skanesport_desktop-panorama-1

FotbollLandskrona BoISNyheter

Peter Condrup om turerna i BoIS

Efter 20 års styrelseengagemang i Landskrona BoIS, på senare år förknippat med storskalig sponsring som bokstavligen talat räddat klubben, har Peter Condrup hamnat på kant med supportrarna i klubben.
Vi stämde därför träff med en av Sveriges mest utskällda fotbollspampar.
– Jag blir kallad cancersvulst och diktator. Det känns jobbigt när man lägger ner 20-30 timmar i veckan ett antal miljoner per år – och att det går ut över min familj, säger en sårad, men inte sänkt, Condrup.

Det är lätt hänt att en intervju med Peter Condrup i dessa tider blir ett försvarstal.
Mycket av det som företagsprofilen fått prata om i media är nämligen sina och klubbens affärer. Men mer om det senare.
Vi backar bandet en tid.
Hur blev du BoIS:are från första början?
– Mitt intresse för BoIS började på sent 80-tal. Det var roligt att gå att titta på fotboll i sin egen stad. Jag var främst en supporter som alla andra och arbetade då som arbetsledare på SIAB. Jag hade absolut ingen ekonomi att som privatperson sponsra någonting. Jag började som lärling och arbetade mig uppåt.
1994 bredde PNB ut sig och fångade upp Peter Condrup.
– PNB i sin tur hade intresse av att sponsra BoIS. Vi marknadsförde oss där och nyttjade till stor del nätverket – och det fungerade jättebra.
Vilken är din koppling till staden?
– Jag är uppvuxen där. I Sandvången närmare bestämt och flyttade ut till Borstahusen 1967. Landskrona är staden i mitt hjärta och kommer alltid att förbli. Liksom BoIS är laget i mitt hjärta och kommer alltid förbli. Trots problemen som dykt upp de senaste månaderna. När jag kom in i styrelsen 1997 blev mitt hjärta för evigt randigt.
Var det första gången du fick en relation till en idrottsklubb – på insidan?
– Ja, det kan man säga. Man är stolt över att tillhöra föreningen. För mig symboliserar BoIS Landskrona som stad på samma sätt som varvet och Siw Malmkvist gjorde. Landskrona Stad är för mig en av de finaste städer man kan tänka sig – den har allt.
– Landskrona BoIS är en anrik förening som alltid skötts bra.
Väldigt många skulle nog säga att BoIS alltid förknippats med usel ekonomi?
– Ja, jo. För vi har inte haft de sportsliga framgångar som man hade kunde ha förväntat sig. När Allan Karlsson tog tag i det 1994 var det ett minus på 12-13 miljoner i kapital i kassan. Det rättade man till genom ett djäkligt bra jobb och den styrelsen som satt då var verkligen handlingskraftig. Med Kenneth Håkansson i spetsen blev det också bra. Klubben tog sig till Allsvenskan, sålde av spelare och fick ett eget kapital på 13-14 miljoner. Vi hade till och med förhoppningar om att etablera oss i toppen – men så blev det ju inte…
– Återtågen gånger två blev kostsamma, det rann iväg med pengar och vi hade inte turen att kunna sälja av fler spelare. Många har gjort och gör ett fantastiskt jobb, men ingen är felfri.

Med facit i hand – hade du/ni kunnat göra annorlunda?
– Jag känner ingen ånger. Jag tycker att BoIS gjort det mesta rätt till 99%, för det är svårt att få ihop alla bitar. Man har kommit tillbaka till eliten igen – vilket nästan är en bragd.
Många storsponsorer har fått frågan – ”Hur mycket pengar har du lagt ner?”. Nu får du samma fråga…
– Både vad gäller tid och pengar så är det tillsammans kolossalt mycket. Så kan vi säga.
Det är ingen omedelbar jämförelse, men i Trelleborg som kan jämföras både fotbollsmässigt och storleksmässigt som stad, så är Rune Andersson närmast helgonförklarad som storsponsor?
– Jo, men med skillnaden att han blir rest staty och jag placeras i en likkista, haha.
Varför är det så tror du?
– För det första kan jag inte jämföra mig med Rune. Han är en legend i affärslivet och en person man ser upp till och vill lära sig utav. Men visst det finns likheter med engagemang och sponsring samt hjärta. Affärsmässigt är det inte rätt beslut för någon utav oss att lägga de summorna på en förening. Men investerar man väldigt mycket pengar i någonting vill man ju veta att de går till rätt ändamål.
Och det är väl det en del av problemen den senaste tiden handlat om. Folk kanske tolkar att du lägger dig i för mycket på grund av pengarna. Så, har du lagt dig i för mycket?
– Nej, det är tvärtom. Det kan finnas tillfällen då man tycker föreningen kunnat göra annorlunda och bättre. Men det är engagemanget i föreningen som driver mig i de här frågorna.
Tycker du att ni gjort det så bra ni kunnat i Landskrona BoIS?
– Nej, det tycker jag verkligen inte. Vi kunde ha gjort allt bättre. Vi kunde framför allt ha varit mer sparsamma när vi hade kapital och gick till Allsvenskan. Vi satsade för mycket på fel kort i samband med de dubbla misslyckade återtågen. Men nu är vi nog på rätt köl. Det viktiga är att vi måste jobba både med hjärta – och hjärna. Vi måste tjäna mer pengar.
Har det varit en del av ert misslyckande de senaste åren? För mycket hjärta och för lite hjärna?
– Ja… När du säger så… Det känns hemskt att säga – men det kan faktiskt ha varit så. Det måste finnas en balans.

Beskriv den senaste tiden ur ditt perspektiv?
– Den har varit turbulent…
Från utsidan konstateras att ni har sprickor i laget och läckor i styrelserummet – man får en bild av att det inte finns harmoni?
– Det stämmer delvis. Det vi pratar om i styrelserummet kan man ibland läsa i media/forum på nätet samma kväll – vilket är lite olyckligt
Sätt ett annat ord på ”lite olyckligt…”?
– Det är för djäkla dåligt! Det ska inte få ske. Men det finns alltid de som tycker om att berätta något när man vet något. Det är illojalt tycker jag.
– Spelartruppen finns det också incidenter kring, men jag tror ändå att den mår bra.
Inom kort ska styrelsen bytas ut i Landskrona BoIS – blir det bättre harmoni i klubben för det?
– Den styrelse som valberedningen föreslagit tror jag är beredd att ta tag i frågan om hur organisationen ser ut – och om den är rätt.
Var det självklart att fortsätta för din del med tanke på all den kritik som riktats mot dig?
– Jag hade bestämt mig för att sluta som styrelsemedlem, men blev övertalad att fortsätta. Jag har velat lämna en längre tid eftersom det finns annat som jag egentligen vill lägga mer tid på, som familjen, men det har inte blivit så.
Om du hade hoppat av styrelsen – hade du dragit in alla sponsorpengar då?
– Det kan man ju tänka sig att det skulle kunna vara så? Men med rätt styrelse har jag inga problem att stoppa in sponsorpengar fortsatt. Men det måste vara med rätt värdegrunder som bas – som den svartvita tråden. Med Robert Carlén som ordförande, och övriga som är förslagna av valberedningen, ser jag inga problem alls med att fortsätta sponsra. Det är en styrelse som jag vet står bakom BoIS värderingar.
– Allt handlar heller inte om sponsorpengar. Man kan trycka in hur mycket sponsorpengar som helst, men föreningen skulle ändå inte fungera utan 150 ideellt arbetande personer som gör underverk varje dag. Det är dessa människor som håller föreningen vid liv!
Det måste väl ändå finnas en nivå av vad man står ut med? Som hot?
– Det finns en falang som tycker att jag gjort mitt och borde tacka för mig. Så kan det vara, men jag vill lägga av när jag själv vill. Hotad har jag blivit privat i omgångar, men det ska inte få avgöra. Valberedningen bestämmer om jag bör fortsätta och jag kan gå på dagen om jag vill.
Din styrelse har inte backat upp dig kan jag tycka?
– Jodå, det är många som backar upp mig! Men de kommer till mig privat. Jag tror att de gillar vad jag gör – inte bara för att det finns pengar med i bilden.

Peter Condrup ser frustrerad ut och slår ut med armarna.
– Det har varit turbulent förut. Som när vi bildade spelarinvestbolaget 2009 där jag hade tre delar av tio möjliga. Det var enda räddningen för klubben att överleva då – jag hade inget val. Då var det liknande tongångar – som att jag gjorde det för att få makt. Glöm det! Bara glöm det. Alternativet var att se BoIS gå under. Hade det varit ett bättre alternativ!?
– Sedan har det funnits nödlösningar även i andra sammanhang, som när vi var tvungna att sälja skolan – det som idag är LA School of Sports. Vi har fått mycket skit för det också.
– Vi har räddat upp siffrorna i omgångar, men det är viktigt, både för staden och för BoIS, att skolan finns till och mår bra.

Tillbaka till Landskrona BoIS.
Anledningen till att du nu är ifrågasatt beror i grund och på botten på klubbens darriga ekonomi som du varit med och ”räddat upp”. Det är ett väldigt återkommande ämne…?
– Ja, och 2017 fick vi samma problem igen i form av ett ekonomiskt underskott och man kan ju undra varför?
Ja? Varför?
– För att vi ville till Superettan.
– När vi under sommaren såg att ekonomin höll på att gå åt skogen var vi bedrövade. Klubben behövde 3-4 miljoner kronor omgående och vi trodde att när vi sålde kansliet till LIKAB att det var en god gärning. Det enda klubben hade kvar att sälja var ju kansliet – som vi värderade till fem miljoner.
– Själv stoppade jag in 1,5 miljoner i något som var en ren räddningsaktion för att ta sig till Superettan. Annars hade vi aldrig klarat det. Aldrig! Vi hade inte kunnat betala ut löner, så illa var det.
– Angående försäljningen av kansliet så har vi har en plan på hyra och så vidare, men vi får se hur det kommer att fungera den närmsta tiden. De 1,5 miljonerna är dock inga pengar jag kommer att skänka – denna gång. BoIS måste hitta en modell för att stå på egna ben ekonomiskt.
Ångrar du upplägget i efterhand?
– Nej! Trots att idén kom från mig tyckte jag att det var en fantastisk idé. Men till och med i det fallet antogs det att vi hade baktankar. Men allvarligt… Vad skulle jag och de andra investerarna i styrelsen med ett kansli till? Vi vill för fan inte äga ett kansli – men vi var tvungna att agera och agera snabbt!

Kommentera medlemskortsaffären?
– Jag gjorde det av en jättegod anledning. Jag hade en fordran på 200 000 kronor som BoIS ville skriva låneavtal på, men tyckte jag att det var läge att göra någonting annorlunda som kunde gynna klubben långsiktigt. 250 medlemskort var värt 100 000 kronor så jag köpte det till mina anställda. I min vilda fantasi kunde kanske 50 av dessa behålla sina kort i framtiden och behålla intresset för BoIS. Nu blev det speglat till att det skulle vara ett maktspel och ett sätt för mig att styra medlemsmötet.
Så du struntade i det?
– Jag beslutade mig för att bara skita i medlemskorten – och eftersom jag fick korten först mellan jul och nyår så hade jag inte hunnit dela ut dem. För mig blev det en absurd situation. Från att göra någonting positivt av en skuld BoIS hade till mig till att bli anklagad för att köpa makt. Jag är fullständigt ointresserad av att styra någonting på det sättet. Det hade varit förkastligt. Vedervärdigt! Jag vill sitta i en styrelse för det arbete jag kan utföra och utför, inga andra skäl – och det gäller alla i styrelsen.
– Pengarna går till ungdomsverksamheten istället som en gåva. Det är dessutom rent privata pengar. En del skulle säga att det är dåraktigt, men mitt hjärta bankar för Landskrona BoIS och då vill man göra det bästa för klubben i varje situation.
Kan du ändå förstå att folk blir misstänksamma och hur reagerar du på att bli misstänkliggjord i omgångar?
– Jo, det kan jag kanske förstå. Men jag tror att det beror på att man inte har någon insyn i hur jag arbetar och varför jag gör det. Jag tar alltid till mig av kritiken och ifrågasätter mig själv. Ibland blir jag tokig på mig själv, men jag drivs av mitt hjärta i allt jag gör. Det har alltid varit så.
Känner du dig sviken?
– Det kan jag inte säga. Men jag känner mig djävligt ledsen. Att det finns en falang som baktalar mig istället för att prata med mig. Då känner jag spontant att vi i Landskrona inte jobbar tillsammans, som man måste göra för att lyckas i ett samhälle.
En del kanske tycker att det är du som står för samarbetssvårigheterna?
– Det får stå för dem och ibland har de kanske rätt. Jag har ett bestämt sätt att uttrycka mig och kan vara väldigt övertygad om att saker måste ske på ett sätt – skulle det sedan visa sig att jag hade fel har jag inga problem att be om ursäkt och rätta till det. Det tycker jag att jag bevisat.
Finns det en dialog mellan dig och den falang/supportergrupp som kritiserar dig?
– Jag har faktiskt träffat en del av BoIS-supportrarna på Hotell Öresund och tror att vi hade ett positivt samtal då. Det kan jag göra igen om det behövs. Jag är dessutom på de flesta träningarna, vill någon komma fram och prata då så går det givetvis bra.

I den nya styrelsen föreslås Peter Condrup som fortsatt vice ordförande bakom Robert Carlén.
Vad anser du att styrelsen ska jobba med den närmsta framtiden?
– Vårat främsta uppdrag blir att bygga upp en elitförening där 40 procent av truppen består av egna profiler. Med det materialet vill vi bli ett av Sveriges 20 bästa lag. Vi ska ha en ungdomssida som är bland de tio bästa i Sverige och där byggs det just nu upp någonting som är riktigt bra. Att Issa Manglind tog sig an ungdomsakademin är väldigt bra och det finns många fantastiska ungdomsledare i klubben.

Trots elitsatsningen. Du verkar nästan mest engagerad kring ungdomsspelarna?
– Jo, men jag älskar pågarna. Jag gör det verkligen och följer dem genom hela deras karriär. Det finns hur många som helst ute i andra större klubbar som jag följer stenhårt än idag. Som Alexander Farnerud och Jonas Olsson. Plötsligt sitter jag framför en TV och håller stenhårt på Häcken och Djurgården. Va fan? Häcken liksom!? Men det är ju för att jag älskar grabbarna som om de vore mina egna. Erik Andersson, som idag är i TFF, är nog jag följer noggrannast.
– Tänk förresten vad kul om alla dessa gamla hjältar en dag skulle kunna komma tillbaka till Landskrona i någon form, som med Issa nu, även om det blir svårt att få tillbaka dem som spelare.

Avslutningsvis. Vart ser du BoIS om 5-10 år?
– Jag tror att Landskrona BoIS redan om tre-fyra år är en väl etablerad elitklubb. Inte nödvändigtvis i Allsvenskan. Det viktigaste är att man sköter klubben som man ska göra med ungdomsverksamheten i fokus och med en ekonomi i balans. Ungdomarna är grunden att stå på – som när man bygger ett hus. Det är där man får engagemanget, sponsorerna och glädjen.
Vart ser du dig själv i föreningen då?
– Då är jag en stolt sponsor som njuter på läktaren. För även om jag inte sitter i en styrelse så kommer jag alltid att älska klubben. Det vill jag vara tydlig med.

Fotnot.
Eftersom det diskuterats i sociala forum. Beskriv din koppling till Skånesport?
– Jag har ingen roll i Skånesport över huvud taget. Jag har företag som annonserar där, men det är i ett rent professionellt syfte.

Christoffer Ekmark

  • Edit. Medlemskorten beskrevs först som ”årskort”. Det har korrigerats.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close