FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Myten om MFF:s försäsong 1999

MFF har inlett årets försäsong med fyra raka vinster.

Det är extremt ovanligt.

Varje gång Malmö FF startar bra brukar det dock envist dyka upp ett skämtsamt påpekande om att förra gången MFF vann rubbet under försäsongen åkte laget ur Allsvenskan. Jag är själv medskyldig där, åtminstone har jag de senaste åren trott att MFF var obesegrat innan serien körde igång 1999.

Egentligen finns det bara ett fel:

Det stämmer inte!

1999 inledde MFF med att i tur och ordning besegra Herfölge (2-0), Landskrona BoIS (3-0), Våleränga i La Manga (2-1) och Bröndby i La Manga (1-0). I match tre i turneringen i La Manga började det strula lite. Mot Viking Stavanger blev det 1-1 efter full tid, men MFF vann med 6-4 efter straffläggning. Deja Pavlovic var för övrigt glödhet och gjorde mål i alla matcherna på La Manga-lägret.

Efter det kom utvecklingen som så många verkar ha glömt. MFF spelade tre raka träningsmatcher mot danskt motstånd och förlorade alla tre!

2-4 mot FC Köpenhamn, 0-1 mot AB Köpenhamn och 0-2 mot Svendborg.

Den 20 mars var det dags för första tävlingsmatchen. MFF åkte till Uddevalla och körde över IK Oddevold med 5-0 i Svenska cupen.

Innan det blev dags för allsvensk premiär borta mot Västra Frölunda hann MFF med att spela 1-1 i en träningsmatch mot Strömsgodset på Malta och vinna på straffar mot Örebro SK i Svenska cupen.

Fast tittar man starten som sådan är det inte så konstigt att degraderingen till hösten kändes avlägsen under våren. Innan april var över hann MFF med att vinna ytterligare en cupomgång (5-0 mot Ludvika) och inleda Allsvenskan med seger mot Västra Frölunda med 2-1, vinst mot AIK med 2-1 och oavgjort 4-4 mot Örgryte IS.

Det var i maj ballongen sprack. Då spelade MFF sex matcher i Allsvenskan och förlorade fem! Men det började kärva redan i matchen mot ÖIS. Då ledde MFF med 4-2 åtta minuter före slut, bara för att tappa till 4-4.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Close
Close