Handbollsbloggen

Kvällssnack med Axnér om brösthår, AIK och röda kort

LUGI har 2-0 i matcher mot Veiron & Co efter 18-27.
18-27! Efter 9-10 i paus?
Jag kunde tyvrr inte se matchen på grund av egen handbollsträning och var tvungen att slå en signal till monsieur Axnér.

Vad hände!?
– RIK ledde med 2-1, men sedan satt vi i förarsätet hela matchen. Det var försvarsslakt från båda lagen i första halvlek. Skillnaden var att vi bibehöll den nivån, neh, vi vässade till och med försvarsspelet ytterligare i andra halvlek.
– Det var vår bästa försvarsinsats på hela säsongen. De försökte med 7-6, men kom inte igenom. Framåt klev Alfred och Henningsson verkligen fram.
Du måste vara speciellt nöjd med timingen gällande kvalitén på försvarsspel?
– Såklart. Vi har pratat mycket om att ha rätt mental inställning och det har grabbarna nu.

2-0 i kvartsfinalen till LUGI alltså.
Hur många har påpekat att ni haft samma läge förut, som ifjor mot Ystad…?
– Klart de har gjort det.
– Men jag har aldrig tänkt på att en kvartsfinal ska gå till tre, fyra eller fem matcher. Vi har haft match var tredje dag sedan 27 januari, mer eller mindre och jag tror det passar oss bra – vi bara maler på.
Oftast beskrivs ett sådant schema som betungande, men va fan,ni är ju handbollsspelare/tränare – det borde ju vara det enda ni vill göra? Lira matcher?
– Absolut. Det har växt ut mycket hår på bröstet på killarna under den här tiden. Vi vet att vi har någonting på gång och mäter prestationer – inte bara resultat.
Men det här 2-0-i-kvartsfinaler som blivit en 2-3-förlust-spöket då? Ska ni göra något annorlunda i år?
– Det har vi redan gjort. Nu tänker vi bara framåt.

På tal om slutspelet. Nu snackas det om att det kan bli två helskånska semifinaler. Är det så bra egentligen i ett större perspektiv?
– Om det blir så i år så kommer det säkert inte att bli så nästa år. Sävehof och Alingsås har muskler för att ta steg framåt. Men handbollen växer enormt i Skåne – så på sikt kommer det bli en dominans med spelare från vårat distrikt.
– Handbollen är överlag hetare i Skåne och intresset i media är större. I GT kunde jag inte låsa någonting inför dagens match exempelvis. I Skåne skrivs det jättemycket i tidningarna jämfört med i Göteborg.
– I Stockholm har man lite samma problem, men nu snackas det ju om att Ricoh ska “tas över” av AIK. Det vore en cool grej om de fått fart på det projektet och det blivit handbollsderbyn i Stockholm.
Vilka skulle du hålla på i så fall?
– Tja. jag är ju AIK:are sedan födseln
Say Whaaaaaat!!!???
– Jo, men jag är ju uppvuxen i Sundbyberg… Det har präglat mig.

Från det ena till det andra. I morgon fredag lirar jag som blivande 40-åring, efter fem-sex träningar som nybörjare, min första handbollsmatch. Vad har du för tips?
– Hoppa långt, skjut snabbt. Och får du problem – ta ett tidigt rött kort på deras bästa spelare. Vi snackar ju trots allt om HK Björnen…

Axnérs konkreta tips tar jag naturligtvis till mig. Speciellt det sistnämnda.
Vi möter serieledaren Kuststaden hemma i Sjöbo klockan 19.30 och matchen direktsänds (!) av Skånetv.se.
Jag kommer att spela i mentor-Mickes tröja, nummer 72, och har blivit lovad ett par minuter om det inte blir en jämn matchbild. Vilken position? Jag har ingen aning. Det har ingen annan i laget heller. Lycka till att scouta mig, Kustastadsdjävlar!

Hittills har jag varit minst sämst som etta i försvaret. Å andra sidan börjar skyttet att stämma. Jag klarar av att sikta, hoppa och snärta till.
Lagledare Kenneth Håkansson, som höll i kvällens träning, verkar ändå inte helt övertygad.
När jag gick upp för att ta positionsavslut på V9 skrek han i min ansats: “Se upp – bollen kan hamna var som helst”. Självförtroendet fick sig ännu en törn och Osten i mål benparerade med en gäspning.

Visserligen gör knät så ont att det knappt går att trycka ner kopplingspedalen nu på vägen hem, men lite hästliniment på det så kan det gå. Visst, jag är bara två-tre maxlöp från en gipsvagga, men kul ska det bli.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close