HandbollsbloggenNyheter

IFK:s milstolpe och målorgien i Helsingborg

En milstolpe i svensk klubbhandbolls historia passerades idag när IFK Kristianstad sopade banan med Zagreb – i Zagreb – och avancerade från gruppspelet för första gången. Efter 10-10 i paus agerade de hårt och bestämt i andra halvlek medan Zagreb såg svagt ut i både kött och ande. 23-27 skrevs det till, men sista kvarten var egentligen inte spännande för fler än de klentrogna.

Redan innan säsongen skickades signalerna ut om att det här var möjligt, med en inspelad trupp som fick behålla stommen. Därför är det inte alls någon överraskning att IFK får fortsätta i CL och viktigast av allt – fortsätta att ta steg framåt som förening. Handbollsevolutionen i Kristianstad har gått från amöbor till grodor på land.

Sportsligt, socialt och marknadsmässigt har föreningen tagit ännu ett steg framåt. Men det betyder inte att klubben inte kan bli bättre på andra håll. Som inom kommunikation exempelvis.
Hade de inte haft Kristianstadsbladet som bensin i intressebrasan hade de varit tvungna att agera långt tidigare. Men det finns en tydlig trend hos de stora klubbarna i Sverige att göra mer content själva. Artiklar, videoreportage, resedagböcker och så vidare. I de egna kanalerna är kvällens triumf knappt presenterad. Jo, på en just nu (21.10) icke fungerande länk på hemsidan. Hallå där!

Jaja.
Det var meningen som en hyllning. IFK Kristianstad ska spela åttondelsfinal mot Flensburg i Champions League. Ingen träningsmatch eller plojmatch på sanden. Det är på riktigt! Där är klubben nu. Häftigt!

***

Om vi tittar på andra sidan av handbollsuniversum så spelade HK Björnen bortamatch mot HK Helsingborg idag. Härlig High Chaparal-handboll där jag smärtsamt insåg vilket stort steg det kommer att krävas för mig att klara mig ute på banan en dag.
42-39 (!) vann nordvästskåningarna med sedan elitserierutinerade Jonas Busk hängt in 14 bollar. “Eke” i Björnen var marginellt sämre med 13.

Helvete vad det smälls på ibland alltså.

***

LUGI, utan en krasslig Ebba Engdahl, var övertydligt ett bättre handbollslag än Skövde.
En bra bit in i andra halvlek leder skånskorna med 25-17, bara för att minuterna senare köra fast totalt. Skövde höll på att väcka matchen till liv efter ett par snabba omställningar och hade 25-22 efter fem raka mål. Dessutom hade de lägen att komma ännu närmre.
Men sedan LUGI vaknat till och Magnus Frisk gastat till sig en helt vansinnig utvisning med tre minuter kvar blev det hemmaseger trots allt.
Och Skövde kommer troligtvis att få kvala, trots att de har ett uppgivet Eslöv i en av de två avslutande matcherna. Det kan alltså bli mer än ett av 2000-talets stora klassiska handbollslag som riskerar att åka ur högsta serien i år.

***

I herrarnas division ett-serie kunde H65 ta en nödvändig seger i bottenkampen. Bottenkonkurrenten Kroppskultur var inte ens ens nära.
Och Vinslöv som ena veckan har sniff på Allsvenskt kval är den andra veckan lika nära platsen som resulterar i återkval.
Denna serien alltså…

***

Ystads damer tog andra segern på två matcher den här helgen.
24-20 mot Hellton innebär att kontraktet är kirrat. Och nästa säsong lär man få spela Skånederbyn mot bland andra Kävlinge, som mer eller mindre säkrat seriesegern i division två.

***

I herrarnas division två-serie har både H43 Lund och Farmen i praktiken säkrat sina kvalplatser till division ett.
Lågan däremot har en del jobb kar att göra för att säkra kontraktet i samma serie. På fel sida strecket jagar Åhus.

***

I helgen tog förresten nystartade Kuststadens HK hem seriesegern i division fyra. Max Frank Philip Falkman avgjorde med matchens sista kast till 24-23.
Lejonen (H43) och nystartade Hässleholm tar steget upp från den andra division fyra-serien. En av de största Handbollsframgångarna i Hässlehulla på måna år. Harrrrlitt!

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close