nu att det är en bättre klubb än den han en gång lämnade.
– Det är mycket mer professionellt, allt har blivit mycket större. Allt runtomkring, det är väldigt stor skillnad.
– Just storleksmässigt är man där man ska vara. Det är lite större press nu. Med de framgångarna som varit senaste åren blir det ju så också. Allt runtomkring har blivit proffsigare.

Vad är den största skillnaden på den Johan Dahlin som lämnade 2013 och den Johan Dahlin som kom tillbaka 2017?
– Jag vet inte… Det är egentligen lättare att andra svarar på den frågan.

 Men du är en bättre målvakt idag?
– Ja, det tycker och hoppas jag. Det börjar bli bättre. Jag tycker jag blir bättre och bättre ju längre tiden går.

Vilka är de största skillnaderna fotbollsmässigt mellan Sverige, Danmark och Turkiet?
– Turkiet är en helt annan grej. I Danmark är det mycket mer fysiskt än vad det är i Sverige.

På vilket sätt märker man det som målvakt?
– Det är väldigt taktiskt och strukturerat och så. Det är mycket mer detaljstyrt. Jag tror det har blivit lite friare i Sverige och fler lag som vill spela. Jag hade väl en annan syn på Danmark när jag kom dit. Jag trodde det skulle spelas lite mer än vad de gör.

Johan Dahlin återvände till Malmö FF i somras och tog då över positionen mellan stolparna efter Johan Wiland som lämnade för Hammarby IF. Även om han verkligen ville tillbaka till MFF var det inte helt enkelt för honomatt återvända.

Hur kändes det att komma tillbaka till Malmö FF i somras?
– Jag har fått frågan innan. Jag kunde egentligen bara misslyckas när jag kom tillbaka i somras. Jag hade gjort det bra när jag var hemma sist och Johan (Wiland) hade gjort det jättebra. Det var ganska stor press på att jag skulle göra det bra när jag kom tillbaka och vi kunde egentligen bara misslyckas med att vinna guldet. Jag tycker det gick helt okej, jag gjorde det jag skulle och lite mer i någon match. I det stora hela är jag nöjd med den första tiden.

Johan Dahlin firar Malmö FF:s säkrade SM-guld efter matchen mot IFK Norrköping 2017.

Känner du att du och familjen kommit rätt nu efter ett halvår i Sverige
– Det är väl egentligen först nu man har gjort det.

Och då sticker du iväg i två veckor.
– Ja. Jag har alltid haft svårt för träningsläger och att vara borta från familjen. Men nu är det så här.

– Det har tagit tid att få in ungarna i systemet. Jag och Emelie är vana vid det men det tar lite längre tid än man tror kanske med simpla saker. Men det börjar bli en vardag igen. Vi trivs och vi älskar det, det är skönt att vara hemma igen.

Under sin tid i Turkiet tillhörde han ett lag som slogs om andra tabellplaceringar än de Malmö FF förväntas göra under 2018. Och han medger att det inte alltid är helt lätt att vara målvakt för att lag som ofta har stort bollinnehav under matcherna.

Vilken är den största skillnaden på att vara målvakt i ett mittenlag jämför med ett topplag?
– Att man har fruktansvärt mycket mindre att göra.

– Det är mycket svårare att spela i ett lag som har lite att göra. Det kan ju 70 minuter på en match utan något att göra. När du spelar i ett sämre lag har du hela tiden att göra och du är aktiv hela tiden, det är det som är den största skillnaden och det som är svårast.

Är det något ni har åtanke när ni tränar? Kan man ha den sortens träning?
– Det är svårt att träna på. Det är något som kommer ju mer man spelar. Det är väldigt mycket lättare att vara i ett lag med mycket att göra.

När mår du som bäst som målvakt?
– De två matcherna vi hade hemma mot Elfsborg och Hammarby. De hade inte ett avslut på mål.

Då mår du bäst?
– Ja, alltså. Jag är ganska verbal av mig som målvakt och försöker styra och ställa framför mig, jag gör kanske inte de där akrobatiska räddningarna. Om motståndarna då haft få avslut på mål känns det som att vi har haft ett bra samarbete mellan backlinje, målvakt och hela laget. Då mår jag bra.

Det är det man vill åt?
– Ja, jag vill det med mitt spel. Jag behöver inte rädda tre skott i krysset. Jag är fortfarande kvar i den gamla skolan där laget är viktigast.

Dahlin tog direkt platsen som förstemålvakt då han återvände till MFF i somras. Men efter Fredrik Anderssons starka insatser under i hösten och försäsongen 2018 verkar platsen som förstemålvakt vara något mer öppen inför 2018.
Dock tänker Dahlin själv inte i termer som förste- och andremålvakt.
– Det är väl också så som jag alltid har varit: jag tänker aldrig att det finns en förste- och andremålvakt. Det finns två målvakter som kämpar om en plats och så har det varit hela tiden. Det är inte så att Fredrik har ”steppat” upp, han har varit så här bra hela tiden. Sen var det bara att jag fick spela när jag kom. Nu har Fredrik spelat och gjort det jättebra när han har spelat. Vi vill båda spela och sen får vi se vem som Magnus (Pehrsson) väljer när det väl drar igång.

Men Fredrik Andersson har varit väldigt bra när han fått chansen?
– Verkligen! Han (Fredrik) har varit kanonduktig. Vi har väldigt bra sammanhållning mellan oss. Inte bara jag, Fredrik och Jonnie (Fedel) utan också Mathias (Nilsson). Vi fungerar väldigt bra. Det är viktigt tror jag, det är därför vi utvecklas alla.

– Vi jobbar så tajt. Det är viktigt att vi kan göra det. Det blir ännu bättre när man kan ha det så bra tillsammans som vi har det.

Vilken spelare är MFF:s bäste avslutare?
– Mattias Svanberg. Han har ett lurigt skott och han skjuter i steget. Det är internationell prägel på honom. Han har riktigt bra avslut. Det trodde du inte att jag skulle säga?

Haha, nej.
– Jag har lite minuspsyke på honom också.

Vadå då?
– Han gör mycket mål på mig. Jag har svårt för honom. Jag har svårt för hans skott ska jag tillägga, inte för honom som person. Det är en jävla trevlig kille alltså. Jag har svårt för hans skott, han har ett jävla bra skott.

– Om han är nära mål eller långt ute spelar ingen roll. Ofta kan han skjuta när han är i rörelse, det är det han är bra. Han är snabb och har kort pendel, det är det som gör att det är svårt att läsa av honom och när han ska skjuta.

Någon annan avslutare i Allsvenskan som du vill nämna?
– Det finns många avslutare som är bra i Allsvenskan, men det känns onödigt att sitta och säga vilka jag tycker är jobbiga.

Dahlin blir 32 år gammal 2018 vilket, av många, inte anses vara en ålder på en målvakt. Men några direkta tankar på fler utlandsäventyr verkar han inte ha.
– Det får vi se. Jag lever här och nu och det viktigaste för mig är att försöka ta en plats i mål och spela så många matcher som möjligt. Både jag och Fredrik har varit duktiga och det är en bra konkurrenssituation. Jag tänker inte något på det nu. Jag lever här och nu och jag trivs bra med att få ha kommit hem, det är det vi längtat efter. Jag tänker inte alls på det.

Förväntningar på 2018?
– Som alla andra år: SM-guld, slutspel i Champions League hade varit ball. Cupen såklart, den har vi inte vunnit på hur länge som helst.

Som du sa; det blir spel i Europa längre fram 2018. Hur ser du på din roll som målvakt i ett kval när det är skarpt läge och varje misstag är kostsamt på ett annat sätt än över en säsong med 30 matcher?
– Samtidigt så är alla matcher likadana. Match som match. Jag tror det är viktigt att ha den inställningen. Såklart är det viktigare, men just där och då tror jag inte man tänker så mycket på det. Man spelar alltid för att vinna fotbollsmatcher.

– Det är svårt att säga nu, jag tänker inte på det nu. Man förbereder sig som vanligt och spelar som vanligt. Det är det som gjort att vi är där vi är. Man ska inte ändra på någonting så.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close