H65HandbollHandbollsbloggenHK BjörnenHK MalmöIFK Kristianstad

Facit inför slutspelet

I Kristianstad vaknar man upp som seriesegrare idag.
Igen.
Ingen hade naturligtvis förväntat sig någonting annat och det måste kännas skönt för laget att ha det avklarat när man nu beger sig till Zagreb i helgen för att spela en direkt avgörande match i Champions League.

Den stora frågan nu är vilka de kommer att välja i en kvartsfinal.
Ystads IF eller IK Sävehof.
Jag börjar vackla i tron att de väljer YIF. IFK har ju valt bort dem förut och det är ju inte så att Partillegänget hostat upp sig speciellt mycket i slutet av säsongen.

Ifjor slog IFK YIF med 3-1 i semifinalen, efter att ha valt tabellsjuan GUIF före tabellåttan YIF i kvartsfinalen.

Kvartsfinalerna ser i dagsläget ut att bli:
IFK Kristianstad-IK Sävehof
HK Malmö-Ystads IF
Redbergslid-GUIF
LUGI-Alingsås

Det skulle kunna ge semifinalerna:
IFK Kristianstad-Redbergslid
HK Malmö-Alingsås

Och finalen:
IFK Kristianstad-HK Malmö
Jag säger redan nu att Malmö tar den matchen med 28-25.

***

I SHE har H65 i helgen chansen att säkra sin serieseger. Vinst borta mot Önnered samtidigt som Skuru tappar poäng borta mot BK Heid så är det klart.

H65 är minst sagt speciellt.
För dagen är det bara två spelare i truppen som inte spelar i något av landslagen eller har meriter från något av landslagen. Mikaela Fransson och Gry Bergdahl. Den förstnämnda har tagit stora steg från de låga divisionerna i Vinslöv – med hög avslutsprocent – och Gry har, matchens lirare senast, har gått från övertydlig andramålvakt till ett riktigt bra alternativ bakom Jannike Wiberg.
Jannike förresten. H65:s bästa spelare över hela säsongen är inte heller med i ett landslag. Men hon har ju gjort resan tidigare och testat på i de sammanhangen.

Nu kan det inte småkonspiratoriskt muttras i Mellanskåne längre om hur deras spelare blivit förbisedda.

Tvärtom.

Med så många H65-spelare i de sammanhangen får klubben nu lära sig att hantera en ny situation. Nämligen det enorma favoritskapet. Hanterar alla den pressen?

Om ja – så blir nytt SM-guld.

I SHE kan det bli lite vad som helst i kvartsfinalerna eftersom det är så jämnt kring platserna 6-7-8-9-10.
Förmodligen spelar det ingen roll vad gäller semifinalerna. De blir liksom i fjor:
H65-LUGI.
Skuru-Sävehof.

Trolig final:
H65-Skuru.

Ska vi försöka tippa den också?
Ok. 28-25 där också. Ja, till Höör-laget.

***

Ligalandslaget plockades ut under torsdagen. Ett landslag som jag mer och mer börjar förstå kan vara någonting bra. Många av dessa spelarna är bara en eller två spelare bakom en viss position och att få det svart på vitt lär ju inte minska motivationen för vidaresatsning.

LUGI bidrar med Elinore Johansson, Ebba Engdahl och Melissa Petrén.

H65 är ännu värre och skickar Emma Rask, Mikaela Mässing, Evelina Källhage och Emma Lindqvist.
Ex-LUGI/H65-keepern Jessica Ryde sluter upp med ex-H65:aren Cassandra Tollbring.

Detta ligalandslag ska bara träna. Fasas in i ett sammanhang som gör steget till ett A-landslag mindre.
Så. Vilka spelare kan vi en dag se i det riktiga landslaget?
Jag tror mest på Mikaela Mässing som har det där vansinniga skottet, men med tanke på vilken explosiv utveckling Emma Lindqvist haft – och har – så kan jag även se henne i de sammanhangen om några år.

***

På söndag 13.45 i Helsingborg Arena:s andrahall spelar HK Björnen (tabellsjua av nio lag) bortamatch mot HK Helsingborg 2 (tabellfyra) i division fyra.
Det kommer jag INTE att missa. Förhoppningen är fortfarande att spela några få minuter med Björnen i någon match denna säsong. Tyvärr ställdes den matchförberedande träningen under torsdagen in på grund av snöoväder (jag har inte en flinga utanför huset på Eslövs slätter). Synd, eftersom jag känner mig i snuskigt fin form.

Jag måste säga att projektet med #HurSvårtKanDetVara? är något av det roligaste jag gjort, även om mina knän, fingertoppar och galla protesterar våldsamt mot det påståendet. Mycket för att de härliga grabbarna/gubbarna i Sjöboklubben varit så hjälpsamma, överseende och allmänt trevliga. Att sitta kvar i omklädningsrummet och snacka skit efter en träning är fantamaj en av livets trivsammaste stunder. De flesta fisförnäma kaffe latte-morsor med äggskalsfärgade fondväggar i sina femmljoners-trerummare i Västra Hamnen skulle förmodligen rodna av skam och säga upp bekantskapen om de hörde allt som sades, men det är med en hjärtlig ton trots allt.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close