Nyheter

Löddeungdomar till USM-final – igen!

"Vi är vana att spela handboll i högre tempo jämfört med lagen vi möter"

Lödde Vikings må vara en ung klubb med ett nystartat representationslag i division fyra.
Ändå har de för andra året i rad ett ungdomslag i USM:s finalspel i Malmö.
– Det betyder mycket för Lödde. I fjor åkte 400 personer till Malmö för att titta på finalspelet och jag kan tänka mig att det blir någonting liknande i år, säger Bjarne Persson, tränare för P03-laget.

När P02:orna ifjor tog sig vidare från steg fyra till finalspelet var det första gången någonsin som Lödde Vikings hade med ett lag i de sammanhangen. Då förlorade de semifinalen mot Kävlinge och slutade fyra. I år fick samma lag möte överåriga (01:or) motståndare vilket resulterade med respass i steg tre.

03-laget är en annan grupp.
Varför är det här laget så bra?
– Det finns två anledningar, säger tränare Bjarne Persson.
– Dels har jag och min tränarkollega Mikael Klingborg jobbat långsiktigt med många spelare och haft en plan att ha med så många som möjligt – så länge som möjligt.
Konkretisera tack?
– Främst gäller det att träna på rätt saker i rätt ålder. När de är unga tränar vi mycket teknik och på rätt saker som kräver rätt motorik. De sista två åren har vi jobbat mer med tuffare träning och inställningen till träningen. Det har blivit mycket lek och svåra grejer tills de är tolv år gamla. Sedan fyller vi på med grundläggande saker – som att det är viktigt att höra av sig när man inte kan träna och när man väl är där gör man sitt jobb fullt ut.
– Den andra delen är Kävlinge HK. Det kom sex killar därifrån inför denna säsong. Konkurrenssituationen och träningarna har blivit mycket bättre. Så tränarna bakom den gruppen har gjort ett gediget jobb. Dels är det sex fantastiska killar, dels kan vi har riktigt bra träningar – alltid.

Hur artade sig steg fyra-processen?
– Vi började mot Ystads IF:s 04:or, men de var tio centimeter för korta och tio kilo för lätta, så det hade svårt att göra mål på oss. Ett år är mycket med 13- kontra 14-åringar och det blev stora siffror till slut…
– Irsta Västerås var en ny bekantskap och vi gjorde en bra match anfallsmässigt, men dålig försvarsmässigt. Vi lyckades vinna förhållandevis enkelt till slut ändå, säger Bjarne och lyfter fram en viktig detalj.
– Vi har stor nytta av att vi spelar i Skåneserien där tolv lag spelar i steg fyra. Vi är vana att spela handboll i högre tempo jämfört med lagen vi möter. Mängden handbollsspelare i Skåne och kvalitén på dem gör att vi ofta är bättre än lag från andra distrikt.
– Skövde väntade i sista matchen, ett lag vi både vunnit och förlorat mot i olika turneringar tidigare. Vi visste att det skulle bli en tuff och fysisk gruppfinal och återigen var vårt anfallsspel lite bättre. Killarna kopplade ett tidigt grepp och Skövde chansade med 7-6-spel i slutet (med utespelare i mål, ungdomsregler), men de kom aldrig riktigt nära. Det blev en riktigt bra gruppfinal för att vara två 14-årslag.
Finalspelet äger rum i Malmö i slutet av april.
– Vi har chansen att få ett lag till mer där. Flickor 03 ska spela i Lindesberg i helgen – det hade varit fantastiskt kul att få med ett tjejlag också. I klubben är vi faktiskt fler flickor en pojkar för tillfället.

Normalt sett hade det varit givet att fråga hur en klubb som Lödde Vikings skulle kunna behålla sina 02:or och 03:or. Som vi rapporterat om tidigare har Lödde Vikings dock lanserat och sjösatt ett projektet där H65 Höörs guldtränare Ola Månsson ska jobba med aktuella årskullar.
– Vi har haft spelar- och föräldrarmöte med alla 02:or och 03:or och det är väldigt hög nivå på båda lagen. Syftet är att behålla så många som möjligt. Det ska inte finnas någon anledning att lämna Lödde för att det ska vara bättre träningsförutsättningar någon annanstans. Ser man till träningsgruppen kan det inte många andra ställen i Sverige där man får bättre träningar.
– Upplägget med de gemensamma träningarna inleds i maj. Det blir även introduktion till fysträning genom Oscar Månsson, Ola Månssons släkting, som håller i det.

Hur ser du på finalspelet?
– IFK Kristianstad är favoriter. Aranäs och Tyresö är också bra. Men spelar vi bra kan vi vara med och hota i toppen.
– För Lödde är detta väldigt stort. Det är någonting att vara stolta och glada över. Dessutom går finalerna i Malmö. Det kom 400 personer från lödde i fjor och jag tror att det blir nog något liknande nu, avslutar Bjarne.

Christoffer Ekmark
Foto: Maria Hallin

Läs även: https://skanesport.se/2018/01/11/h65s-guldtranare-till-loddes-pojkprojekt/

Relaterade artiklar

Close
Close