HandbollYstads IF

Ystads IF satsar på dam- och flickdag 25 mars

Söndagen den 25 mars arrangeras för första gången “Flick- och damhandbollens dag” i Ystads IF:s regi.
– Den inledande responsen har varit överväldigande positiv och det ska bli spännande att se hur många som dyker upp, säger Michelle Fyhr Seifert, sportchef för damsektionen i YIF.

Ett plötsligt infall har växt sig till ett större projekt som det redan nu pratas om kan bli ett stående event i många år framåt.
– Allt började under ett vardagligt snack med en kollega; om att det vore kul om alla flicklag kunde spela match efter varandra under en och samma idag. Tanken var värd att ta vidare och sedan har allt gått väldigt snabbt, säger Michelle.
– Skåneidrotten hakade tidigt på och nu när vi spunnit vidare på idén tillsammans med dem har det blivit jättestort.

Vad kommer hända den här dagen?
– Alla flicklag som har möjlighet ska spela matcher mot andra klubbar i Arenan. Vissa matcher är seriematcher, andra träningsmatcher. I dagsläget är vi åtta olika klubbar som är inblandade. De yngsta som spelar minihandboll är födda 2008-2010. Sammanlagt räknar vi med att det blir ett 30-tal matcher. Allt avslutas med att YIF:s damlag möter Farmen.
Men det görs mycket även utanför planen?
– Vi är glada över att kunna erbjuda fyra olika föreläsningar i VIP-lokalen under dagen. Främst riktar vi oss mot ledare och föräldrar.
* Från Skånes handbollsförbund kommer verksamhetschefen Emme Adébo. Mellan 09.00-10.00 kommer han hålla en föreläsning om Sund Barn & Ungdomsidrott.
* Dagens andra föreläsare är Allan Lundbladh på Skåneidrotten. Han kommer föreläsa 12.00-12.30 på temat “Att vara idrottsförälder”.
* Därefter kommer Skåneidrottens Peter Rosenquist klockan 13.30-14.00 att föreläsa om “Vikten av att lyssna på ungdomarna”
* Niklas Harris (tränare) avslutar 14.00-14.45 då han om: “Hur man skapar ett fungerande lag?”

Men det blir mer än föreläsningar och matcher,
– När vi spånade på detta ville vi ha någonting mer runt omkring. Vi kommer att ta dit någon frisör som kan fläta hår på de yngsta tjejerna. Mellan 10-14 bjuds det på ansiktsmålning. På plats finns även en lasermaskin som mäter hur hårt man kan skjuta. Gripen kommer att vara på plats, handbollsworkout går också att testa på. Dessutom kommer lite utställare på plats, säger Michelle och lägger till:
– Det blir även YIF:s sista dag i samarbetetsprojektet med Barncancerfonden. Vi kommer att ha lotterier och fina priser.

Vad har du för förväntningar på den här dagen?
– Jadu… Vi har ingen aning om det kommer mycket eller lite folk. Det blir ett test som sedan får utvärderas och kanske göras bättre till nästa år.
Allt finansieras med hjälp av sponsorer.
– Med föreläsningarna krävs ingen anmälan i förhand. Jag hoppas verkligen att många tar chansen – allt är gratis.

Emme Adebo på Skånes Handbollsförbund, som bjudit in skånska handbollsföreningar till eventet, strör lovord kring projektet.
– Den här typen av initiativ stärker handbollens utveckling på många plan. Att YIF valt att satsa på dam och flicksidan och sedan manifestera det i ett event känns fräscht och bra. Handbollen är till antalet utövare en jämställd sport och det är en del av vår värdegrund att tjejer och killar skall få samma möjligheter.
– Vi har inom handbollen en bit kvar på elitsidan men den hör typen av initiativ bidrar till en positiv utveckling, säger Adébo.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close