skanesport_desktop-panorama-1

BloggarFotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En vintermatch som värmde för MFF

MFF gjorde precis vad laget skulle göra mot Gefle IF; vann och gjorde det med rätt marginal.

Inför sista omgången har nu både MFF och Brommapojkarna sex poäng och 4-0 i målskillnad. Vid vinst är det givetvis inget snack. Om det blir oavgjort kan man varken avgöra med hjälp av målskillnad, antal gjorda mål eller inbördes möten. Då avancerar MFF tack vara högre ranking, en ranking som följ lagen sedan lottnings- och placeringsprocessen av gruppspelet inleddes.

Det var en stabil match med åtskilliga individuella toppar. Här är ett par spontana påpekanden jag vill följa upp insatsen med:

Köper inte till 100 procent att det bara var bra att MFF gjorde 3-0 och ordnade fördelen av att gå vidare med oavgjort i gruppfinalen. Av det enkla skälet att det finns mer i potten än avancemang. De fyra bästa gruppvinnarna får fördelen av hemmaplan i kvartsfinalen. Sju poäng kommer knappast att räcka för att fixa det. MFF ska inte snegla mot kryss. MFF ska gå för vinst och nio poäng.

Alexander Jeremejeff presterade efter en tillfällig svacka mot Dalkurd en ny riktigt vass insats. Efter ett nickmål som det han gjorde till 1-0 behövs det plötsligt en hel oljetanker för att rymma alla som vill sitta med i Jeremejeff-båten, där vi ibland bara behöver en eka. Men det är för att många inte tittar längre än till målen och avsluten. Alexander Jeremejeff är en ovanligt spelskicklig anfallare, klok också. Titta på hur hur han söker ytor och passningsvägar och hela tiden vill vara en del i spelet. Plus spelar fram andra till avslut.

Bäst i övrigt var Johan Dahlin (inget misstag och en del att göra), Sören Rieks (kommer att göra många mål när resten av laget bättre förstår hur han löper), Rasmus Bengtsson (planens bäste om jag ska utse en sådan) plus Oscar Lewicki (fortfarande en del slarv och stopp, men den som lyfte sig i särklass mest i jämförelse med matchen mot Dalkurd). Mattias Svanberg visade också att han vill ha kvar sin startplats och Behrang Safari varvade också upp rejält.

Både MFF-lånet Anton Kralj och förre MFF-spelaren Piotr Johansson gjorde bra insatser i Gefle IF. Piotr var den som öppnade för de andra i offensiven och måste bara vara en nyckelspelare för Gefle i Superettan. Fast MFF-aktuell igen blir han inte. De som är i MFF-truppen nu är ännu vassare och att plocka tillbaka spelare man ratat gör inte MFF. Hur mycket det beror på tjurskallighet vet jag inte, men man gör det inte. Anton Kralj däremot kan komma tillbaka. Förhoppningsvis är det meningen med lånet. Han har bra och funktionell teknik i fart och är utvecklingsbar. Dags också att lägga ner snacket om att han är för kort och klen. Det pratet har han fått höra i många år, även i MFF. Insatsen idag visade om inte annat att han inte ska falla på det.

Framförallt var det bra att matchen spelades! Jag köper inte gnället på snö och kyla, dåliga förhållanden och matcher som får ändrad speltid. Ibland är det jättenyttigt att inte få allt serverat. MFF ska givetvis alltid göra allt för att ordna så bra och proffsiga tränings och matchförhållanden som möjligt. Svenska Fotbollförbundet, SEF och alla hemmalag – inklusive Gefle IF – ska också göra det. Ibland händer dock saker som inte går att förutse och det är bra att öva på det! Malmö FF ska ut i Europa och kvala igen. Ventspils perfekt? Nej. Vardar perfekt? Nej. Om man går vidare till gruppspelsstadiet i Champions League eller Europa Leage och får möta ett ryskt lag borta mitt i smällkalla Sibirienvintern? Ska man då lyssna på alla som sitter hemma i Malmö och bölar framför tv:n om att planerna och vädret är bättre hemma eller gå ut och göra det bästa av förhållandena?

Man ska inte hoppas att det oväntade strulet inträffar. Ibland är det dock som sagt bara nyttigt att ha kämpat sig igenom lite motvind och dra lärdom när det trots allt händer. Dessutom kan sådana matcher bli ett minne för livet. Jag älskar fortfarande känslan av att ha varit på plats på MFF-Brann i Royal League i februari 2005. Det var full snöstorm, svinkallt, blåsten fick snön att kännas som spikar i ansiktena på spelarna och oss som satt på läktaren. När jag påminde om matchen på twitter svarade dessutom Olof Persson direkt att det inte var så kul för spelarna med lite hår.

Jag har inte glömt den matchen, Olof har inte heller gjort det. MFF vann förresten då också. Med 2-0. Därför håller jag inte ett dugg med de som säger att matchen i Gävle borde flyttats till en annan match eller dag. Det gick alldeles utmärkt att spela och MFF fick på nytt visa att man kan vinna även sådana matcher!

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close