FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bara en cupseger kan stoppa tjatet

Varje gång MFF ska spela i Svenska cupen blir jag förutsägbar.

Jag kan helt enkelt inte låta bli att påpeka hur länge sedan det var som klubben med flest SM-guld och cuptitlar vann cupen..

Att den senaste cuptiteln vanns 1989 ÄR pinsamt, inte minst med tanke på att Malmö FF från 2010 och framåt med eftertryck dominerat svensk klubblagsfotboll. Då har MFF tagit fem av de totalt sex SM-gulden laget vunnit efter den senaste cuptiteln. Det tog tid att bygga en ny storhetstid, men nu är det faktiskt dags att det syns i Svenska cupen också.

Tolv olika klubbar har vunnit cupen efter 1989, men alltså inte MFF.

I en av trapporna upp till ståplats är årtalen för de hittills 14 cupgulden ingraverade. Det börjar bli rätt få som passerar de stegen som faktiskt har upplevt någon av de titlarna.

Invändningen att cupen inte är särskilt viktig och att MFF i många år inte tog den riktigt på allvar köper jag inte. Visst, på 90-talet var ofta laget inte tillräckligt bra för att utmana om några titlar, efter 1999 var återuppbyggnaden överordnad allt annat och vissa tränare prioriterade cupen lågt. Men inte i 29 år och särkilt inte nu när cupens status höjts rejält parallellt med att MFF är inne i sin bästa period någonsin.

Att dissa cupen är till viss del även att nedvärdera MFF:s historia.

Mellan åren 1944 och 1989 spelades det 31 upplagor av Svenska cupen. MFF spelade final 16 gånger och vann 14 av dem. Under en period på nästan 50 år nådde MFF alltså final 52 procent av gångerna och vann i stort sett alltid när man var i final. Det ska klubben vara stolt över.

Efter 1989 har MFF bara spelat två finaler och förlorat båda.

Frågan är om det går att hitta några andra klubbar i Europa som försämrat sig lika mycket i det nationella cupspelet?

De finns säkert, men i så fall handlar det garanterat om lag som fallit igenom i det övriga också; i kampen om seriesegrarna och Europaspelet. I kombinationsgrenen bra på allt annat, men kass i cupen måste MFF vara en unik klubb och överlägsen vinnare.

Därför tänker jag fortsätta tjata även om säkert många tycker att det är tröttsamt. Bästa sättet att täppa till munnen på mig är ju dessutom om Malmö FF går ut och vinner den där “cupajävelen.

Känns också som om allt fler i styrelsen, MFF-ledningen och i medlems- och supporterleden börjar längta efter det där trendbrottet en cuptitel skulle ge. Det pratas ju mer och mer om att Malmö FF har tre målsättningar: SM-guld, kvala in till Champions League eller Europa League och vinna Svenska cupen. Eftersom kampen om cupen tidsmässigt kommer först är det ju också rätt bra om fokus kan få ligga där åtminstone ett tag.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close