skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHK MalmöNyheter

Oh la la – Perssons dröm blev sann

US Ivry, tia i den franska ligan (med 14 lag), blir Linus Perssons nästa klubbadress.
Därmed går en pojkdröm i uppfyllelse.

Om några veckor fyller OV Helsingborg-fostrade Linus Persson 25 år. I HK Malmö har högernian haft en viktig roll under sin sjunde säsong i klubben. 100 spelmål på 31 matcher blev det under seriespelet och hans framfart har uppmärksammats av klubbar i flera olika länder. Lägg därtill 12 A-landskamper och 40 U-landslagsframträdanden.
Valet föll på US Ivry, andralaget i Paris, som faktiskt vann ligan 2007.

Du har haft en väldigt tydlig målbild kring att bli proffs utomlands?
– Ja, och ju längre tid som gått desto blev mer verkligt har det blivit.
Har det varit nära tidigare?
– Förra året tackade jag nej till ett flertal klubbar. Jag behövde ett år till och kände mig inte redo.
Vad har hänt som gör att du känner dig mer redo nu?
– Jag har utvecklats både på handbollsplanen och utanför – och varit inställd på det här nästan hela året. Man har gått omkring och tänkt ”Nu är det är dags”.
Har du haft en agent som du piskat på?
– Ja, sedan en tid tillbaka. Vi har pratat rätt ofta de senaste månaderna. Redan i somras var jag på honom för att tydligt markera att jag ville utomlands.

Så, Paris alltså. Var det du eller din sambo som valde bland anbuden?
– Haha, det var såklart jag. Även om jag tror att hon blev väldigt nöjd med valet.
– Tyskland är en bättre liga med bättre betalt, men detta kändes ändå rätt. jag flyttar inte bara för handbollens skull utan vill uppleva mycket runt omkring. Dessutom fick jag veta när jag pratade med klubben att jag blev värvad som förstaval på högernio. De ska satsa på mig. Går man till Tyskland ges inte samma förutsättningar.
Pratar du franska?
– Inte för tillfället. Bonjour! Det är väl allt. Så det blir en intensivkurs för mig och tjejen nu i vår.
– Min sambo, Susanna, jobbar på Apple på Emporia. Hon ville såklart till en stad som hon kan leva och må bra i.
Och då lockade inte tyska industrisamhällen ute på vischan?
– Ingen av oss ville flytta till en plats där det inte finns något att göra socialt. Nu får vi bra möjligheter till att hitta jobb till henne; Paris är ju en stor internationell stad.
Hur mycket skiljer det ekonomiskt att vara spelare i ett topplag i Sverige jämfört med ett bottenlag i Frankrike?
– Det är klart bättre i Frankrike, absolut.
– Sportsligt sett tror jag ändå att Malmö hade vunnit en match mellan lagen, vi har ett extremt bra gäng just nu.

Kontraktet är skrivet på två plus ett år.
Tror du att det kan påverka dina chanser att slå dig in i landslaget?
– Kanske. Jag har pratat med Kristján Andrésson (förbundskapten) när jag varit med på ligalandslagsamlingar och sådär. Jag vill till landslaget såklart, det är ett annat mål utöver proffslivet.
Hur bra är franska ligan jämfört med Handbollsligan?
– Vi möter extremt mycket bättre lag, topp sex-sju är riktigt bra. Sedan blir lite annan handboll än i Sverige. Mycket mer man-man där man följer sin motståndare.

Kvartsfinal två ikväll mot Sävehof – vad tror du?
– Vi kom inte upp i nivå i första matchen, förutom Beutler då, så det finns mer att ge. Viktigast var ändå att det blev seger. Det blir säkert en klart bättre match idag – från båda lagen. Det gäller att lägga fullt fokus på varje match nu.
Är det så enkelt då? Snart byter du ut Malmö mot Paris och börjar ett helt nytt liv? Många hade nog börjat shoppa baskrar och plugga tunnelbanekartan?
– För mig är det inga problem. Jag vill avsluta snyggt efter alla år i HK Malmö och nu har vi verkligen bra chans att gå hela vägen. Detta är min sjunde säsong i Malmö och jag tänker inte bara ”nästa ställe”. HK Malmö änns nästan som en moderklubb för mig, alla elithandboll jag spelat har varit i den här klubben.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close