Korpen Malmö IFMagasinNyheter

Korpen – bredare och större än många tror

Korpen Malmö IF har hamnat i skymundan och storhetstiden ligger en generation bakåt. Men verksamheten är ändå mycket större och bredare än många tror. Ambitionen är dessutom att växa och ta igen en del förlorad mark.

Detta är en artikel från Korpen Malmö IF:s klubbmagasin

– Fotbollen är fortfarande absolut störst hos oss, men vi har regelbundna aktiviteter i många andra idrotter också, säger Korpen Malmö IF:s föreningschef Ola Pettersson och räknar upp.

– Ishockey, handboll, innebandy, bordtennis, zumba och så har vi dragit igång E-sport. Dessutom ligger padel i pipelinen. Vi gör så att vi på facebook ställer frågan “vad vill ni ha?” och sedan kollar vi på lokaler och annat. Om minst 20 tecknar sig kör vi igång.

– Därför kan det snart finnas volleyboll, som är en gammal klassisk korpidrott i Malmö, på programmet liksom boule och stavgång/promenad för våra äldre. Nyligen blev jag även uppringd av en entusiastisk person som ville starta med dart. Därför har vi nu planer för den sporten också, säger Ola Pettersson.

Allt bottnar egentligen i ett policybeslut att gå tillbaka till rötterna. Korpen förlorade en del i jakten på yngre medlemmar och lokalt aktivitetsstöd. Det är inget man tänker överge, men i ambitionen att hitta tillbaka passar till exempel stavgång och promenader alldeles utmärkt.

– Våra äldre medlemmar kände sig utanför. Vi vill ju vara ett alternativ även för dem som med ålderns rätt vill ha lite lättare träning och sociala möten. Dart är en annan idrott som passar väl in i den bilden.

Ola Pettersson berättar att Korpen Malmö IF även arbetar mycket med uppdrag. När det gäller integrationen samarbetar man med Korpen Riks, bland annat ordnar man så kallad öppen verksamhet för nyanlända.

– 100-lappen kallar vi det, eftersom det inte ska kosta mer än så.

– Vi har även samarbete med arbetsförmedlingen där nyanlända får spela fotboll som ett led i integrationsprocessen. Då bygger vi in teori om svenskt föreningsliv där vi berättar vad som är unikt med våra folkrörelser. Det är väldigt nyttigt för dem att kunna och all undervisning sker på svenska så att vi kan få in den språkliga utvecklingen.

Men mest handlar det fortfarande om fotboll, där Limhamnsfältet och Malmö IP:s grus sedan länge är ersatt av konstgräset på Mellanheden. Fram till 2015, efter nystarten från konkursen, sysslade man till och med bara med fotboll. Nu ligger fotbollen på runt 85-90 procent.

– På sikt är målet att det ska vara 50/50 mellan fotbollen och de övriga idrotterna. Vi gillar fotbollen och den är en vital del av historien, men det är heller ingen hemlighet att den är resurskrävande och drar mycket energi från ett rätt litet kansli. En jämnare fördelning hade gett bättre balans, säger Ola Pettersson, som själv inledde sin långa bana inom Korpen just i fotbollen.

– Jag spelade i Västra Klagstorp och BK Kick, med materialaren Malte och de andra legendariska gubbarna. Sedan gick jag över till IFK Malmö och jag minns fortfarande en DM-final mot Malmö FF, som vi förlorade med 2-3. Jag gjorde 2-3-målet och kommer alltid att gräma mig över att jag blev feg och missade chansen att även göra 3-3.

– Tyvärr drabbades jag av en reumatisk sjukdom och blev tvungen att sluta spela fotboll, som jag älskade över allt annat. I flera år kunde jag inte spela eller träna, men så upptäckte jag Korpen. Vi bildade ett lag och jag proppade i mig smärtstillande för att kunna vara med. Det gick faktiskt så bra att vi tog oss ända till final i serievinnarcupen. Vi hade tagit namnet “De arbetslösa”, för de flesta i laget var just det och i finalen skulle vi möta stora SEB med Per Ågren och flera andra stjärnor. Det slutade med att vi vann finalen också.

Efter det älskade Ola Pettersson både fotbollen och Korpen så när en av de stora kanonerna i korpverksamheten Bror Helgesson hörde av sig för att höra om Ola var intresserad att engagera sig som ledare och i styrelsen sa han inte nej.

– Bror hade på något vis upptäckt att det fanns ett ledarämne i mig. Fast han ville ha in mig i styrelsen direkt. Det var nog tur att han inte lyckades för det var bättre att lära sig steg för steg, minns Ola Pettersson.

– Jag får fortfarade gåshud när jag tänker tillbaka på hur alla de stora ledarna på den tiden lärde upp mig.

Numera är Ola Pettersson föreningschef och basar på kansliet på Hillerödsvägen. Ordförande för Korpen Malmö IF är Francisco Canabaté.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close