FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Svanberg gav ett skönt besked när MFF tog ett steg mot titeln

En match närmare titeln – och en stark insats av MFF.

MFF visade dessutom i 1-0-segern över Östersunds FK att:

…Laget klarar att prestera mot tufft motstånd i viktiga matcher.

…Truppen och flexibiliteten håller för skador, sjukdomar och allmänt strul

Individuellt var det viktigaste beskedet att Mattias Svanberg gick in och gjorde en efter förutsättningarna klockren och mycket stark insats på det centrala mittfältet. Han spelade där länge och ofta under ungdomsåren i MFF. Då var han ofta briljant, ibland överlägsen. Men hade det också stundtals lite för enkelt.

Nu gick han, utan förberedelser och utan att ha spelat där på länge, och presterade mot ett mycket svårare motstånd än det han oftast glänste mot under ungdomsåren. Jag gillar inte att dra slutsatser av en match och man måste fortfarande göra alla garderingar som kan göras. Men. Det kan faktiskt vara så att central mittfältare fortfarande är hans bästa position. Och då blir plötsligt Malmö FF:s läge att vara utan backup för Fouad Bachirou och Oscar Lewicki radikalt mycket bättre.

Backupen finns i truppen. Och det kan till och med vara så att Bachirou och åtskilliga av de andra spelarna gav Svanberg så mycket stöd att det hade funkat med Sören Rieks eller Arnor Traustason där inne i mitten också.

Efter det här kan vi dock definitivt glömma Bonke Innocent och inse att vi får vänta ett tag till på Samuel Adrian. Det fanns en fundering på om MFF skulle sätta in Innocent mot slutet efter 1-0-målet för att säkra. Men man valde Franz Brorsson länge bak. Innocent ser alltså inte ut att vara något annat än ett sistaalternativ där heller.

MFF skulle egentligen spelat 5-3-2 eller 3-5-2. Det föll bort när Egzon Binaku blev sjuk uppe på plats i Östersund och det är där jag tycker att beviset kom på att MFF trots långt under 20 etablerade utespelare i truppen klarar av skador och sjukdomar. Andreas Vindheim är borta flera månader, Oscar Lewicki klarade inte testet som kunde gett klartecken för spel och när Egzon Binaku blev sjuk var plötsligt samtliga tillgängliga ytterbackar på planen. Då tänkte Magnus Pehrsson om, fixade till en startuppställning som taktiskt mer påminde om hur det tidigare sett ut under säsongen och under matchen parerade MFF alla Graham Potters taktiska förändringar. Det var ett styrkebesked även från MFF-tränaren och i C More-intervjun efteråt var han riktigt vass och bra (om man nu ska väga in sånt också? – och det rycker jag att man ska).

Ett par påpekanden:

Glöm inte Alexender Jeremejeffs assist till målet och kloka spel.

Carlos Strandberg hade ingen bra dag, men han jobbar alltid och är tung att möta.

Johan Dahlin fortsätter att spela felfritt.

En ny nolla bakåt. De börjar bli rätt många nu.

Markus Rosenbergs inhopp fick stor betydelse. Är inte säker på att MFF klarat att hålla undan utan honom.

För Östersunds FK var bra och skapade fler klara chanser än MFF. Ken Semas ribbträff vid frisparken var närmast. Där hade MFF tur. Fast i själva spelet tror jag inte att jag sett något lag – Arsenal inkluderat – som haft så god koll på den ständigt farlige Sema. Det krävdes ett hårt kollektivt jobb och MFF tog det. Lite underlättar det dock att han nio av tio gånger går till vänster om den han utmanar.

Den MFF inte fick koll på var Saman Ghoddos, som var matchens store spelare. Fast långskotten var snyggare än farliga. Johan Dahlin tar sådana 99 gånger av 100.

Och det finns fortfarande en sak som stoppar Saman Ghoddos från att ta det där sista klivet och bli en internationell storspelare. I klartext så är han för dålig på att göra mål. Så ofta som han tar avslut borde han göra många fler än det faktiskt blir.

Överhuvudtaget är det ett problem för Östersunds FK. På den här nivån finns det ingen utpräglad målskytt i truppen. Mot MFF – i alla fall i den här matchen – räckte inte Dino Islamovic till och de övriga i offensiven är mycket bra spelare, men rätt begränsade målskyttar. Den som kommer närmast är Jamie Hopcutt. Fast han har nog haft för mycket skadebesvär för att vara mer än en inhoppare. Är heller inte säker på att Potter vill “förstöra” sitt spel med att göra de anpassningar som krävs för att värva in en riktig striker.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close