skanesport_desktop-panorama-1

FotbollKvarnby IKMalmö FFNyheter

Rawez Lawan: Vi har i alla fall haft jättehög kvalitet på träningarna

Kvarnby IK-fostrade förre MFF-spelaren Rawez Lawan är lagkapten och en av nyckelspelarna i nykomlingen Dalkurd FF:s jakt på att etablera laget i Allsvenskan.

Skånesport träffade honom på upptaktsträffen och han brann av iver över att få berätta om sitt Dalkurd.

– Till alla fotbollsintresserade människor ute i Sverige vill jag säga att jag tycker att de ska vara mycket nyfikna på vår säsong. Precis som jag själv är! Jag kan tyvärr inte ge något exakt svar på hur bra vi är. Jag vet bara att vi har en jättehög kvalitet på träningarna. Om vi klarar att ta med oss det till premiären på Nationalarenan inför 30 000 vet jag inte. Det återstår att se. Men vi kommer väl förberedda i alla fall.

Dalkurd börjar borta mot AIK den 2 april. Första hemmamatchen i Gävle spelas mot Östersunds FK, så någon mjukstart blir det inte.

Att ha flyttat från Borlänge till Uppsala och spela hemmamatcherna i Gävle är dessutom ett minst sagt annorlunda upplägg som Dalkurd snabbt måste lära sig att hantera.

– Det är klart att det inte är helt optimalt, men det vi haft kontinuitet i är att vi har tränat jävligt bra ända sedan januari månad. I verkligheten är det givetvis inte bra att köra runt till olika planer, man ska ha sin hemmaborg. Men det har inte inneburit att vi fallit i kvalitet på träningarna. Dessutom börjar saker falla på plats. Nu har nästan alla i laget hittat boende i Uppsala. Själv köpte jag lägenhet ganska tidigt och vi trivs bra. Det är en fin stad.

Rawez Lawan betonar också att man troligen inför varje hemmamatch i Gävle kommer att äta en gemensam lunch och sedan åka dit med buss från Uppsala redan dagen före matchen. Allt för att kunna träna ett pass på matcharenan.

– Om vi kan göra det borde vi i alla fall ha lite mer trygghet i milljön än våra motståndare. Särskilt i början av säsongen blir det viktigt så att vi lär känna planen där vi ska spela våra hemmamatcher. Och vi har tränat på konstgräs hela försäsongen i Uppsala. Planen i Gävle är dessutom bättre. Lite mer modern.

Åskådar- och supportermässigt tror inte Rawez Lawan att det ska betyda så mycket att laget flyttat.

– Egentligen har vi alltid haft flest supportrar på våra bortamatcher! Många är från Stockholmsområdet och nu kommer vi rätt nära dem. Man kan säga att vi hoppas att vår bortapublik blir vår hemmapublik. I det långa loppet tror jag att det blir riktigt bra när vi om två år flyttat in på den nya arenan i Uppsala.

I cupspelet imponerade Dalkurd i den första omgången trots att det blev 0-1 mot MFF. Sedan gick det sämre med bara 2-2 mot Gefle IF och förlust mot Brommapojkarna.

– Vi gick faktiskt in för att vinna mot MFF och det var en svårspelad plan på Malmö IP. Så länge det stod 0-0 var vi inte nöjda, men de har några riktigt bra spelare som avgjorde mot slutet. Efter det gick luften lite grann ur oss i cupen. Nu ska vi hitta suget och hungern igen, lovar Rawez Lawan och hyllar den nye tränaren Azrudin Valentic.

– Han är väldigt duktig. Eftersom det är hans första år i Allsvenskan ska man kanske inte sätta för stor press på honom, men hans drömmar och ambitioner går hand i hand med klubbens. Han är mycket mer noggrann och disciplinerad än vi var förra året.

När du växte upp var du nästan enbart anfallare och målskytt. Det är du väl inte längre?

– Nej, jag har kommit ner i banan nu. Men det tror jag bara har gynnat mig. I och med att jag spelat på flera olika positioner i min karriär vet jag vad som krävs.

Har du fortfarande koll på Kvarnby?

– Jag följer dem. För ett par år sedan när jag var hemma i Malmö under vintern och skulle träna på egen hand gick jag till just Kvarnby IK:s plan. Det var där jag kände mig mest hemma även om jag aldrig varit på deras nya idrottsplats med konstgräs tidigare.

Känner du dig fortfarande som Malmöbo?

– Det gör jag. Malmöattityden sitter där. Fast det har nog ändå minskat lite grann och jag har anpassat mig en del. Innan var jag kanske bara Malmöit överallt, men nu plockar jag fram kaxigheten vid rätt tillfällen. Kaxig ska man vara, det är bra. Fast bakom ska det alltid ligga ett hårt jobb och man ska vinna också.

Om du får välja ett par Dalkurdspelare som de som inte har så god koll på laget ska titta extra på 2018, vilka tar du då?

– Vi har en innermittfältare, en defensiv sexa kan man kalla honom som heter Rewan Amin. Han är jättebra och har en väldigt ljus framtid. Sedan har vi backen Henrik Löfkvist som har alla förutsättningarna att kunna spela i vilken klubb som helst i Sverige. Vi har även en japan, Yukiya Sugita, som kan göra saker som få andra i Allsvenskan. Han ska bara plocka fram det också.

Du är 30 nu, har du kvar några drömmar om att spela i någon stor utländsk liga?

– Nej, det har jag inte längre. Det känns som jag hittat syftet med min karriär.

Vilket lag vinner Allsvenskan?

– Malmö FF, precis före Östersund. AIK kommer också att vara med däruppe,

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close