Korpen Malmö IFMagasinNyheter

Ändrade regler och slopad gräddfil sänkte nästan Korpen

I jämförelse med storhetstiden ligger Korpen Malmö IF forttarande en bra bit efter. Men i jämförelse med hur det såg ut för 15, 10 och 5 år sedan har man lyckats resa sig och alla som jobbar i verksamheten känner att man är på rätt väg.

Detta är en artikel från Korpen Malmö IF:s klubbmagasin

Men det krävdes en rejäl anpassning, som ledarna länge var ovilliga att göra och i slutet av 2008 gick Malmökorpen till och med i konkurs.

– Jag vill verkligen hedra personerna som byggde upp allt. Pionjärerna hade ett fantastiskt engagemang och jag får gåshud bara jag tänker på storhetstiden. Men en serie händelser förändrade förutsättningarna totalt och jag tycker egentligen inte att det var så konstigt att många hade svårt att förstå vad som hände, fick problem med att anpassa verksamheten och att allt hamnade i en nedåtgående spiral, säger Korpen Malmö IF:s nuvarande föreningschef Ola Pettersson.

Början till slutet kom på en riksstämma i Malmö i slutet av 1990-talet då deltagarna röstade igenom en förändring i sättet att vara medlem i Korpen.

– Man gick från att medlemsskapet skulle vara knutet till arbetsplatsen till ett personligt medlemsskap. Jag tror inte alla förstod vilken radikal förändring det var, i alla fall var jag själv lite för ung och ointresserad för att sätta mig in i det. Kontentan blev i alla fall att man övergav ett system där alla arbetsplatser och företag av aktning var knutna till Korpen. Om du ville börja spela i ett lag på företaget där du jobbade, eller göra någon individuell aktivitet, behövde du inte fundera. Det var bara att dra igång. Nu krävdes det plötsligt att alla som ville delta i en Korpenaktivtet på egen hand såg till att de blev medlemmar.

– Ett system som fungerat i 50 år och sett till att i stort sett alla som arbetade var medlemmar övergavs på en eftermiddag för att något snille på en stämma lagt en motion som röstades igenom.

Medlemsantalet rasade.

Nästa hårda slag för Malmökorpen blev ett möte med kommunen. Fritidsnämnden och fritidsförvaltningen gillade inte att Korpen särbehandlades och ville likställa den med alla andra föreningar.

För i Malmö hade Korpen haft en gräddfil, både till det ekonomiska stödet och hall- och idrottsplatsbokningen!

Något som byggts upp under åren då Korpen och socialdemokraterna hade väldigt nära kontakter och de som styrde staden kände de som styrde Korpen.

– Korpen räknade ut hur mycket pengar man behövde, äskade medel från kommunen och fick det man begärde. I princip var det samma sak med tidsbokningen. De ringde och ville ha en lokal och så fick man den, konstaterar Ola Pettersson.

Från nämndens och förvaltningens representanter var man stenhårda. Korpen kunde inte längre vara unik i ett system som byggde på aktiviteter, registreringar och likställdhet. Plus en prioriering av aktiviteter för ungdomar. Därför tog de kontakt med Korpens huvudstyrelse för att förhandla fram en förändring och begärde att det skulle gå snabbt.

– Korpen skulle likställas med alla andra föreningar, vilket givetvis inte var lätt för ledarna som ofta kommit upp i åren och byggt en framgångsrik verksamhet på samma vis under lång tid.

– Än värre blev det när huvudstyrelsen skulle meddela alla de många sektionerna om nyordningen och fick reda på att sektionernas omedelbara respons var att de ville sköta sig själva. De hade egen ekonomi, egna bankkonton och ofta riktigt gott om pengar. Samtidigt försökte man lägga stora resurser på att locka unga idrottare för att få aktivietsstöd och det rubbade cirklarna för de äldre som ville ha det som de alltid haft. Till slut började sektionerna tjafsa inbördes och med huvudstyrelsen. Kanslipersonalen såg vartåt det barkade och blev oroliga för sina jobb, berättar Ola Pettersson.

Till slut gick det så långt att flera av sektionerna började göra av med pengarna på extra aktiviteter, bara för att ingen annan skulle få nytta av dem. De hade samlat ihop medlen och tyckte att då skulle de själva använda dem.

I ett sista försök att vända trenden valdes en ny ordförande i Kaj Kvist, som tidigare basat för BK Olympic under den föreningens storhetstid och även hade erfarenhet som styrelseproffs i näringslivet.

– Han gjorde ett jäkla jobb, men blev också hatad för sina hårda nypor. Till slut orkade han inte mer utan satt bara kort tid och jag kommer ihåg att han på årsmötet höll ett fint tal och ärligt sa att tyvärr kommer inte Korpen Malmö att överleva så länge till.

2008 kom konkursen för paraplyorganisationen, ett par sektioner fortsatte dock på egen hand.

– Men nu är vi sedan ett bra tag tillbaka i Korpen Mamö IF och har byggt upp en ny allt bredare verksamhet. Framtiden ser dessutom ännu ljusare ut om vi lär oss av historien, både det som länge gjordes bra och det som gick snett, betonar Ola Pettersson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close