MFF är bättre på konstgräs
MFF tar fler poäng på konstgräs än gräs.
Läs den meningen en gång till och låt den sjunka in. Inte minst som förspel till cupsemifinalen i Östersund.
Östersunds FK gillar att spela på plast. Det gör inte MFF. Men man är bra på det!
Så känns det inte och det är knappast vad folk tror. Jag är övertygad om att det är MFF:s envisa motstånd mot konstgräs – det finns ju till och med årsmötesbeslut på att man ska driva frågan att få bort plasten i elitfotbollen – som påverkar. Många av de äldre och tongivande spelarna är ju dessutom starkt kritiska mot underlaget.
Vad supportrarna och medlemmarna tycker är givet. De vill absolut inte ha konstgräs.
Och förstå mig rätt. Jag gillar inte heller konstgräs. Det har lyft ungdoms- och försäsongsfotbollen. Men Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan ska spelas på gräs. Eller hybridgräs, som snart kommer att ta över och konkurrera ut plasten.
Jag är bara trött på folk som tror att Malmö FF:s motstånd mot konstgräs beror på att laget har svårt att prestera där. Det är tvärtom, vilket egentlgen gör kritiken trovärdigare.
Inför Östersunds FK kan det även vara bra att påpeka att om MFF skulle förlora är det läge att leta andra förklaringar än att matchen spelades på konstgräs.
För statistiken är tydlig.
För 2016, 2017 och det som hittills avverkats av säsongen 2018 ser det ut så här:
Poängsnittet i MFF:s 48 tävlingsmatcher på gräs: 2,02.
Poängsnittet i MFF:s 26 tävlingsmatcher på konstgräs: 2,38.
Ingen liten skillnad. Båda snitten ger förvisso en slutpoäng som oftast räcker för att vinna Allsvenskan, men 2,38 är sensationellt bra.
Tänk dessutom tillbaka på de bittraste ögonblicken för MFF under de senaste säsongerna och vilket underlag de matcherna spelades på.
Cupfinalen mot BK Häcken. Hemma på gräs.
Cupfiaskot mot Landskrona BoIS. Borta på gräs.
Dubbelmötet mot FK Vardar: Hemma och borta på gräs.
Gräsligt, men sant…
Ole Törner