NyheterOles MFF-blogg

Carlos Strandberg var skillnaden

Förra säsongen gjorde MFF överlägset flest mål i Allsvenskan.

Men man spred målskyttet på väldigt många olika spelare. Det kan det bli ändring på nu. Carlos Strandberg har utan tvekan potential att bli en +15-målspelare i Allsvenskan 2018. +20 också, men den siffran är svårare att nå eftersom de spelarna blir tuffa att behålla i sommarfönstret. Strandbergs entré mot DC United var suverän. Hans två mål svängde  0-1 till 2-1 och bara ren otur/en stark målvaktsräddning stoppade honom från att bli hat-trick-man på under tio minuter. Dessutom var det tredje matchen i rad han gjorde mål i.

Den målhungern och striker-nivån har vi inte sett i MFF sedan Vidar Örn Kjartansson. Tycker också att Strandberg är en spelare som passar mycket bättre in i MFF än Kjartansson. Han behöver helt enkelt betydligt mindre service från de övriga spelarna än Kjartansson. För att islänningen skulle kunna göra sina många mål och utnyttja sina styrkor behövde MFF och hans offensiva kolleger – inte minst Markus Rosenberg – anpassa spelet. Strandberg flyter in på ett helt annat sätt och jag tycker faktiskt att han steppar upp nivån för varje match. Glöm inte att han hade ett långt skadeuppehåll och knappast kan vara 100 procent än.

Efter allt detta tänkte jag göra något som knappast inledningen i den här bloggen byggde upp till och som kanske bara ett fåtal väntat sig (fast ni fick en ledtråd på mitt twitter):

Hylla Alexander Jeremejeff!

Jeremejeff var MFF:s bäste spelare i den första halvleken och fortsatte att vara bra. Han gör så mycket klokt, elegant och nyttigt att jag nästan blir arg på alla som fortfarande inte fattat att han är en riktigt duktig anfallare.

Om man ska döma av försäsongen heter MFF:s just nu bästa anfallspar Carlos Strandberg/Alexander Jeremejeff. OM Markus Rosenberg inte haft statusen och historiken han bevisligen har i MFF hade det varit han som fått starta på bänken nu när det äntligen blir dags för tävlingsmatcher när cupspelet inleds mot Dalkurd FF nästa helg. Och i en värld där alla startar en säsong från noll skulle han få kämpa för sin startelveplats när Allsvenskan kör igång.

Innebär det att jag vill att Magnus Pehrsson ska peta honom?

Eller snarare, innebär det att jag tycker att MFF-tränaren borde peta honom?

Givetvis inte. Så korkad är jag inte.

Markus Rosenberg spelar så länge han är kvar i klubben, frisk och inte behöver vila. Den statusen har han förtjänat och är det någon gång den gamla klyschan om att träningsmatcher är något helt annat än tävlingsmatcher gäller så är det för “Mackan”. Förra försäsongen var ju heller ingen höjdare för honom, till exempel.

När MFF ska gå för cupsegern, SM-guldet och avancemanget till Champions League kommer Markus Rosenberg på nytt att vara en av de absolut viktigaste spelarna. Och bästa. För sin höga kvalitet och i sin roll som pådrivare och allmän elaking.

Men det jag tycker är att konkurrensen från Carlos Strandberg och Alexander Jeremejeff troligen kommer att puscha honom till att göra en bättre säsong 2018 än 2017. Det behövs och är bara bra för honom. Det är även perfekt ur en annan synpunkt. I fortsättningen har man råd att vila honom precis när han själv – och fysteamet – vill för att maxa hans prestation i de övriga matcherna. Spelar han bara 20 av de 30 matcherna i Allsvenskan. Helt okej. Det har MFF råd med. Och sammantaget gör det laget ännu mer slagkraftigt!

MFF vann förresten förtjänt. Laget dominerade den första halvleken och sista kvarten, när DC United bytt ut väldigt många spelare, kunde man inte stå emot MFF. I ärlighetens namn hade Carlos Strandberg en del hjålp av det när han gjorde målen. Men han gjorde dem och det kan ingen ta ifrån honom. Det var ju ingen annan som gjorde det.

Bland annat för att DC United hade en riktigt duktig målvakt i Steve Clark. Plus en farlig offensiv spelare i Darren Mattocks, som gjorde målet. Honom bytte de ut och efter det fick MFF-försvaret en “walk in the park”. Ett försvar som givetvis ska ha beröm för att bara ha släppt in ett mål på fyra matcher.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close