FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Titeln fortfarande det viktigaste med cupen

På ett sätt är det väldigt intressant att det är just IFK Göteborg MFF möter i lördagens kvartsfinal i Svenska cupen. På ett annat vis är det inte intressant alls.

Intressant är det för att det är svensk fotbolls största klassikermöte. Det är laget med flest SM-guld mot laget med näst flest, laget med flest cuptitlar mot ett lag som också har en stolt – och i det här fallet faktiskt modernare – cuptradition i en match som oavsett aktuellt styrkeförhållande och tabellplacering vibrerar av prestige. För båda klubbarna är det här givetvis säsongens hittills hetaste tävlingsmatch.

Ointressant är det för att matchen är en del i något större.

Titeln är fortfarande det viktigaste med Svenska cupen!

Som jag skrivit så många gånger förr finns det bara ett sätt MFF kan slippa undan det eviga tjatet om att det är nästan 30 år sedan klubben vann den senaste av de totalt 14 cuptitlarna. Det är att uppfylla målsättningen att vinna cupen 2018. Inte avancera från gruppen, inte slå ut IFK Göteborg i kvartsfinalen, inte gå till final utan vinna allting.

Förra året hade MFF två målsättningar; vinna SM-guld och avancera till gruppspelet i Champions League eller Europa League. Enda anledningen till att målsättningarna inte var tre var att Magnus Pehrsson fick ärva misslyckandet att redan ha åkt ur cupen mot Landskrona BoIS. Nu är det inget snack. MFF ska satsa på SM-guld, Europa OCH cupseger. Det var ingen slump att ordföranden Håkan Jeppsson på årsmötet nyligen tydligt poängterade att det äntligen är dags att vinna den där “cuppajävelen”.

En förlust mot IFK Göteborg skulle innebära ett nytt cup-fiasko.

Den skulle också innebära att pressen ökar på allt och alla, men mest Magnus Pehrsson. Eftersom Europaäventyret ifjor tog slut redan i den första omgången mot FK Vardar misslyckades MFF med ett av de två målen 2017. Åker MFF ur cupen nu har man plötsligt bränt två av tre målsättningar. Och radikalt minskat marginalerna att misslyckas i de två som återstår.

IFK Göteborg hade älskat att sätta MFF i den situationen.

Men det är något MFF måste klara att hantera.

Inte minst för att IFK Göteborg tog fem av nio poäng i gruppspelet, tog sig vidare enbart tack vare bättre ranking och fortfarande bara är i inledningsfasen av att bygga ett nytt och bättre spel. MFF:s tre segrar innebar att man slapp möta de tre andra bästa gruppvinnarna. Det var och är en fördel. Om MFF och Östersunds FK båda går vidare så blir Östersund borta en svårare uppgift än lördagens mot IFK Göteborg.

Att hävda något annat är att leta ursäkter i förväg. Matchen mot IFK Göteborg blir MFF:s tionde i år. Hittills är laget obesegrat med sju segrar och två oavgjorda. De två kryssen har dessutom kommit i tisdagsmatcherna mot Roskilde och Nordsjälland där de som inte spelade i helgen mixades med lärlingar och U19-spelare. Därför gillar jag att Magnus Pehrsson spinner vidare på självförtroendet som det bör ha gett och säger a) MFF är favorit mot IFK Göteborg och b) MFF är ett bättre lag än IFK Göteborg.

MFF kan naturligtvis förlora mot IFK Göteborg. Dynamiken i mötet ökar troligen risken. Men det hindrar inte att det är ett misslyckande om man gör det.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close