Korpen Malmö IFMagasinNyheter

Malmökorpen bildades 1946 – men fanns redan 1927

Malmö korporationsidrottsförbund bildades 1946 med nästan ett dussin olika idrotter.

Men då fanns det ända sedan 1927 en korpserieverksamhet i fotboll, som växt sig så stor att det en tid var oklart om personerna bakom den inte skulle köra vidare i egen regi och helt strunta i den nya organisationen

Detta är en artikel från Korpen Malmö IF:s klubbmagasin

– Rätt snart gick dock Malmö korpserier trots allt in i förbundet och blev en sektion som alla andra mot ett löfte att om de trivdes skulle de få lov att lämna igen, berättar Korpen Malmö IF:s nuvarande föreningschef Ola Pettersson.

Uppenbarligen trivdes man, för fortsättningen förblev gemensam.

Den ursprungliga korpserien i fotboll från 1927 omfattade tre divisioner med totalt 23 deltagande 11-mannalag.

Bland företagen som var med och spelade fanns SJ, Tullverket, Malmö Läderfabrik, Kockums, Malmö Yllefabrik, Mazzeti och Guldvarubolaget.

Spelplatserna var två: Sorgenfriplanen och Rörsjöplanen.

Att Malmö korporationsidrottsförbund kom igång 1946 var inte så konstigt. Andra världskriget var över och motion och idrott var en av pelarna socialdemokraterna ville bygga folkhemmet på.

– De flesta korpförbunden över hela landet startades åren efter kriget. Kopplingen till socialdemokratin är dessutom tydlig. Det var partiets folk som var med i Korpen också, berättar Ola Pettersson.

Tabeller från inomhusfotbollen

Att det tog lite tid innan fotbollen bestämde sig för att gå med innebar att den inte blev en av de ursprungliga sektionerna 1946. De var istället:

Badminton

Bordtennis

Bowling

Cykel

Friidrott

Gymnastk

Handboll

Orientering

Simning

Skytte

Tennis

När huvudläktaren på Gamla IP revs och anläggningen fräschades upp mot slutet av 70-talet var det först meningen att Korpen skulle få ta över den anrika idrottsplatsen. Så blev det dock aldrig.

Handbollen sticker för övrigt ut rejält i ett jämställdhetsperspektiv.

I början var det nästan bara motionsintresserade män i verksamheten och styrelserna, men i handbollssektionen startades en utomhusserie för kvinnor på Limhamnsfältet redan 1947. Det var till och med så att dam-serien kom före herrserierna. Där drog man igång först året efter, 1948, lagom till inomhussäsongen i Gamla Tennishallen.

Ytterligare ett år senare införde man separata sektioner för herrarna och damerna och växte snabbt till en nivå som numera känns smått overklig. 1972-73 hade Malmös korphandboll 115 lag med över 1 000 spelare i 15 divisioner.

Som en jämförelse kan nämnas att i korpfotbollen dröjde det ytterligare 20 år innan damerna fick sina egna serier.

Då hade hela verksamheten växt rejält och det poppade upp sektioner för allt möjligt. 1964 startades till exempel en Test-sektion, som inte hade några tävlingar eller träningar utan enbart gav deltagarna möjligheten att testa sin hälsa och fysik.

– På 70 talet var 70 000 Malmöbor medlemmar i Korpen. 70 000!, berättar Ola Pettersson och får nästan något drömskt i blicken.

Ole Törner

Del 1 i reportageserien om Korpen Malmö IF hittar ni här. Del 3 kommer nästa vecka.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close