Jimmy går korståg mot matchfixning i division ett
Matchfixning inom svensk fotboll har om inte blivit allt vanligare så åtminstone uppmärksammats betydligt mer de senaste åren.
– Okunskapen kring vad matchfixning är och hur man ska uppträda vid misstanke om det är stor. Därför läggs det från centralt håll nu kraft på att informera klubbarna, inte minst i division ett, säger Jimmy Fors, operativt ansvarig på Ettanfotboll.
”I snitt omsätter en division ett-match 20 miljoner kronor på spelmarknaden.”
Smack.
Med en mening ren fakta får åhörarna på Jimmy Fors föreläsning plötsligt en ny dimension på verkligheten. Med så mycket pengar i omlopp, som påverkas kraftigt huruvida en boll studsar hit eller dit, finns det även mörka krafter som vill påverka.
– Någonstans får man backa bandet till december månad då Svenska Fotbollförbundet inledde ett projekt, finansierat med medel från FIFA, att stärka den semiprofessionella fotbollen i Sverige, i det projektet finns Division 1 Herrar, Damallsvenskan och Elitettan med. Väldigt många av våra föreningar vill bli mer informerade om matchfixning eftersom det finns väldigt lite kunskap kring ämnet, säger Fors.
Under onsdagskvällen föreläste han i ämnet för Lunds BK, en av fem skånska division ett-klubbar.
– Den vanligaste frågan är: ”Min pappa spelar alltid på mina matcher – är det matchfixning?”. Svaret på det är att det inte är matchfixning.
– Men, betonar Jimmy!
– Om pappan spelar å spelarens vägnar – då faller det inom ramen för matchfixning. Det är viktigt att hålla isär de begreppen.
Hur vanligt är det att spelare bettar på sina egna matcher?
– En forskningsstudie från Karolinska Institutet visade att 20 procent av spelarna någon gång spelat på sin egen match. Men jag vill tillägga att det finns en okunskap om vart gränsen går. Som att det vore tillåtet att man får spela på seger för det egna laget, vilket man såklart inte får.
Det finns en global marknad att ta hänsyn till angående summan på 20 miljoner kronor som i snitt omsätts på en svensk division ett match. Det påverkas dessutom av att svensk division ett-fotboll spelas under sommaren när många andra ligor ligger nere helt. Utbudet är då begränsat.
– Det är helt bisarrt mycket pengar och majoriteten kommer från den asiatiska marknaden. Även U19- och U21-matcher ligger på nio-tio miljoner kronor i omsättning i snitt. Därför är det bra att förbundet tar tag i det.
Jimmy tar upp konkreta fall i sina föreläsningar. I Skåne finns det flera klubbar som under de senaste åren uppmärksammats i ämnet matchfixning eller misstanke om detsamma.
– Det handlar om att måla upp en bild för dem som lyssnar. Exempelvis tar jag ofta upp mittbacken i Kristianstad som vågade träda fram. Det där är ju en fantastisk kritisk punkt – hur ska man agera om man blir man kontaktad. Vad ska man göra när man blir erbjuden pengar och kanske känner sig hotad?
Ja, hur ska man agera?
– Det första är att få en hyfsat klar bild kring vad som förväntas göras. Nummer två är att säga nej. Det har konstaterats att det inte är enkelt att dra sig ur om man en gång sagt ja. Plötsligt har kriminella människor en hållhake på personen ifråga.
– Därför är det viktigt att säga nej och informera sin klubb om vad som hänt, säger Fors – som har ett färskt exempel från 2017 då AIK:s allsvenske målvakt Kyriakos Stamatopulos gjorde just det. Sa nej och informerade sin klubb alltså, varpå en match mot IFK Göteborg fick skjutas upp och en polisutredning inleddes.
Hur vanligt är matchfixning i svensk division ett-fotboll?
– Det fanns åtta misstänkta matcher under fyra säsonger 2013-2016.
Hur stort antas mörkertalet vara?
– Det vågar jag inte gissa på utan baserar mina siffror på ren fakta.
Men det är inte orimligt att anta att det finns ett mörkertal…?
– Nej. Men det finns monitorer som speglar spelmarknaden. Rent praktiskt är det svårt att veta om någon medvetet gör någonting som kan sättas i samband med matchfixning och att bevisa det är ännu svårare. Så sent som i sista omgången av fjorårets division ett södra-serie fanns det ett fall i Ruddalenderbyt mellan Utsikten och Assyriska där det fanns misstankar efter tips till fotbollförbundet. Jag är inte insatt i processen efter matchen, men spelet på den svenska marknaden stängdes och förbundet hade en delegat på plats.
Vad vill du få ut av den här informationskampanjen?
– Jag ser det som en tvåstegsraket. Dels nätverkar vi på ettanfotboll med föreningarna och träffar spelare – inte bara klubbchefer och sportchefer. Och dels så finns det en stor rädsla för matchfixning som blir ett allt mer utbrett problem för svensk fotboll. Det är tydligt att det finns en okunskap i ämnet och många uppskattar att ämnet belyses. Både klubbledare och spelare behöver mer information.
– Målsättningen är att få en renare svensk fotboll och det finns uppföljningsprojekt efter den här informationen. Det känns nödvändigt att hålla den här diskussionen med klubbarna levande, avslutar Fors.
Christoffer Ekmark
Skånska division ett-klubbarna som informerats:
Lunds BK
Torns IF
Eskilsminne IF
Ängelholms FF
Kristianstad FC
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se