Nyheter

Tre miljoner till Spjutstorps IF

Jag har svävat mellan hopp och förtvivlan.

Spjutstorps IF får 3 miljoner kronor från Arvsfonden för att skapa en lokal för barn- och ungdomsverksamhet.
– Spjutstorps IF:s projekt är ett bra exempel på hur man gör skillnad för barn och ungas fritidsutbud. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för ökad aktivitet, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Arvsfondens enhetschef Hans Andersson.

Genom att riva en del av den befintliga byggnaden och i anslutning till denna bygga en ny lokal, vill Spjutstorps IF skapa en samlingsplats för barn- och ungdomsaktiviteter, både i egen regi och i samarbete med andra föreningar.
Den befintliga servicebyggnaden som uppfördes i mitten av 70-talet är undermåligt isolerad och har betydande sättningsskador. I den nya lokalen kommer framför allt fritidsgårdsverksamhet att bedrivas, såsom pingis, tv-spel, matlagning, bakning och filmkvällar.

Spjutstorps ordförande Ingvar Gustafsson är både glad och lättad.
Beskriv behovet ni har?
– Vi har en huvudbyggnad som är hårt ansatt av konstruktionsfel. En vägg som håller på att rasa och det har medfört läckage.
Vad är det för byggnad?
– Det är den befintliga klubbvillan med omklädningsrum. En traditionell klubbstuga. Förfallet började för tio år sedan. Vi äger även Spjutstorpsbadet, Sveriges äldsta friluftsbad, så reningsverket ligger också innanför väggarna vilket gör det hela mer komplicerat och kostsamt. Skicket är en katastrof. Vissa rum är avstängda.

Föreningen äger allt och dialogen med Tomelilla kommun har som bäst mynnat ut i erbjudanden om räntefria lån.
– Totelt sett står vi inför en kostnad på fem miljoner kronor. Det var helt uteslutet att ta femmiljonerslån – så vi fick ta till andra lösningar.
Tre miljoner kronor kommer nu från Arvsfonden.
– Sedan tidigare hade vi fått en miljon av Färs & Frosta Sparbanksstiftelse – samt 700 00 kronor från Riksidrottsförbundet. Nu har vi har en liten bit (300 000 kronor) kvar, men det hoppas vi lösa med ideella krafter och annan sponsring.

Hur kommer det att se ut när ni är klara?
– Då får vi lokaler som är handikappanpassade – inklusive omklädningsrummen. Allt blir snygggt och användningsfunktionellt vilket kommet att bidra till att ungdomar kan få en meningsfull fritid.
Utan klubbstuga hade det blivit svårt att bedriva verksamhet?
– Ja, herregud. Så det har varit nervöst ett tag. Vi blev lovade besked från Arvsfonden i december – vilket sedan blev flyttat till den 14 februari. Jag har svävat mellan hopp och förtvivlan.
Hur började ni processen?
– Vi har ansökt på många olika ställen. Arvsfonden kom in i bilden för något år sedan, Marie Schuman har lagt ner ett otroligt arbete.

Spjutstorps IF planerar även att involvera andra föreningar i mötesplatsen, ett samarbete har inletts med Tomelilla Motorklubb.
– Det känns fantastiskt kul att vårt projekt kan bli verklighet. Dessa pengar kommer bidra till att många barn och ungdomar på landsbygden får en gemensam mötesplats att kunna träffas på under många år framöver, säger projektledare Marie Schuman.

Fakta om Arvsfonden

Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det gjorde även Färdtjänst, Cirkus Cirkör och Glada Hudik-teatern. År 2016 delades 734 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close