Nyheter

Historisk framgång för IFK Malmö

Skånsk handboll är stekhet, men det finns klassiska storklubbar som går helt under radarn.
IFK Malmö, helt utan representationslag på herrsidan, är en sådan.
Klubbens P03-lag visar dock att återväxten finns. De lyckades nämligen kvalificera sig för Steg 5 i USM – som avgörs i just Malmö.

– Det är en liten Åshöjden-saga.
Berne Lind, en av tränarna i IFK Malmös P03-lag där hans son David Lind är med och spelar, sätter ord på det faktum att IFK Malmö har ett lag med i steg fem i USM.
– Jag har varit där en gång tidigare, i fjor med P00-laget i H43 som jag var med och tränade då, men det var lite mer väntat.

IFK Malmö har idag 16 ungdomslag och ett A-lag; ett damlag som förlorat 16 av 17 matcher i division tre. Föreningen befinner sig mer eller mindre i total medieskugga.
P03 är ett undantag.
– Det är kul att klubben börjar synas igen i ett positivt sammanhang, säger Lind
Hur stort är det att ett ungdomslag i klubben gått så här långt?
– Jag kan inte verifiera det, men jag tror aldrig att det skett. På pojksidan får man nog gå väldigt långt tillbaka i tiden för att hitta liknande framgångar.
Hur är det då möjligt?
– Skånehandbollen som distrikt är framgångsrikt och P03-kullen har många spelare. En del av förklaringen är helt enkelt att vi möter väldigt bra motstånd varje vecka.
De flesta i laget är dessutom är egna produkter. Många har hängt ihop sedan bollskolan
– P03 hade 23 aktiva spelare när vi gick in i säsongen och hittills har vi hållit samtliga kvar. Vi jobbar nivå-anpassat med två lag, ett i A-serien och ett i C-serien.

Steg fyra-momentet var IFK Malmö`arrangörer för, i Stapelbädden i Västra Hamnen.
– Det ör inte så att vi fått in en lyckospark. Dock är vi inte lika jämna som topplagen.
– Vi hade som mål att spela tre riktigt bra matcher och mötte i första matchen gruppfavoriten Åhus som vi slog med en boll efter en otrolig laginsats. Laget, inte individerna, vann.
– Nästa match mot RP Linköping vann vi på liknande sätt. Vi fick ut maximalt av gruppen och det var det som gladde mest. Laget har inte en fixstjärna som gör alla mål, ansvarat sprids ut på fler.
– Sedan mötte vi Uppsala i sista matchen och fick en skada på vår vänsterhänta högernia tidigt. Det var skärrande för en del, men grabbarna höll ihop spelet och vann stabilt trots enorm press.
Steg fem inte lottat ännu.
– Men tro inte att vi är nöjda med att ha kommit dit – alla i laget hoppas såklart nå slutspel. Vi har slagit IFK Kristianstad som säkert är favoriter, tidigare, så allt är möjligt.

Vilka är ni som tränar laget? Några gamla demonspelare?
– Haha, nej nej. Göran Lövqvist, född 64, är väl den som är mest rutinerad utav oss. Han har spelat i LUGI och har några juniorlandskamper på meritlistan. Personligen har jag inga meriter att tala om, men tränarmässigt har jag tagit med mycket från H43-tiden. Vi jobbat med nivåanpassning på sansat sätt. Om två år är de här killarna juniorer, men nu för tiden får de knappt vara juniorer – utan blir seniorer direkt.
Samtidigt finns det inget seniorlag på herrsidan i IFK Malmö?
– Vilket är ett stort problem. Det finns inte mycket att titta framåt på för ungdomarna. Just därför ett samarbete med HK Malmö nödvändigt för båda klubbarna. De har har ett behov att samla upp unga lokala talanger som vi kan bidra med.
– Det gäller samtidigt att komma runt ett problem som väldigt många klubbar har. Nämligen att det rycks i spelare extremt tidigt.
Stämmer det att ni bara tränar två gånger i veckan?
– Jo, det är ont om träningshallar i Malmö. Den ena tiden är dessutom i en sporthall ute i Klagshamn. Men jag ser det positiva i det: två kvalitativa träningar kan vara bättre än tre med mycket bortfall.

En talangfull årgång i en liten förening. Hur ska ni kunna erbjuda de här ungdomarna fortsatta utvecklingsmöjligheter?
– Huvudet på spiken. Jag vill personligen lyfta den frågan rent generellt. När man når A-ungdomsklassen är det många som slutar – även i Skåne? Varför? Det är ett sstort bekymmer där även skolan kommer in i bilden. Vi diskuterar våra interna utmaningar i den frågan just nu.
– Malmöhandbollen är för liten för att konkurrera internt. Vi, eller rättare sagt jag, vill se ett samarbete där elitklubben tar vid. Det är inget kontroversiellt egentligen -alternativet är ju att ungdomarna annars drar de till Ystad och Lund, eller slutar helt. Det vore bra om det fanns fler miljöer. Att integrera IFK Malmö och HK Malmö på ett pragmatiskt sätt är viktigt för framtiden för handbollen i staden, säger Lind och tillägger:
– Antingen sitter man och väntar på att laget går under – eller så agerar man.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close