FotbollMalmö FFNyheter

Rieks: “Fotbollen lever på att det finns rivalitet mellan de stora klubbarna”

Sören Rieks anlände till Malmö FF för drygt en månad sedan från IFK Göteborg. En övergång som rörde upp en del heta känslor både bland före detta medspelare i Göteborg, bland deras supportrar och det var ett beslut som inte var helt lätt för Rieks själv att ta.
– Fotbollen lever också på att det finns rivalitet mellan de stora klubbarna.

Malmö FF går in på sluttampen av sitt träningsläger och snart återvänder laget till den malmöitiska vintern,antagligen den enda stad i världen där det kan vara minus 13 grader och fortfarande ösregna.

Och en som trivts bra under träningslägret under Floridas sol är danske Rieks.
– Jag tycker det är bra. Bra faciliteter, träningsplaner, väder och boende. Det är svårt att hitta något bättre tror jag, jag trivs.

Kvar i Sverige och Göteborg är dock hans fru och två barn som ännu inte flyttat med honom till Malmö. Och första tiden i Malmö har inte varit helt friktionsfri.
– Jag bor på hotell fortfarande. Jag hade ingen bil i början men jag fick en nu precis innan vi åkte hit på träningsläger. Det är inte så at man har kunnat ta sig runt så mycket. Men jag har sett lite av centrum och Malmö känns som en bra stad. Det är en ganska liten stad men det fortfarande ganska många människor. Det är väldigt kompakt.

– De har inte flyttat än, de är kvar i Göteborg. Det bli jobbigt när man har dem på facetime och speciellt de senaste tre dagarna med barnen och så. Jag längtar efter att få se dem igen.

Hinner du med att göra något utöver att vara med familjen?
– Det blir mycket med familjen när man har två barn. När det är Champions League så träffar man ibland gubbarna i laget och ser matcherna. Ibland åker jag och spelar lite biljard eller dart eller så. Men det blir mest på kvällarna, annars blir det mest familjetid.

Han kom till Allsvenskan och IFK Göteborg 2014 efter att ha spenderat två säsonger med holländska NEC Nijmegen.
Efter fyra år i Sverige tror han nu att hans startsträcka och anpassningstid in i Malmö FF kan vara något kortare än den var i IFK Göteborg.
– Jag tycker det går bra hittills. Det har varit lätt. Framförallt har jag haft fördelen av att jag kan språket nu och förstår allting. Det har varit mycket nytt på träningsplanen, det gäller att ta till sig och försöka lära sig så snabbt som möjligt.

– Man har ett litet försprång nu. Man behöver inte fundera så mycket när man åker exempelvis till Östersund och undra vad det innebär att spela där. Det kan vara en lite fördel tror jag.

Den största skillnaden mellan Malmö FF:s sätt att spela fotboll och IFK Göteborgs är, enligt Rieks, de tydliga riktlinjer som finns för varje spelare.
– Det är framförallt när vi har boll. Det är lite mer struktur om man kan säga så. Det är mer klara linjer för vem som ska göra vad och var man ska placera sig. Sen ska man lära känna sina nya lagkamrater på planen också med löpmönster och sånt. Man lär sig nya saker varje dag på träningarna, så det blir bättre och bättre.

– Det tycker jag är viktigt så att man har en ganska tydlig plan för vad laget vill och vad varje enskild spelare ska göra. Det tycker jag bara är bra.

Hur ser du på din egen roll i Malmö FF 2018?
– Jag vill visa mina kvaliteter som fotbollsspelare. Man har fått viss erfarenhet och nu känner jag till ligan och det är inte så mycket nytt för mig på det sättet. Det är egentligen bara att visa vilken spelare jag är och sedan att hjälpa de unga spelarna och andra i laget.

Var trivs du bäst på plan?
– Det beror lite på min roll jag fått. Jag tror kanske jag får en liten annorlunda roll än jag hade i Göteborg. Där spelade jag mycket till vänster i en i stort sätt fri roll. Här har jag spelat en del till höger inledningsvis, vilket känns bra. Det är många spelare kring boll hela tiden och jag gillar kombinationsspel. När man har så många bra spelare med så många bra fotbollshjärnor runt sig vill man få ut det på plan också. Man behöver nästan inte känna varandra för att kunna spela bra. Det kommer passa mig bra.

På Malmö FF:s yttermittfält, där Rieks först och främst väntas konkurrera om en plats i startelvan, finns en del konkurrens. Något han enbart ser positivt på.
– Det är framförallt bra konkurrens, det är bra spelare. Svanberg och Traustasson är ganska etablerade spelare. De unga har gjort bra ifrån sig på träningarna och är på uppgång. Det gäller för min del också att hjälpa dem på träningarna och så.

– Jag ser positivt på konkurrensen. Det gör att man måste prestera på träningarna och inte att lattja lite boll. Man måste ge etthundra procent hela tiden vilket är positivt.

Så du är hellre osäker än säker på en plats i startelvan?
– Så har jag det i alla fall. Ibland blir man kanske för bekväm på träningarna om man inte behöver kämpa om en startplats. Konkurrens utvecklar en som spelare.

Men du har spelat lite anfallare också?
– Vi har en roll, framförallt de roller som Mackan och Alex har, som droppar ner. Det är en roll som är lite lik den roll som man har om man spelar till höger här i Malmö. Det är inte omöjligt att jag kan spela där, det är inget nytt för mig.

Drygt en månad in i sin tid i Malmö FF upplever han också en del likheter mellan MFF och IFK Göteborg. Framförallt det stora intresse som finns kring de båda klubbarna.
– Det jag upplever är att det finns ett stort intresse kring Malmö. Där kan man jämföra de båda klubbarna; att båda har stora fanskaror, stort intresse kring klubbarna och träningarna. Det är mycket folk på träningar och så. Där finns en del att jämföra, det är två stora klubbar i Sverige.

Det var en ganska känslig övergång du gjorde från IFK Göteborg till Malmö FF som rörde upp många supportrar. Hur var det att ta ett sånt beslut att gå till MFF?
– Det är klart att jag fick fundera lite på vad det betydde. Framförallt för supportrarna som har reagerat mest och kraftigast. Men personligt också. Men när man tänkte på det, vilket jag gjorde ganska mycket, så kände jag att möjligheterna i Malmö FF var så pass bra att det var det jag ville.

– Det var hela paketet, både sportsligt och personligt. Det är klart det var känsligt men som jag sagt förut så måste jag tänka på vad som är bäst för mig personligen.

Men du kan förstå att det rörde upp känslor bland många IFK Göteborgssupportrar?
– Jaja, absolut. Det är en ju en känslig övergång. Det är de två största föreningarna i Sverige som har mycket historia. Det är inte ofta det hänt att en spelare har gått från blåvitt till Malmö.

– Men det är också bra för fotbollen – att det händer lite. Det ger lite extra krydda på rivaliteten. Fotbollen lever också på att det finns rivalitet mellan de stora klubbarna.

I samband med övergången Rieks gjorde till Malmö FF lade många spelare i IFK Göteborg ut bilder på den tecknade seriefiguren Sir Väs, något som av många tolkades som hån gentemot Rieks.
Själv tog han situationen med lugn och hade själv en dialog med en av de inblandade spelarna.
– Jag pratade lite med Emil Salomonsson (spelare i IFK Göteborg) efter de lagt upp bilderna. Han ringde mig och förklarade och frågade också om de skulle plocka bort bilderna. Men återigen så har vi kört det skämtet i ett halvår.

– Jag tyckte det var roligt, men det var kanske tajmingen som kunde varit bättre. Det kan jag leva med.

🐍

A post shared by Emil Salomonsson (@emilsalomonsson2) on

Rieks kommer från Esbjerg och spelade under sin tid i Danmark i Esbjerg fB.
En sak han anser skilja den svenska fotbollen från den danska är supporterkulturen och intresset som finns kring Allsvenskan.

– Det är överlägset. Det finns ett större intresse kring fotbollen och matcherna. Generellt upplever jag att supportrarna är mer fanatiska, fast på ett bra sätt.

– Man gillar att spela matcher. Det finns många klubbar som har mycket folk på läktarna och det gör mycket för oss spelare, att det finns en hype kring matcherna. Där kan man jämföra med Danmark som har en långt väg kvar på den biten.

Du har en rak och tuff spelstil som nog många supportrar kan uppskatta. Har det alltid varit så?
– Jag tror att det tuffa spelet har kommit mer efter att jag kom till Sverige. Jag vet inte riktigt varför. Den raka spelstilen har jag alltid haft. Har alltid sprungit mycket på matcherna och gjort de raka löpningarna. Det är klart att folk gillar när det händer saker kring spelare, det hoppas jag att jag kan fortsätta med.

– Det är en spelstil som jag har. Det är inte så att jag har en spelstil som supportrarna ska gillar utan det är bara den spelaren jag är, det är bara bra om de gillar den. Jag försöker, både med och utan boll, att få saker att hända så ofta som möjligt.

Så du uppskattar och triggas igång av den supporterkultur som finns runt fotbollen i Sverige?
– Jaja, absolut. Jag kan bara ta med Göteborg nu. Låg man under där på hemmaplan så tycker jag oftast att de försökte få igång laget ännu mer än om det skulle stått 2- och 3–0. Det är bra egenskaper att ha som supportrar, att man även hejar i motgång för det är då spelarna behöver det mest.

Kan det aldrig bli jobbigt för en spelare?
– Det är klart att, framförallt med en sådan säsong som vi hade förra året med Göteborg, det når en viss gräns. Det förstår man ju också, det var ingen som var nöjd med den säsongen vi hade förra året. Det måste också finnas krav från supportrarna på oss så att vi kan bli bättre och inte blir nöjda med att sluta på tionde plats. Det går lite hand i hand det där. Ibland måste de också visa att de inte är nöjda.

Är det skönt att komma närmre Danmark nu eftersom du spelar i MFF?
– Ja, absolut. Det är ett litet plus. Nu är det inte så att man kommer åka till Danmark så ofta som jag kanske tänkt.

– Men det är inte så att man saknar Danmark så mycket.

På tal om Danmark. MFF:s tidigare dansk, Anders Christiansen som tidigare i vinter såldes till belgiska Gent, hade en favoritdryck i den danska sportdrycken Faxe Kondi. Är det något du uppskattar?
– Jag älskar det! Det är den bästa läsken som finns.

Vad är det som gör den så god?
– Det är en sportdryck, den är liksom fräsch. Det är själva smaken. Vissa gillar den, andra gillar den inte. Men det är den bästa läsken som finns.

Går det att hitta i Sverige?
– Nej, jag förstår inte varför? Man kanske skulle öppna ett importföretag.

Vad ser du fram emot mest under 2018 med Malmö FF?
– Jag ser fram emot att vara med i toppen. Jag ser fram emot att, förhoppningsvis, vinna Allsvenskan. Det krävs ett hårt jobb att vinna den. Jag var ganska nära att vinna den 2015 med Göteborg. Det var en lång säsong som vi tappade i slutet. Jag hoppas vi kan vara med och fortsätta traditionen i Malmö med att vinna Allsvenskan.

 – Jag ser en framgångsrik säsong, både personligt och för Malmö FF. Jag ser att vi vinner de titlar vi är med i och förhoppningsvis når Europa. Det känns som att vi har ett jävla bra lag med en massa bra spelar så kan vi få ihop det genom en hel säsong så har vi alla möjligheter att kunna uppnå det.

Rasmus Hansson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close