skanesport_desktop-panorama-1

BloggarFotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Att inte förlänga SSP-avtalet ska ge MFF Event ett lyft

Alla förväntade ett odramatiskt årsmöte i MFF.

Så blev det också. Men en liten skräll bjöds deltagarna på.

Malmö FF passade nämligen på att släppa nyheten att klubben från och med den 1 januari 2019 själva tar över driften av restaurang- och kioskverksamheten på Stadion. Då går avtalet med SSP ut och efter att ha tagit in närmare ett tiotal anbud – inklusive ett från SSP om fortsatt drift – fastnade alltså MFF för alternativet egen regi.

Årsmötet bjöd på applåder.

Sociala medier närmast exploderade i något som kan liknas vid stående ovationer.

Det är ingen hemlighet att framförallt kioskverksamheten har fått stenhård kritik under åren avtalet gällt. I restaurangen och logerna har det blivit allt bättre. Men ryggsäcken med gamla, berättigade, klagomål har växt sig för tung för att bära. Nu tror och hoppas MFF att man efter det sista avtalsåret 2018 ska kunna göra det bättre på egen hand.

Efter mötet erkände MFF:s VD Niclas Carlnén att missnöjet med den nuvarade driften spelat in. Men det som lockat är framförallt två andra saker: 1) det finns pengar att tjäna och 2) det finns en event-verksamhet att lyfta.

Utan att MFF säger det tror jag att det även finns en tredje viktig faktor. Med ett eget kapital på över 450 miljoner har det blivit lättare att ta risken. För det finns en sak som glömts bort. En stor del av förklaringen till att SSP inte lyckats höja servicenivån över nivån där besökarna blivit nöjda – trots att man åtminstone de senaste åren haft ambitionen att göra det och ett bättre samarbete med MFF – är att det är extremt svårt att på 2-3 timmar på en begränsad yta serva 20 000 åskådare. Det krävs dessutom väldigt mycket folk, egentligen både fler och bättre utbildade än vad man hittills har lyckats rekrytera.

Om det inte blir bättre från 2019 finns det ingen annan att skylla på än MFF.

Om kostnaderna blir för stora och MFF inte tjänar pengarna man hoppas på är det också ett misslyckande.

Om det här inte bidrar till att lyfta eventverksamheten börjar man tömma ut möjligheterna att få fart på den, och det är nödvändigt.

Men det finns alldeles för många positiva saker att vinna på egen drift för att inte ta chansen.

Bara en sådan sak som den goodwill MFF automatiskt får från besökarna och supportrarna. Jag är övertygad om att försäljningen automatiskt ökar när de som köper vet att pengarna går till MFF. Det kan dessutom bli lättare att locka dit åskådarna tidigare.

De externa evenemangen blir också lättare att hantera. När MFF ska arrangera till exempel konferenser, konserter och påvebesök har SSP även då haft ensamrätten på försäljningen i restaurang och kiosker. Och MFF har fått konkurrera med andra aktörer som kunnat plocka fram paketlösningar. ”Vi har inte ägt hela affären” som Niclas Carlnén uttryckte det.

Det kan även vara lockande för MFF att speeda upp hanteringen på varor med hög försäljning och marginal, som öl, kaffe och läsk. Där har man redan påbörjat processen med tält utanför långsidan mot Kombihallen, speciallösningar vid ståplatstorget, walk in-serveringar och så vidare.

Störst kritik ska MFF egentligen ha för att klubben i samband med att Stadion invigdes 2009 skrev ett alldeles för långt avtal som man sedan suttit fast i, och gör så även 2018.

…………………………………………………

På årsmötet meddelade MFF också att allt nu är klart med Gunnar Djupes minnesfond.

Förra året var ju en av huvudnyheterna att en okänd småländsk MFF-supporter testamenterat alla sina tillgångar, bland annat en hyresfastighet på Upplandsgatan i Malmö, till MFF.

Håkan Jeppsson berättade att fastigheten kommer att säljas. MFF kommer dock att fullfölja och tillfredställa Djupes önskemål om att alla pengarna ska gå in i en stiftelse och avkastningen användas för att dela ut stipendier till ungdomsspelare som är goda kamrater.

Oavsett hur många miljoner fastigheten och det övriga dödsboet ger kommer Malmö FF alltså inte att tjäna en enda krona. MFF:s ekonomi och Djupes minnesfonds ekonomi kommer att vara helt skilda åt. Och fonden och stiftelsens enda uppgift kommer att vara att förvalta pengarna och dela ut avkastningen till utvalda unga spelare. Till skillnad från vad många trodde – missförstod – när arvet blev känt påverkas MFF:s ekonomi alltså inte alls.

Den allra första gången GD:s minnesfonds priser kommer att delas ut blir i samband med Skånecupen 2018-19. Med tanke på Gunnar Djupes testamente känns det som exakt vad han ville uppnå. Förhoppningsvis kan man dessutom göra lite extra av ceremonin så att priserna inte drunknar i alla de andra MFF delar ut till ungdomsspelare- och ledare, oftast i samband med årsmötet.

……………………………………….

Alla som var uppe för omval blev det. Utan någon som helst dramatik.

Håkan Jeppsson är därmed ordförande i två år till.

Och ledamöterna Maria Ivarsson, Anna Nordström Carlsson och Anders Pålsson valdes om på tre år.

Ole Törner

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close